Tot intr-una din revistele unguresti am gasit o reteta de cozonac care am stiut din start ca o sa ne placa.Initial am zis ca o fac de Paste, in loc de cozonac cu mac, dar Mitu nu era de aceeasi parere, si cum pe mine ma mancau degetele s-o incerc, am facut-o weekendul trecut.Ma rog, vineri dupa amiaza.
Am stiut ca o sa ne placa si asa a si fost.E un aluat exceptional, care am sa-l mai fac de multe ori, cu diferite umpluturi.
- 600 g faina
- 100 g zahar
- un cub de drojdie
- 250 - 300 ml lapte
- 100 g unt moale la temperatura camerei
- putina sare
- 3 galbenusuri
Pt.umplutura
- 300 g compot de prune, eu am luat de la plus foarte bun
- 50 g zahar
- 250 g gem de prune
Pt. sos
- 400 ml lapte
- 60 g zahar
- 1 baton de vanilie
- 2 galbenusuri
Eu am facut aluatul la masina de paine, cu drojdie proaspata si a crescut extraordinar de fain.In timp ce aluatul il face masina de paine, se pregateste umplutura.Se pune zaharul la caramelizat si se adauga prunele scurse de zeama si taiate bucatele destul de mici.Se lasa cam doua minute, sau pana se topeste zaharul care cand punem prunele se intareste putin.De la zeama lasata de prune zaharul se topeste din nou.Se raceste acest amestec si se amesteca cu gemul de prune.Eu aici am facut o greseala, n-am asteptat sa se raceasca prunele, si s-a inmuiat foarte tare gemul, ceea ce a facut ca el sa cam curga din aluat.Deci se racesc prunele, apoi se amesteca.Bine daca folositi magiun sau lekvar cum ii zice la noi, care-i destul de tarisor, nu se mai pune problema.Eu am folosit gem de prune cumparat.
Se scoate aluatul, se intinde foaie, se unge cu umlputura de prune si se ruleaza.Se taie rondele si se aranjeaza in tava cu baza detasabila, unsa cu unt.Eu n-am pus capetele pentru ca mi s-a parut cam mult aluatul, data viitoare fac din 500 g faina, pentru forma mea ( fi 25 cm ) ajunge.Se baga la cuptor si se coace la foc mijlociu pana e aproape gata.
Intre timp se pune laptele cu semintele de vanilie la fiert iar galbenusurile se freaca cu zaharul.Cand laptele este inca doar caldut se toarna peste galbenusuri apoi se pune din nou pe foc si se fierbe.Se raceste putin, sa fie doar caldut si se toarna peste cozonacul aproape gata.Se mai baga apoi la cuptor cozonacul pentru cam 15 min.
Zaharul caramelizat.
Puse si prunele.
Prunele amestecate cu gemul.
Aluatul scos din masina, super pufos si fain.
Rondelele puse in tava, n-am mai pozat rulatul si taiatul, ca era plin de gem care curgea, numai eu stiu cum le-am pus.
L-am acoperit cu folie si l-am mai lasat la cald la crescut 1/2 h.Asa arata dupa.
Felie.
Mai de aproape.
Am uitat sa scriu ( trebuie iar sa schimb firma de la care iau lecitina ), ca dupa ce e gata, se lasa cam 10 min la racit si spoi se scoate din tava.Din cauza zaharului si a gemului care mai curge pe ici colo, are tendinta de a se lipi.Dar daca se scoate pana e caldut, se scoate usor.
Daca din diferite motive, faceti o cantitate mai mica de aluat, reduceti corespunzator si cantitatea de sos.