In zona noastra toata lumea are o reteta de porlos. Difera ca-i cu unt sau untura, ca are ou sau mai mult smantana, dar tot reteta de porlos e. E drept ca se face mai degraba cu mere sau branza, dar si cu visine e minunata. Si Muni facea destul de des, dar asa cum am mai scris, pe vremea aia chiar nu ma interesau retetele, asa ca reteta mea de pe situl nosalty.hu
http://www.nosalty.hu/recept/meggyes-pite.
pentru aluat
- 500 g faina
- 250 g margarina
- putina sare
- 1 lingura untura
- 1 ou
- 1 galbenus
- 1 pachetel praf de copt
- 3 linguri smantana, sau cat ia
pentru umplut
- 1 kg visine
- 30 g zahar praf
- 3 linguri gem de visine
- 50 g nuca macinata, eu nu am pus
- 1 varf de cutit scortisoara
- 3 linguri pesmet
pentru presarat deasupra
- zahar praf
Visinele se curata, se presara cu zaharul praf si se lasa pana se face aluataul.
Pentru aluat se amesteca faina, praful de copt, sarea, margarina, untura, oul si galbenusul, cu atata smantana cat sa rezulte un aluat moale si usor de intins. Se lasa la odihnit 1-2 h. Se imparte apoi aluatul in doua. Se intinde o foaie si se pune in tava. Se unge cu gem si se preara cu pesmet. Se pun visinele scurse si se presara cu nuca si scortisoara. Se pune cealalta foaie, se inteapa cu furculita si se baga la cuptor pana se aureste. Se serveste presarata cu zahar praf.
foaia in tava unsa cu gem
cu pesmetul
cu visinele scurse
inainte de cuptor
si prajitura gata
Nu am mai folosit margarina de o suta de ani, dar aici am respectat reteta si e super, super frageda.
Gemul este foarte binevenit, formeaza o pelicula in cuptor, iar eventuala zeama de visine, nu mai poate incruzi foaia de jos de aluat.