De fapt in formula as de unde am luat reteta, ii zicea placinta, dar cum pentru mine placinta inseamna altceva, i-am zis paine umpluta. Si daca tot a venit vorba de placinte nu pot sa nu va povestesc ce teapa am luat eu, cand stateam la Iasi. Una din verisoarele Miculinului s-a stabilit acum j de ani la Roman iar noi normal ca mai mergeam in weeknduri la ea. Intr-o sambata ne cheama ca face placinte.De abia asteptam sa ajungem, nu mai mancasem placinte ca la noi, demult.Adica din aluat dospit, subtiri, umplute cu branza sarata, cartofi, varza etc,coapte in tigaie, cu putin ulei. Ne punem noi la masa, ea aduce ciorba, apoi felul doi, placintele din parti. Ce naiba da cand ne da placintele, la desert ? Ei da, chiar la desert. Pentru ca ei spun placinte la ceea ce noi spunem branzoiace. Si teapa. De altfel ea face cele mai bune branzoaice care le-am mancat vreodata, doar ca noi atunci aveam pofta de placinte, si eram setati pe placinte. Dar vorba aia, astea sa fie cele mai mari tepe, si am sa zic mersi.
Si acum reteta:
- 400 g aluat de paine, eu l-am facut ca aici marind cantitatile
- 6 oua + un galbenus, eu am pus doar 4 + galbenusul pentru uns deasupra
- 250 g sunca Praga, eu am pus cam 150 g
- cam doua salate verzi, eu am pus una
- 150 g cascaval, eu am pus 100 g
- condimente pentru omleta, sare, piper, patrunjel uscat, cozi de ceapa verde
Ouale se bat intr-un bol, se condimenteaza si se fac doua omlete, punand cozile de ceapa verde la calit in putin ulei, apoi turnand amestecul de ou. Se scot din tigaie si se pun pe hartie absobanta. Salata verde se spala, se usca, se taie fasii si se amesteca cu cascavalul ras pe razatoarea mare. Pentru a monta painea umpluta se imparte aluatul in doua parti, una mai mare , una mai mica. Din bucata mai mare se intinde o foaie cu care se imbraca frundul si marginile unei forme de tort cu baza detasabila. Se pune un rand de sunca, apoi salata cu cascaval, omleta, salata din nou, omleta, salata si din nou sunca. Se acopera cu alta foaie de aluat, se face o gaura in mijloc, se unge cu galbenus batut cu putin lapte si se baga la cuptor, pana se aureste.
La noi intra in categoria to die for, cu siguranta. Nu mi-as fi imaginat ca salata poate fi asa de buna dupa ce vine la cuptor. Cu toate ca supa de salata mancam des.
prima foaie de aluat
apoi un rand de sunca
salata
omleta
si se repeta, se acopera apoi cu aluat si se face gaura
iar asta e painea dupa ce s-a copt
o felie