luni, 24 februarie 2014

Prajitura cu mere si fulgi cu martipan



Prajiturile cu mere si branza sunt favoritele noastre. Dar asta nu cred ca mai trebuie sa spun, se vede din retetele care le incerc. Inca n-am pus cea mai simpla reteta de prajitura cu mere, dar urmeaza si aia.
Reteta de acum de pe situl lecker.de. Si ii multumesc din nou lui Oti, o basarabeanca cu suflet mare, care mi-a trimis pentru prima data acum ani multi, martipan. Oti n-am sa uit niciodata gestul tau. Numai bine iti doresc.

- 750 g mere, eu nu tin niciodata cont de gramaj, pun cat mai multe

- 175 g unt

- 150 g zahar, dar merge macar 180 g, eu reduc tot timpul cantitatea la zahr, dar aici am redus prea mult

- 1 pachetel zahar vanilat, eu am pus o lingura

- putina sare

- 3 oua

- 300 g faina

- 1/2 pachetel praf de copt

- 2-3 linguri lapte

- 50 g migdale macinate

- 50 g masa de martipan

- zahar pudra pentru presarat deasupra

Merele se curata, se taie feliute subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie. Eu nu le stropesc ci le pun intr-un vas cu apa in care storc zeama de la o lamaie ( Ana Olson ). 125 g unt moale se bate cu 130 g zahar ( aici deja am inclus cele 30 g in plus ), zaharul vanilat si sarea. Se bate pana se topeste zaharul. Se adauga apoi ouale pe rand cate unul. 225 g faina se omogenizeaza cu praful de copt si se adauga la amestecul de unt. Apoi se pune laptele. Dupa mine mai bine reduceti un pic din cantitatea de faina ( 10-20 g ) si nu puneti lapte. Mi se pare mai buna asa. Se pune aluatul in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se presara utin pesmet si peste aluat, apoi se pun feliile de mere. Eu am pus doua randuri de felii de mere. Din restul de unt, faina, zahar, migdale si masa de martipan se framanta un aluat care se baga putin la frigider, ca sa se intareasca putin, apoi se da pe razatoarea mare peste feliile de mere. Se coace prajitura pana se aureste. Se presara cu zahar pudra.

asa arata gata coapta



si din profil


felia



si pentru cine vrea sa guste




marți, 11 februarie 2014

Galani di Carnevale



Stiu ca se apropie 14 februarie, si de sarbatorit ne place sa sarbatorim, doar ca n-am sa fac nimic roz sau cu inimioare, din lipsa de timp. Cu doi smecheri, unul care bantuie peste tot si se catara peste tot, si altul care acum incepe sa mearga si nu sta locului nici cinci minute, e cam greu.
Asa ca eu am trecut direct la evenimentul urmator, adica carnavalul din februarie. Nici asta nu e ceva obisnuit la noi, dar mie imi place ideea si am sa-l introduc in familie si cercul de prieteni, macar.
De carnaval se fac gogosi, dar la noi tot din lipsa de timp se vor manca galani, si pot sa spun ca sunt deosebit de buni. Crocanti, un pic unsurosi si cu zahar, cum ii descria Moatza is mortali, adica mananci pana nu mai poti.
Pentru reteta le multumesc mult lui Eataly si Any, fetele care au pus reteta pe arta culinara, si de la care nu e nici prima nici ultima reteta incercata. Multumesc mult fetelor, sunt deosebit de buni.

si scum lista " lunga " a ingredientelor necesare

- 200 g frisca lichida, Eataly a facut cu frisca vegetala, eu naturala

- aproximativ 270 g faina

- eu am pus si f. putina sare

Se adauga treptat faina in frisca, pana rezulta un aluat nelipicos si elastic. Eu l-am impartit in trei, am intins pe rand foaie subtire, am taiat foaia in dreptunghiuri mici + ce forme mi-au mai iesit si le-am prajit in ulei. e presara zahar pudra si se baloteaza la greu. Tot pe forum am vazut si varianta sarata, si presarate cu telemea. Inca nu le-am facut, dar le vine randul.

cam asa arata


si asta e sectiunea