luni, 6 noiembrie 2017

Prajitura Marlenka




Am aflat de prajitura asta, prin Ungaria parca, la un restaurant daca bine tin minte.Mai apoi i-am gasit si reteta, si muuuuuuuulllllttt mai apoi i-a venit si randul sa incerc reteta. M-a fascinat mult povestea prajiturii, vechimea retetei, faptul ca e armeneasca ( mie daca-mi spui ca e o reteta veche traditionala, si daca mai e si putin complicata, gata m-ai facut super curioasa, de multe ori era pana la urma un mare faass dar aici nu e cazul ) ca are lapte condensat, alea, alea. Puteti citi povestea pe blogul de pe care am luat si eu reteta, adica  pe "Secretele bucatariei noastre"



pentru foi

- 150 g unt

- 3 linguri de miere de albine

- 2 oua
                                                   
- 230 g zahar
                                                    
- 550-600 g faina
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
                                                   
 -1 lingura otet

- putina sare

 
pentru crema

- 1 cutie de lapte condensat, eu am avut  cutie mai mare
-  250 g unt
                                              
- 600 ml lapte
                                              
- 2 linguri de coniac, eu  nu am pus
                                             
- 2 plicuri de budinca de vanilie
                                             
-  zahar dupa gust

- putina sare

                                             
pentru ornat

- 50 g ciocolata
                                             
- cateva nuci tocate grosier

      Pentru dulcele de lehe se pune conserva de lapte condensat la fiert intr-un vas cu apa, astfel incat apa sa acopere conserva. Se lasa cam doua ore la foc mediu, si se completeaza tot timpul cu apa.

     Pentru foi se pun intr-o cratita  untul, mierea si zaharul la foc mic si  se amesteca pana se topesc ingredientele. Nu trebuie sa fiarba! Se adaugam ouale, bicarbonatul stins cu otet, sarea  si se  amesteca continuu. Se mai lasa sa fiarba pana devine ca o spuma si  se caramelizeaza din zahar si compozitia devine aramie. Se ia  oala de pe foc si se lasa la racit 5-10 minute. Se adauga faina si  se amesteca. Daca vi se pare ca aluatul este foarte tare nu puneti toata faina. Se imparte aluatul obtinut in 5 parti egale si se coc 5 foi pe dosul tavii . Eu tin bucatile de aluat deasupra pe aragaz, astfel caldyra cuptorului nu lasa mierea din foi sa se solidifice si se pot intinde foarte, foarte usor.
Pentru crema se fier cele doua plicuri de budinca de vanilie se amesteca cu dulcele de leche apoi cu untul moale. Se umplu foile, apoi se orneaza cu ciocolata topita si cu nuci tocate grosier.




















luni, 23 octombrie 2017

Napolitane cu caramel si ciocolata




Nimic deosebit si totusi senzational de bune. Este un dulce pe care nu-l fac prea des petru ca stiu ca nu ma pot abtine, de la mancat. Si da sunt " to die for ". Mai am  o reteta faina cu napolitane dar asta e dupa gustul meu, mai buna.
Reteta, dintr-o revista ungureasca dar habar nu mai am din care. E notata in caiet deci in patrimoniu.

- 6 foi de napolitana, se pateface si din patru

pentru crema de cicolata

- 400 ml frisca

- 350-400 g ciocolata de buna calitate

- 1 lingura de rom


pentru crema caramel

- 300 g zahar

- 50 g unt

- 400 ml frisca

- putina sare sau dupa gust daca va place caramelul sarat puteti pune putin mai multa sare

Pentru crema de cicolata se pune frisca pe foc si se aduce la punctul de fierbere fara a o lasa sa fiarba. Se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca, pana se topeste. Se pune romul  si se lasa la racit.
Pentru crema caramel se pune zaharul la caramelizat, si se lasa pana are o culoare aurie. Se adauga untul apoi frisca si sarea. Se lasa la racit.
Se umplu foile de napolitane alternand cele doua creme.










