Era pe lista, dar din diferite motiva am tot amanat s-o fac. Cu toate ca dupa intuitia mea, urma sa aiba mare succes. Cel putin in jumatate din familie. Cum a si fost. Mi-a placut si mie, nu pot sa spun nu, dar parca e un pic cam dulce, si nici nu sunt mare fan al ciocolatii albe. Dar Miculinul, a balotat la greu. Asta si cozonac cu mac. In rest " is foarte bune, dar nu mai pot ".
Reteta dupa care am facut, e postata de Afrodita, pe culinar. Normal ca eu am adaugat ceva, dar tare bine a iesit.
pt. blatul 1:
- 3 oua
- 200 g zahar
- 100 ml ulei
- 100 ml lapte
- 200 g faina
- 1 pachetel praf de copt
pt. blatul 2:
- 5 albusuri
- 150 g zahar
- 150 g cocos ras
- 2 linguri mari de faina
- 1/2 pachetel praf de copt
- cateva picaturi esenta de migdale
pt. crema
- 600 g frisca
- 400 g ciocolata alba
- 4 napolitane Joe, cu vanilie
- 4 foi de gelatina
Pentru blatul 1 se freaca galbenusurile cu 100 g zahar, laptele si uleiul. Faina amestecata cu praf de copt, se adauga peste galbenusuri, apoi se pun si albusurile batute spuma tare cu celelalte 100 g zahar. Se amesteca de sus in jos, se toarna in tava unsa si tapeta si se coace pana trece testul scobitorii.
Pentru blatul 2 se bat spuma tare albusurile cu zaharul. Se adauga apoi fulgii de cocos amestcati cu faina si esenta de migdale, eu am pus lichior amaretto. Se amesteca de sus in jos, si se toarna in aceeasi tava. Se coace pana devine ferm.
Pentru crema se pun 400 g frisca la infierbantat, fara sa se lase sa fiarba. Se adauga ciocolata rupta bucatele si se topeste in frisca. Se topeste gelatina hidratata si se adauga la crema putin racita. cand incepe sa se inchege se adauga restul de frisca batuta si napolitanele zdrobite cu sucitorul.
Pentru asamblarea prajiturii se pune primul blat, jumatate de crema, blatul 2, cealalta jumatate de crema, se presara cu fulgi de cocos si se baga la frigider pana se intareste.
Tava in care se face e de 25x35 cm, eu am facut intr-una mai mica, si a fost cam prea crescut blatul. Vesnica mea problema. Dar a fost si multa crema, asa ca a fost buna.
uleiul, laptele si galbenusurile pentru primul blat
cu faina si praful de copt
blatul 2, albusurile batute, adaugate faina si cocosul
frisca infierbantat in care se topeste ciocolata bucatele
napolitanele folosite
pe jumatate intarita, adaugata frisca batuta
apoi napolitanele sfarmate
primul blat
cu jumatate din crema
si prajitura, ca la celalalt blat am uitat sa fac poza