Am luat " legatura " pentru prima data cu martipanul, acum cativa ani, cand am facut " prajitura care se topeste pe limba ", postata de Maya pe culinar, si care a fost o minunatie. Ii multumesc si acum lui Otti, o fata deosebita, care a fost asa de draguta si mi-a trimis martipanul. A fost prima mea experienta de genul acesta, cu cineva " virtual ", si am foat foarte, foarte impresionata. De atunci de cate ori merg in Germania, Austria, mai nou gasesc si in Ungaria, am grija sa pun un baton macar de martipan in cosul de cumparaturi.
Reteta din " secretele bucatariei ". Cand am citit prima data aluatul pentru tarta si am vazut ca scrie unt topit, am zis ca ceva nu e in regula, n-are cum sa fie o astfel de tarta. Cu toate astea, am urmat reteta si vreau sa spun ca a fost parca si mai buna decat cea cu unt rece, cum eram eu obisnuita.
pt. aluatul de tarta
- 125 g unt topit
- 1 plic zahar vanilat
- 100 g zahar tos
- 250 g faina
- 1 ou
- putina sare
pt. stratul urmator
- 4 linguri migdale macinate
- putina scortisoara, sau dupa gust
pt. umplutura cu mere
- 6 mere
- 50 g unt
- 2 linguri miere
- 50 g zahar
- 100 g martipan
pt. crema de vanilie
- un plic budinca de vanilie
- 2 linguri rase de zahar
- 400 ml lapte
pt. aluatul din farmituri
- 150 g faina
- 100 g unt din frigider
- 50 g zahar
- 4 linguri miere
- 1oo g martipan
Pentru aluatul de tarta, se amesteca ingredientele, mai putin untul topit, si se omogenizeaza. Se adauga apoi untul topit si putin racit si se amesteca. Se intinde foaie, care se pune in tava unsa si tapetata, se inveleste tava in folie transparenta, si se baga la frigider. Se intinde destul de greu, eu am pus-o efectiv pe bucati in tava, nu e partea cea mai placuta, dar merita.
Intre timp se macina migdalele, se amesteca cu scortisoara si se pun deoparte.
Merele se curata si se taie felii subtirele, dar nu transparente. Se pune untul la topit, se adauga zaharul si mierea, apoi martipanul. Se adauga apoi feliile de mere si se lasa sa se caleasca putin. Apoi se racesc.
Pentru crema de vanilie, fie se face de casa, fie se face dupa indicatiile de pe plicul de budinca, dar din 400 ml lapte pentru ca sa iasa mai tare.
Aluatul de farmituri se amesteca, se inveleste in folie si se baga la frigider.
Se scoate tava cu aluatul de tarta, se pune stratul de migdale, eu cand le-am macinat, am pus si vreo doi biscuiti care ii tot mutam dintr-o parte in alta. Peste migdale se pune crema de vanilie, apoi merele scoase din amestecul de unt, iar ultimul strat este din aluatul de farmituri, dat pe razatoarea mare.
aluatul de tarta pus la frigider
budinca de vanilie, care am acoperit-o cu folie, sa nu faca pojghita
ingredientele aluatuli de farmituri
constructia tartei, incepe cu stratul de migdale
crema de vanilie
merele
si aluatul de farmituri
gata coapta
si felia