sâmbătă, 7 octombrie 2017

Szekely gulyas





Habar n-am daca am scris corect, dar sper ca da. Denumirea s-ar putea sa va induca in eroare, pentru ca nu prea are nimic in comun cu gulyasul normal. Este o tocanita normala de carne, amestecata cu varza acra calita si cu smantana, dar atat de buna incat as putea manca saptamanal. Varza acra insa trebuie sa fie din aia marunta, si nu capatana acra si taiata pe urma marunt. Stiu ca unii vor spune ca e acelasi lucru, dar nu e deloc. In zona noastra cand se pune varza la murat se pun si capatani, si marunta. Ei din asta marunta n-am prea vazut in alte zone. La noi iarna in piata, gasesti de vanzare varza acra marunta.
Reteta e una mostenire de la strabunica, ea cine stie de unde, si cu siguranta nu e originala, dar e cea care ne place nua mult, mult de tot. Cantitatile sunt in functie de fiecare cat vrea sa faca, dar la noi oricata varza ai pune, e prea putina.

- carne de porc putin mai grasa, dar nu foarte tare

- o ceapa

- ulei

- sare

- piper

- putina boia

- varza acra, marunta

- smantana

Se pune uleiul pe foc si se adauga ceapa taita cubulete. Se pune putia sare, astfel incat ceapa sa se inmoaie doar. Se adauga carnea taiata cubulete si se lasa pana se prajeste putin. Se toarna apoi apa tot cate putin, se mai lasa apoi iarputina apa, si tot asa pana e carnea gata. Separat se caleste varza acra, tot adaugand foarte putina apa, pana se inmoaie de tot. Se condimenateaza carnea cu piper, boia, si poate putin chimen macinat, apoi se amesteca cu varza. Se adauga smantana si se mai potriveste la gust. La restaurant, se pune pe farfurie carnea, langa ea varza si intr-un vas smantana. Noua ne place sa le amestecam de la inceput pe toate.

nu e ceva aspectuos, dar e foarte, foarte bun







joi, 21 septembrie 2017

Cheesecake cu fructe de padure fara coacere




A fost foarte, foarte buna, racoroasa,aromata, dar noua tot cele care vin in cuptor neplac mai mult. Probabil ca nu-s la fel de aspectuoase, dar noua ne plac mai mult, iar aici tata familia e de acord.Asa ca cheesecakul asta, dupa ce am mancat fiecare o felie, a luat drumul unor prieteni, mai putin mofturosi decat noi.
Reteta de aici


pentru blat:

- 200 g biscuiti digestivi

- 100 g unt, eu am pus 80 g

pentru crema de branza

- 250 g fructe de padure proaspete sau congelate, eu am pus congelate

- 200 g frisca

- 18 g gelatina, eu am pus 5 foi

- 250 g mascarpone

- 200 g crema de branza, eu am pus 400 g

- zahar dupa gust

pentru topping

- 150 g fructe de padure.

- zahar dupa gust

- un plic tortenguss rosu

Pentru blat se macina biscutii, se amesteca cu untul topit, si cu ajutorul unei linguri se preseaza pe fundul unei tavi, cu baza detasabila. Se baga la frigider sau se pune deoparte eu o pun doar deoparte, si se face crema. Se amesteca ingredientele, mai putin frisca, dupa care se adauga gelatina rehidratata apoi topita. Cand incepe putin sa se inchege se adauga si frisca batuta cu zahar dupa gust. Se baga la frigider, si cam dupa o ora se toarna toppingul. Pentru topping se pun putin pe foc fructele cu zahar dupa gust, apoi se racesc. Se dizolva tortengussul in putina apa, se pune putin pe foc dupa care se amesteca cu fructel reci. Se tarna peste cheesecake si se baga din nou la frigider.

