Despre Streuselkuchen, prajitura cu fulgi crocanti ( nu e o traducere corecta, dar dupa mine relevanta ), am aflat din revistele nemtesti, unde le-am vazut facute cu branza, cu fructe, cu creme, cu gem, cu diferite aluaturi ca baza etc. Noua ne plac foarte, foarte mult, asa ca de data asta o prajitura cu fulgi crocanti, visine si martipan, dupa o reeta din " secretele bucatariei ".
Eu am facut 1/2 de portie, intr-o tava mica de 27x16 cm.Aici insa trec reteta completa.
pt. blat:
- 350 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 75 g zahar, eu la 1/2 de portie am pus 30 g
- putina sare
- 170 g unt, eu la 1/2 portie am pus 100 g
- 1 ou, eu la 1/2 portie am pus 1 galbenus
- 2 linguri lapte, eu nu am pus de asta am suplimentat la unt
pt. umplut:
- visine congelate lasate la decongelat cu zahar, apoi scurse, puse pe blat una langa alta, cat sa fie blatul plin de visine
pt. fulgi crocanti:
- 100 g masa de martipan
- 150 g faina
- 125 g unt
- 100 g migdale macinate
- 170 g zahar, eu la 1/2 portie am pus 70 g zahar
- putina sare
Pentru blat se amesteca restul ingredientelor cu untul rece, taiat cubulete, se intinde foaie, se pune in tava unsa si tapetata si se baga la frigider pt. 30 min. Peste blatul scos de la frigider se pune putin pesmet, apoi visinele scurse. Pentru fulgii crocanti se amesteca, faina, zaharul, sarea, migdalele macinate, untul rece taiat cubulete, si martipanul taiat tot cubulete. Se framanta cu vsrfurile degetelor un aluat sfarmicios care se pune peste visine. Daca folositi unt prea gras, sau eu stiu, alt tip de faina, si aluatul pentru fulgi e prea lipicios, nu-i bai, formati o bila si dati-o pe razatoarea mare, peste visine. Se baga la cuptor pana se aureste.
ingredientele pentru blat
aluatul intins in tava si gata de bagat la frigider
pesmetul, iar peste visinele
ingredientele pentru fulgi
asa arata aluatul pentru fulgi
prajitura inainte de a fi bagata la cuptor
si gata coapta
sectiune