Sambata trecuta am avut intalnire de gradul zero. Adica, ne-au vizitat Lucica si Catalina. N-am putut rata ocazia de a face un tort, mai ales ca amandoua sunt mari amatoare. Cu toate ca daca le-as fi intrebat inainte daca sa fac sau nu tort, amandoua ar fi zis, ca nici vorba, ca sa nu ma obosesc, ca alea, alea. O data am sa le fac figura, si o sa ma fac ca ploua. Sunt curioasa daca mi-ar spune ceva.
Reteta de pe un site german, culinar.
pt. blat
- 4 oua
- 120 g zahar
- putina sare
- 3 linguri lichior de portocale
- 95 g faina
- 55 g amidon
pt. sirop
- 3 linguri zahar
- zeama de la o 1/2 de ananas
- 2 linguri lichior de portocale
pt. crema
- 5 foi gelatina
- 0,5 l frisca
- 4 galbenusuri
- 4 linguri lichior de portocale
- putina sare
- 80 g zahar, sau dupa gust
- 1 cutie branza mascarpone
- coaja rasa si zeama stoarsa de la o lime
- un ananas
Se bat albusurile cu zahar si sare. Se adauga pe rand galbenusurile, apoi lichiorul, si ultimele, faina si amidonul. Se amesteca de sus in jos, se toarna in tava unsa si tapetata si se baga la cuptor, pana trece testul scobitorii.
Pt. sirop se taie marunt 1/2 de ananas si se blenduieste. Se trece apoi prin tifon si se staorce bine, bine de tot. Se pune zaharul la caramelizat, se stinge cu lichior si zeama de ananas, si se lasa pe foc sa dea cateva clocote.
Pentru crema se pune 1/2 din frisca la infierbantat. Cand incepe sa fiarba, se ia de pe foc. Galbenusurile se bat cu sare si zahar, pana devin spuma. Se toarna frisca, luata de pe foc si racita putin, in fir subtire, peste galbenusuri. Se adauga lichiorul, zeama si coaja de lime, apoi mascarpone batut cu mixerul. Se pune apoi gelatina, inmuiata si topita, se baga la frigider si se lasa pana incepe putin sa se intareasca. Apoi se adauga restul de frisca, batuta.
Pentru montarea tortului, se taie blatul in doua pe orizontala, se insiropeaza cu siropul rece, se pune crema, apoi ananasul taiat bucatele, si cealalta jumatatae de blat. Se baga la frigider pana se intareste crema, apoi se orneaza.
din pacate, poze am tare putine
galbenusurile cu zahar si sare
batute spuma si adaugata frisca infierbantata
cu coaja rasa si zeama stoarsa de lime, plus lichiorul
cu gelatina si mascarpone, si adaugata frisca
tortul gata
inca una
felia
si felia de aproape