are o culoare nemaipomenita








joi, 31 august 2017

Tarta cu mac crema de vanilie si mere




Am crescut cu macul, cu cozonacul cu mac de Craciun,  de Paste si de cate ori avea cineva chef sa-i macine macul la Buni, sa poata face cozonac. Adica ador macul, ar fi mai corect, orice prajitura sau desert cu mac. Cu toate astea tarta asta nu-i "to die for ".Pun totusi reteta ca poate intereseaza pe cineva.
Reteta de pe lecker.de.

pentru blat

- 75 g zahar, dupa mine ajung lejer si 50 g

- 100 g unt rece taiat cubulete

- 225 g faina

- 1 ou eu pun doar galbenusul

- putina sare asta e de la mine

pentru crema de vanilie

- 800  lapte

- 2 pachetele budinca de vanilie

- 75 g zahar, eu aici pun dupa gust

- putina sare

in plus

- 2 oua

- 75 g mac macinat si indulcit

- 4-5 mere +zeama de la o lamaie

- 2-3 liguri de gem de caise

Pentru blat se amesteca ingredientele, se formeaza o bila, se inveleste in folie transparenta si se baga la frigider penru cel putin o ora. Daca nu se leaga destul de bine, se pu cateva linguri de apa cat mai rece, dar doar pana se leaga. Se intinde aluatul in forma cu baza detasabila, Se face crema de vanilie, care apoi se aopera cu folie, sa nu faca crusta si se lasa la racit. Crema rece se imparte in doua.In una din jumatati se adauga un ou plus macul macinat si se intinde peste aluat. Se baga la frigider pentru 30 min. In cealalta jumatate decrema se adauga celalalt ou si se intinde peste crema cu mac. Merele taiate feliute subtiri se pun peste crema de vanilie si se baga prajitura la cuptor. Dupa 20 minute ( in reteta sunt 10 min ) se ung merele cu gemul incalzit si dat prin strecuratoare. Daca se coc prea repede merele se acopera cu hartie de copt si se mai lasa pana se coace toata tarta. Lamaia se foloseste pentru a stropi merele cu ea sa nu se innegreasca,  dar eu una n-am facut-o. 









 













vineri, 18 august 2017

Trubichky sau cornulete cu magiun



Totdeauna o sa caut reteta perfecta de cornulete. Intra timp nimic nu ne opreste sa le mancam pe astea " imperfecte ", pana la unul. Au mare, mare suce, si trec tare repede oricate as face. De asta data o reteta tare simpla, dar tare reusita, de pe forumul arta culinara, reteta postata de Eataly.
Eu le fac doar cu magiun pentru ca nu ne plac nici cu rahat, nici cu nuca

pentru aluat

- 250 g unt

- 250 g smantana

- 400 g faina

- putina sare


pentru umplut

- magiun de prune

Se amesteca ingredientele, se face aluatul, se formeaza bila, si se baga la frigider pentru cel putin 30 min, eu l-am tinut o ora.
Se taie bucati care se intind rotunde, se taie feliute si se umplu cornuletele. Se coc pana se rumenesc putin, poi se presara zahar pudra.


ale mele cam groabe, ca n-am prea multa rabdare, dar tare bune



.

si sectiune




vineri, 4 august 2017

Sepci de cazac



Copiii mei nu-s foarte mari fani prajituri, dar asta ii place mult la Matei. Denisa mananca doar prajitura cu mere, dar Matei are doua favorite, asta cu cazacii, si brownie. Bine nu mananca o tava, dar doua, trei bucati la o tura de prajitura, mai mananca. Stiu ca va veni vremea can imi vor manca si urechile, dar deocamdata asta e. De prajitura asta stiam inca de pe vremea lui Ceau, dar de facut acum am apucat. Am facut-o si "stilul smuls" adica fara sa mai decupez rounduri, taiat blatl in doua, pusa crema, pus cocos, blatul numarul 2 si glazura.
Reteta de pe nosalty.huhttp://www.nosalty.hu/recept/kozak-sapka-0.


