Nu stiu daca ma credeti, dar au fost primele care s-au terminat. Bine am facut doar o portie, dar daca fac doua n-am rabdare la copt. Reteta e una dupa care ne-a facut Lucica ani de zile, saratele sub forma de covrigei. Tin minte ca eu ii preferam tari si srocanti, iar dragul de tati, mai moi. Asa ca o tava o lasa mai mult la copt sa iasa crocanti, alta o scotea mai repede, sa fie mai moi, si tot asa. ii tinea ii spait, unde ma tot duceam sa-mi mai umplu o farfurie, pana constatam cu dezamagire ca nu mai sunt.
- 600 g faina
- 1 unt ( 250 g ) + 100 g untura ( se poate inlocui cu margarina )
- 3 linguri smantana
- 1 lingura sare ( depinde si de branza care o puneti )
- 1 pachet praf de copt ( nu e musai sa puneti, am facut de multe ori fara, dar de cand am descoperit Weinsteinbackpulver, fara fosfati si gluten, pun fara retineri, in Ro se gaseste la magazinele DM )
- 150 g cascaval si 500 g branza de vaca
- 2 galbenusuri
- am uitat sa scriu de chimen ( eu il pun macinat in aluat, dar se pot folosi seminte de chimen puse pe covrigei )
- un ou pt.uns covrigeii
- cascaval pentru presarat deasupra
in funcite de tipul de faina, de grasimea untului si branzeturilor folosite, poate sa mai necesite faina, sau dimpotriva unt sau smantana; cand le fac in SM folosesc branza de vaci luata din piata iar aia e mai uscata, in Mures insa folosesc din aia de magazin care e mai uda, in fuctie de asta mai adaug fie faina, fie smantana
Se amesteca ingredientele si se baga la frigider peste noapte. A doua zi se intinde foaie, se decupeaza covrigeii, se ung cu ou batut si se presara cu cascaval ras. Mai nou presar si mac sau susan, dar Lucica ii facea doar cu cascaval.
ingredientele in vas, ce se vede verde e de la cascaval, am folosit un cascaval cu verdeata, luat de la ceva magazin cu produse traditionale, nu mi-a placut pe paine, dar in saratele a fost ok
branza de vaci, daca vi se pare prea sec aluatul, mai puneti branza de vaci sau smantana, in niciun caz lapte
pus la rece pana a doua zi
si super aparatul de facut covrigei, fabricat pe vremea aia la 23 august sau Unio, ca atunci cam asa era, nu se gasea la magazin, da-ti fabrica Nelu de la scularie, orice
in tava inainte de cuptor
cam asa-s de grosi
dupa copt
si gata