marți, 22 decembrie 2015

Tarta cu prune si crema frangipane ( migdale )



O tarta excelent la gust, pe care am mai facut-o si cu aluat foietaj si piersici in loc de prune, si care tot buna a fost. Nu am pregatit-o pentru Craciun, ci cu mult timp inainte, dar acum o postez. Migdalele sunt preferatele mele, si nu numai, ale mele din familie, asa ca eu merg la sigur cu o astfel de tarta.
Reteta de aici.


pentru aluatul de tarta am folosit reteta de la tarta aceasta pentru ca tare mi-a placut

pentru crema

- 150 g unt moale

- 100 g zahar, daca va place mai dulce puneti putin mai mult

- 170 g migdale macinate foarte, foarte fin

- 2 oua de marime medie

- putina sare

in plus

- 7-8 prune mari

- 2-3 linguri zahar vanilat

Aluatul se pune in tava de tarta unsa si tapetata cu faina. Pentru crema se prajesc putin migdalele, se curata pe cat se poate de coaja, apoi se macina. Untul moale se bate cu zaharul, sarea, ouale si migdalele macinate. Se pune putin crema la frigider, timp in care se curata prunele, se taie felii si se amesteca cu zaharul vanilat. Peste aluat se pune crema de migdale, se aranjeaza feliile de prune si se baga la cuptor. Se lasa pana aluatul e auriu pe margine.



aici tarta, din pacate n-am poza cu felia






luni, 7 decembrie 2015

Salata de conopida cruda




De fiecare data cand cumpar conopida, aproape jumatate se mananca cruda. Mai la inceput doar de cel batran, mai nou si astia mici. M-am gandit ca se va potrivi la fix salata asta si am avut dreptate. Cei mici o prefera in continuare goala, dar noua ne place mult salata asta si am mai facut-o de cateva ori de atunci.
Reteta de pe arta culinara. Cantitati in functie de preferinte. Eu am pus cam 1/2 de conopida.

- conopida

- fileuri de ansoa dupa gust

- cateva capere

- patrunjel uscat am pus eu

- zeama de lamaie dupa gust

- putina sare

aici salata





si inca una de aproape