pentru blat:

- 8 oua

- 400 g zahar

- 250 g faina

- 2 linguri mari cu cacao

- 1 pachetel praf de copt

- unt si faina pentru uns tava

pentru crema:

- 400 ml lapte

- doua pungi budinca de vanilie

- 6-8 linguri de zahar ditre care una de zahar vanilat, sau dupa gust

-  esenta de vanilie

- 100 g unt moale

- putina sare

pentru glazura

- 150  ciocolata cu lapte

- 3 linguri de ulei

pentru mrgini

- cocos ras

Se bat ouale cu zaharul, apoi se adauga faina amestecata cu cacaoa si cu faina. Eu inainte de a pune amestecul de fain, pun si 30 ml ulei. Se toarna aluatul in tava si se coace pana trece testul scobitorii. Blatul se lasa la racit apoi se decupeaza cercuri cu o forma rotunda.
Pentru crema se omogenizeaza praful de budinca cu zaharul si sarea, vanilia, apoi se pune laptele. Se lasa pe foc pana se itareste, apoi se raceste amestacnd ca sa nu formeze pelicue. Se adauga untul moale. Rotitele decupate se taie in doua pe orizontala, se umplu cu crema, si se unge crema si pe margine. Se dau cu laterala prin cocos ras, apoi se glazureaza fiecare bucata in parte.In reteta crema era de rom, daca vrea cineva traduc, dar eu am facut cu crema de vanilie.














duminică, 9 iulie 2017

Prajitura cu mac si gem




Prajitura asta a devenit una obisnuita la noi, pentru ca ne place foarte tare. Pozele astea sunt de Craciunul trecut. La aspect mai am mult de lucrat, asa ca nu o analizati din punctul asta de vedere.
Reteta am pus-o mai demult aici.











marți, 13 iunie 2017

Vanillekipferln



Cred ca sunt daca nu cele mai, printre cele mai apreciate fursecuri la noi in familie. Am sa le fac si pe blog categorie separata intrucat incerc fiecare reteta nou gasita. De fapt sunt variatiuni pe aceeasi tema, intrucat contin aceleasi inediente, dar conteaya si proportiile. Tin minte cand le am facut prima data, si le am dus cu noi la Borsa la cabana de revelion, prietenii se uitau cam sceptici la ele, dar doar pana ce au gustat cate unul. Pe urma s au topit instantaneu. De atunci au ramas la preferate.
Reteta de aici.

pentru aluat

- 80 g nuci pecan usor prajite si macinate

- 140  unt moale

- 70 g zahar

- 1 galbenus

- 1 varf de cutit sare

- 50 g amidon

- 150 g faina

pentru zaharul de portocale

- coaja rasa fin de la o portocala

- zahar tos

Se freaca untul moale cu zaharul. Se adauga galbenusul, sarea si restul ingredientelor, Se formeaza aluatul, se imparte in 8 parti care se modeleaza sub forma de rulouri. Se tin la rece cel putin o ora, se taie feliute cam de 2 cm grosime si se formeaya cornulete. Se pun in tava pe hartie de copt, si se coc pana devin aurii. Calde se tavalesc prin zahar de portocale. Pentru zaharl de portocale se da pe razatoare coaja de portocala, se amesteca cu zaharul si se lasa peste noapte sa se usuce. A doua zi se maina zaharul respectiv cu macinatoarea de cafea.
Sunt excelente cornuletele astea si cu nuci normale, dar cu nuci pecan au un gust deosebit.








luni, 22 mai 2017

Fursecuricu cranberry



Nu-s chiar fan al acestor fructe,cu toate ca-s foarte sanatoase. Dar in prajituri imi plac. Imi place gustul lor usor acrisorin cate o prajitura.
Reteta de pe arta culinara, a fost pusa de Peter.

