La noi in Romania inca se moare de fractura.Ce mila mi-e de familia bietului copil, sa nu mai spun de copilul de noua ani, care avea viata in fata, si un dobitoc i-a curmat-o.Asa nu se mai poate.Trebuie sa facem ceva, noi societatea civila, ca altfel fac ei ce vor.Pun pariu ca nu va pati mai nimic nici acest medic, la fel ca Ciomu, care by the way e din nou in paine, la fel ca multi altii.Bine ca avem Asociatia Pacientilor, care sprijina medicii cand fac greva, dar nu avem Asociatia celor care au suferit si sufera de pe urma medicilor inconstienti, si care sa-i faca cumva sa plateasca pentru greseli.Sigur ca a gresi e omeneste, dar nu cand ai in mana viata unui om.
Saracia, si faptul ca ai salar mic, nu poate sa fie o scuza pentru a-i pune mana in ghips unui copil, care are fractura deschisa.
Sunt foarte multi medici buni la noi, dar cei care nu fac fata, ar trebui sa se reprofileze, inainte de a face astfel de greseli fatale.
Si acum ca mi-am spus oful, sa trec la reteta de prajitura, care am gasit-o in practic, bine in forma mai simpla, adica fara visine.Am facut prajitura cu mare drag pentru verii domnului Mitu, la care mergem destul de des, si care mi-au facut o bucurie imensa prin faptul ca le-a placut mult de tot.
Pt. blaturi
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 1 plic zahar vanilat
- putina sare
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
In revista piscoturile sunt facute deodata. Eu le-am facut pe rand, din cate trei oua. Unul l-am lasat simplu, la al doilea, in loc de trei linguri de faina am pus una de faina si doua de ccacao. Se batut albusurile cu zaharul, sarea si vanilia, am folosit cate o jumatate de pachet la un blat, apoi se adauaga galbenurile, apoi faina in ploaie si se amesteca de sus in jos. se coc cele doua blaturi apoi se lasa la racit.
Pentru crema de nuci
- 100 g nuci macinate, eu nu le-am cantarit, dar sigur era mai mult
- lapte fierbinte cat sa le lege
- zahar dupa gust
- coaja de lamaie
- o lingura faina, eu nu am pus
- putina sare
- zahar vanilat
- 100 g unt moale, eu am pus 50 g, dupa mine merge foarte bine si fara unt
In reteta scrie sa pui laptele cu zaharul la fiert si apoi adaugi restul ingredientelor. Eu pun laptele cu zahar si vanilie la fiert, si apoi il torn peste nuca amestecata cu coaja de lamaie, pun doar atata lapte cat sa lege nuca.Daca mai trebuie zahar, se poate pune zahar pudra.
Pt.crema de cacao
- 200 ml lapte
- un ou
- o lingura faina, eu am pus amidon si am mai adaugat doua mai la sfarsit
- 1 lingura zahar, eu pun dupa gust
- 1 lingura cacao
- esenta de rom
- stafide, eu nu am pus pentru ca am folosit visine din compot
- un borcan compot de visine
- frisca pentru ornat
Pentru crema se bate oul cu zaharul se adauga laptele, faina, untul si cacaua si se fierbe, pe foc mic, amestecand mereu, pana se ingroasa.La mine nu s-a ingrosat nimic, asa ca am pus doua linguri de amidon, peste care am turnat cate putin din aceasta crema, am pus din nou pe foc si asa s-a ingrosat cat de cat.Data viitoare fac o crema de cioco, care stiu eu ca se ingroasa.
Pentru asamblarea prajiturii, se pune blatul maro, eu l-am insiropat cu zeama de pe compotul de visine, apoi crema de nuci, blatul galben, visinele din compot scurse de zeama, crema de cacao si frisca.
A fost foarte, foarte buna.Combinatia de visine si cacao e tare buna.
Blatul maro, insiropat cu zeama de pe compot.
Crema de nuci, peste blatul maro.
Pus si blatul galben.
Insiropat.
Puse si visinele din compot, scurse de zeama.
Crema de cacao.
Si frisca.
Mai de aproape.