
Felul principal care l-am facut cand a fost Manuela a doua oara, nu l-am mai pozat, dar o sa-l refac pentru ca ne-a placut si am sa-l pun aici.
Desert n-am mai facut decat unul, si anume o prajitura cu portocale, pe care tare mult vroiam s-o fac, dar aveam nevoie de portocale bio.Portocalele le-am gasit pana la urma la Casa bio din Cluj, magazin care-mi place foarte, foarte mult, si in care am sa intru de cate ori voi ajunge in Cluj.Multumesc mult Ioanei pentru ca fara ea, nu cred ca as fi descoperit magazinul.
Reteta de pe acelasi blog de pe care am luat prajitura cu mere Dorset.
- 4 oua
- 220 g zahar, eu am pus cam 180 g
- 1 lingurita extract de vanilie
- 150 g faina care creste singura, eu am pus normala+praf de copt
- 150 g unt topit si racit
- 110 g faina de migdale, eu nu am gasit, am inlocuit cu faina
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
Pt. sirop
- 220 g zahar
- 125 ml apa
- 2 portocale mari, ale mele au fost mici si nu mi-au ajuns, trebuiau 3
Se incalzeste cuptorul la 160 C.Intre timp se face siropul penru care se pun zaharul si apa pa foc mai mare decat mediu, si se amesteca pana cand se dizolva zaharul.Se adauga portocalele taiate feliute si se lasa intre 10-15 min, pana cand feliile sunt molcute.Eu am lasat mai putin pentru ca am taiat prea subtiri feliile si riscam sa se descompuna.
Se iau de pe foc si se racesc.
Se bat ouale, zaharul si vanilia, eu am pus si putina sare, intr-un bol, pana cand devin cremoase si-si tripleaza volumul.Se adauga faina omogenizata cu praful de copt, si coaja de lamaie.Ultimul se adauga untul topit si racit in felul urmator: se ia din aluat o lingura, doua si se omogenizeaza cu untul, apoi se pune untul in toata cantitatea de aluat, si se amesteca cu foarte mare grija.Chestia asta nu scria in reteta, dar am citit la Adriana Nicoleta, si de atunci fac tot asa.Creste blatul frumos, si ramane pufos.Multumesc Adriana pentru toate tip-urile luate de la tine.
Intr-o forma cu baza detasabila se aranjeaza feliile de portocale pe fundul tavii si pe pereti, apoi se toarna aluatul.Se coace pana trece testul scobitorii.
Este o prajitura mai mult aspectuoasa, decat buna.Acum sa nu va imaginati ca e rea, dar pentru gustul meu are foarte putina umplutura ( portocale ).Asa cum e se incadreaza pentru mine, in categoria " prajitura din paine ".Daca voi ramane in pana de retete ( rad cu gura pana la urechi ) o s-o mai fac, dar voi pune portocale si in aluat.
Ouale batuta cu zahar, vanilie si sare.

Adaugata faina.

Omogenizat si untul.

Tava captusita cu feliile de portocale, pe peretii tavii nu mi-au ajuns decat vreo doua felii.

Prajitura gata coapta.

Mai de aproape.

Si felia.