- 100 g zahar tos, eu am pus 80 g

- 100  zahar brun, eu am pus 80 g

- 60  unt moale

- 1 ou

- 50 ml zeama de portoale

- 200 g faina

- 1/2 lingurita praf de copt

- 1/4 lingutita de amoniac

-1/4 lingurita sare

- 120 g cranberry uscate

Se bate untul moale cu zaharul, se pune sarea, bicarbonatul, apoi faina amestecata cu praf de copt si amoniac.. Se adauga zeama de portocale apoi fructele uscate. Se pune aluatul la rece pentru o ora, dupa care se pun cu lingurita gogoloaie pe hartia de copt. Se coc pana se auresc.











duminică, 7 mai 2017

Prajitura Boema



Pe la inceputurile cocarelilor mele nu mi-am imaginat niciodata ca voi reusi sa fac vreodata prajituri asa de sofisticate ca astea. Sofisticate nu neaparat din punctul de vedere al prepararii ( cu toate ca nici asta nu e de neglijat ) ci ca aspect. Prajituri din astea individuale, aspectuoase erau sf pentru mine. Nici acum nu reusesc sa fac ce fac alte fete talentate, dar pentru nivelul meu, e mult.
Reteta de pe blogul Licutei Marin.

pentru blat:

- 5 oua mari

- 140 g  faina

- 20 g cacao

- 200 g zahar

- 50 ml ulei

- 1 lingurita rasa praf de copt

pentru sirop

- 200 g zahar

- 300 ml apa

- 1 lingura esenta de rom, eu am pus rom

pentru crema

- 200 ml frisca lichida, in reteta Licutei e frisca indulcita, eu am pus naturala neandulcita

- 150 g ciocolata amaruie

- 1 lingura esenta de rom, eu am pus rom

pentru ornat

- 400 ml frisca naturala neandulcita

- zahar dupa gust

- o lngura de glazura de ciocolata

pentru glazura

- 100 g zahar

- 100 ml apa

- 100 g ciocolata amaruie

- 25 g unt

- o lingura esenta de rom sau rom

Pentru blat se bat galbenusurile cu 1/2 din cantitatea de zahar, pana se albesc bine de tot si isi dubleaza volumul. Seadauga putina sare, apoi uleiul si se bate din nou. Albusurile se bat cu restul de zahar, apoi se incorporeaza in amestecul de galbenusuri alternand cu amestecul ingredientelor uscate ( faina + cacaoa+ praf de copt ). Se toarna aluatul in tava unsa si tapetata si se coace pana trece testul scobitorii.
Pentru sirop se pune zahaul la caramelizat, apoi se pune apa si se lasapana devine putie lipicios. Se adauga si romul si se lasa la racit. Blatul rece se insiropeaza cu acest sirop.
Se taie prajitura in patrate aproximativ la fel.
Pentru glazura se pune zaharul cu apa pe foc si se lasa sa fiarba 10-12 minute apoi se ia deoparte si se adauga ciocolata si romul. Se glazureaza patratele de ciocolata.
Pentru crema se face ganacheul de ciocolata, punand frisca pe foc. Se lasa sa se infierbante, fara sa fiarba apoi se adauga ciocolata si romul. Se lasa sa se raceasca. Crema racita se bate cu mixerul, dupa care cu ajutorul posului se pune pe fiecare patrat de prajtura glazurata.
Se bate frisca cu zaharul si se orneaza prajiturile, apoi se pun cateva picaturi de glazura.
Eu am facut cateva reseli dar tot buna a fost. Am insiropat mult prea tare prajiturile, iar glazura nu mi-a iesit, era prea lichida. Probabil nu am lasat destul zaharul cu apa pe foc.Dar tot buna a fost. Iar ornatul, asa ca la nivelul meu.

 

nu arata nici pe departe ca a Licuteidar e ok





si sectiunea