Cred ca forma asta de tarta fost prima pe care a cumparata-o Lucica dupa revolutie, cand au inceput sa apara si la noi. Mamaaaa ce incantata am fost ( habar n-aveam eu la vremea aia, cate feluri de forme voi mai vedea ), mi se parea asa de diferita fata de clasica prajitura in tava. Facea Lucica din doua-n doua saptamani tarta cu diferite fructe din gradina.
Rasfoind un numar vechi din " Practic in bucatarie ", mi-am adus aminte de ea, si am facut o tarta, stiind ca domnului Mitu ii place mult de tot.
Pt. pandispan
- 2 oua, eu am pus trei, dar ajungeau lejer si doua
- 150 g faina
- 250 g zahar, eu am pus mai putin
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic zahar vanilat, eu am facut de mine si pun o lingura rasa
- putina sare
Pt. crema
- 400 ml lapte
- 3 linguri amidon
- 5 linguri rase zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 2 oua
- 50 g unt
Pt. ornat
- kiwi
- capsuni
- un plic tortenguss alb
Se bat albusurile spuma cu zaharul, vanilia si sarea. Se adauga apoi galbenusurile pe rand, si faina amestecata cu praf de copt, in ploaie. Se amesteca de sus in jos si se toarna in tava de tarta, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace pana trece testul scobitorii.
Pentru crema se bat albusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga galbenusurile, apoi amidonul, se amesteca si se toarna compozitia in laptele care e pus pe foc. Se lasa pana se ingroase, se raceste si apoi se incorporeaza untul moale.
Se pune crema peste pandispanul copt, se aranjeaza fructele, iar apoi se toarna gelatina preparata conform indicatiilor de pe plic.
Pandispanul intors.
Cu crema pusa in locasul ei.
Fructele aranjate peste crema.
Cu gelatina.Sfatul meu este ca gelatine sa n-o turnati peste fructe si s-o puneti cu o lingura mare.Prima data cand am facut tarta asta, am facut-o cu fructe de padure.Le-am aranjat frumos peste crema, si apoi cand am turnat gelatina, toate fructele le-am avut pe masa, pentru ca gelatina le-a impins de pe crema.
De aproape.
Si felia.