Despre aluatul danez am aflat destul de recent. Na bine dar despre multe n-am aflat inca nici acum, asa ca nu-i mare chestie. In fine, dupa ce am aflat despre el, mi-am dorit sa-l incerc. Cand am vazut ca-i cu impachetari si pus la rece, m-am mai calmat, pentru ca astea nu-s chiar simpatiile mele. Dar in zilele astea libere mi-am adunat tot curajul din dotare si l-am incercat. L-am mai si framantat cu mana. Dupa cateva peripetii mi-a iesit o minunatie de aluat pe care am sa-l fac destul de des, pentru ca tare, tare bun e. A bobinat Herr Mitu la el, intr-o veselie.
Peripetiile au fost doar din cauza mea, in sensul ca prima impletitura am facut-o frumos pe blatul de la bucatarie, dar cand sa-l pun in tava mi s-a parut un pic complicat ( pe urma mi-am dat seama ca era vax albina, pe langa ce-am stiut sa fac dupa ), asa ca la al doilea ce m-am gandit, sa-l intind direct pe hartia de copt. Ce nu m-am gandit a fost ca se lipeste aluatul de hartie ca si cu super glue. Si cand sa-l impletesc eu, dezlipeste maica fasiile alea de hartie cum poti, ca nu lasau nicicum. M-am enervat, le-am ras cumva de acolo, si le-am trantit peste branza cu visine, le-am pictat cu putin ou si alles Gute. In final insa a fost demential de bun, mai ales cel cu visine.
Reteta de pe un blog american.
pt. aluat
- 28 g drojdie proaspata
- 100 ml lapte caldut
- 115 g zahar
- coaja rasa de la o portocala
- 3/4 lingurita de cardamom
- 1 1/2 lingurita extract de vanilie
- 2 oua la temperatura camerei
- zeama de la o portocala
- 450 g faina
- o lingurita rasa de sare
pt. unt
- 230 g unt moale
- 35 -40 g faina
pt. uns deasupra
- un ou batut, sau galbenus
Pentru aluat se face maiaua din drojdie, putin lapte si lapte cat sa o acopere. Dupa ce a crescut maiaua se toarna in mijlocul fainii, se adauga ouale si retul ingredientelor, mai putin laptele, care se tot pune treptat. Se framanta pana rezulta un aluat fin, elastic si placut la atingere. Se pune intr-o punga de nailon, se strange sa nu patrunda aerul si se baga pentru 30 min. la frigider. Se scoate apoi se lasa 30 min la temperatura camerei, apoi se intinde foaie. Se unge apoi pe 3/4 din suprafata cu untul batut cu mixerul cu faina. Apoi se ia partea neunsa cu unt si se pliaza peste cea cu unt, pana la jumatatea untului. La urmatoarea miscare se pliaza partea cu untul peste cele doua. Prima impachetare e gata. Se baga la frigider pentru 30 min, si se repeta operatiunea de 4 ori. Dupa ultima impachetare se lasa la frigider cel putin 5 ore, sau peste noapte. Eu am ales varianta a doua pentru ca altfel trebuie sa te trezesti la 5, sa poti coace seara aluatul. deci a doua zi, aluatul e gata si se poate folosi. se umple dupa preferinta, se pune in tava, se acopera, se lasa 2 ore la crescut, se unge cu ou batut ( sau galbenus ), si se coace. Eu le-am umplut cu mere, si cu branza si gem de visine.
maiaua pusa peste faina
in timp ce framantam adaugam laptele
aluatul scos din frigider
intins
untul batut cu faina
" uns " peste aluat
partea din stanga peste jumate din suprafata cu unt
apoi partea cu untul, peste cele doua
in folie pentru frigider
cand se scoate din frigider, capetele deschise trebuie sa fie in stanga si dreapta
si se incepe din nou, se intinde aluatul se face prima impachetare
apoi a doua si la frigider pt. 30 min.
a doua zi, sau dupa 5 ore, asa arata aluatul, se scoate si se imparte in doua
se intind si se fac forme dupa imaginatie, eu am facut ce era pe blogul respectiv
am umplut una cu mere, una cu branza si visine
de pozat am pozat-o doar pe asta cu mere, e lesne de inteles daca ati citit introducerea, de ce
la faza asta mi-am dat seama ca va fi un pic greu s-o pun in tava, de unde si ideea " stralucita " pt. cea de-a doua
gata de copt
gata de bobinat