luni, 23 noiembrie 2015

Merdenele



N-o sa povestesc prea mult despre ele, pentru ca toata lumea le stie. Se fac cu carne,cu branza,si tot la fel de bune sunt. Pe vremea studentiei mele, le luam de la patiseria din Piata Operei, din Timisoara, unde acum e Macdonald's ul. By the way,se mai pot cumpara pe undeva merdenele ? SE mai fac pe undeva ? In Tg.Mures, nu.
Eu le-am facut dupa o reteta de pe culinar.ro si ce nu mi-a placut a fost ca era prea mult aluat la o merdenea. Laura Laurentiu le-a facut din mai putin aluat, si data viitoare incerc si eu la fel.

pentru aluat

- 1 kg faina

- 1 lingurita sare

- 1 lingura de otet

- aproximativ 0,5 l apa

+ pentru uns aluatul

- 0,5 kg margarina moale sa poata fi unsa, eu am facut jumatate cantitate de aluat si am pus 200 g unt gras moale

pentru umplut

- 0,5 kg branza amestecata cu 0,5 kg gris fiert cu putina sare, eu am pus branza de vaci amestecata cu telemea rasa, nu pun niciodata gris la branza ca nu-mi place

Din ingredientele pentru aluat se face un aluat putin mai tare decat cel de paine.Se imparte in bucati de 100 g, dar dupa mine e mai bine sa faceti ca Laura 60-65 g. Se ia fiecare bucata de coca si se intinde pe masa unsa cu ulei. Se intinde  subtire, si se unge cu untul moale. Se impatureste ca-n poza si se lasa la rece 10 min. Se scoate si se intinde din nou, dar mai subtire, se umple, apoi se impatrureste ca-n poza.Se pun pe tava si se coc la foc iute.

 intins aluatul si uns cu unt




impaturit






pregatite pentru rece


intinse din nou



pusa umplutura


pregatite pentru copt






si gata coapte



inca una


sectiune


marți, 10 noiembrie 2015

Prajitura cu branza, mere si dulce de leche



Tanti Szabo este vecina noastra in varsta de vreo 70 de ani. Cand ne-am mutat in blocul in care locuim acum, a fost pirma care cu ocazia Pastelui Catolic a sunat la noi la usa cu o farfurie plina de prajituri urandu-ne bun venit ca vecini. Ea nu vorbeste bine romaneste, Nicu nu vorbeste bine ungureste cu toate astea ne intelegem foarte bine cu totii, si rar facem si eu si ea, ceva dulce fara sa ducem si in vecini. Cand i-am dus din prajitura asta, a fost mega, mega incantata si mi-a cerut reteta. I-am facut eu dulcele de leche ca mi se parea cam complicat sa-i explic, dar de atunci a invatat si ea.
Reteta de pe lecker.de.

- 100 g unt moale + 75 g unt rece

- 125 g + 175 g faina

- 7 oua

- 50 g +50 g + 50 g zahar

- 1 lingurita cu varf praf de copt

- 5 linguri lapte

- sare

- 500g eu am pus cam 750 g crema de branza

- 200 g frisca

- 40 g amidon

- 100 g crema caramel ( dulce de leche )

- 2-3 mere, eu am cam 4

Se unge cu unt si se tapeteaza tava de copt. Pentru blat se bate 100 g unt moale cu 50 g zahar pana devine crema. Se adauga 3 galbenusuri, pe rand. Se adauga apoi 125 g faina omogenizate cu praful de copt. Se adauga si laptele, apoi albusurile batute spuma cu sarea.  Se toarna aluatul in tava si se coace la 150 grade C cam 12 minute. Pentru crema se amesteca branza, frisca, 50 g zahar ( sau dupa gust ), 3 oua, crema caramel si amidonul. Se scoate aluatul din cuptor, se intinde crema de branza si se mai baga pentru 15 min la aceeasi temperatura. Se scoate din nou si se pun feliutele de mere, cat mai des unele langa altele. Peste mere se pun fimiturile, pentru care se amesteca 75 g unt rece taiat cuburi, cu 50 g zahar, 175 g faina si un ou. Se amesteca cu mana, se formeaza o bila, si se da pe razatoarea mare peste mere. Se baga din nou la cuptor pana se rumeneste. La sfarsit bagati-o la foc mic, sa se poata inmuia bine merele, si sa se coaca aluatul de deasupra. Poate pare complicata, dar nu e, iar rezultatul e excelent.

aici prajitura




inca una



si pentru cine are curajul