Stiu ca in multe zone din tara, la asta ii zice placinta cu mere, dar pentru mine placinta inseamna cu totul si cu totul altceva, asa ca ii zic prajitura. E chestie de obisnuinta. Si nici pe asta n-am facut-o de sarbatori, ci in toamna. Seamana cu porlosul cu visine, dar are aluat cu unt si e foarte, foarte buna.
Reteta de pe blogul lui
Piscotel, si-i multumesc pentru reteta.
pentru aluat :
- 500 g faina
- 200 g unt
- un ou
- 100 g zahar
- 2-3 linguri de smantana
- 1 pliculet praf de copt
- coaja rasa de la o lamaie
- putina sare
pentru umplutura
- 100 g unt in care se calesc merele
- 2 kg mere curatate si rase pe razatoarea mare
- zahar dupa gust
- scortisoara pudra
- o lingura rasa de zahar vanilat
- putina zeama de lamaie
Ingredientele pentru aluat se amesteca, se formeaza o bila si se inveleste in folie transparenta. Se baga la frigider pentru 30 min. Intre timp se pun merele la calit, in unt, cu zahar, zeama de lamaie, scortisoara si vanilie. Se scoate aluatul si se imparte in doua. Se intinde prima foaie si se pune in tava unsa si tapetata. Aluatul se poate rupe, dar eu il aranjez cu un sucitor mic direct in tava. Se poate aranja si cu mana. Se inteapa cu furculita si se pun merele calite si racite. peste mere sepune a doua foaie, se inteapa cu furculita si se baga la cuptor pana se aureste. Se serveste presarata cu zahar pudra.
aici prajitura
si un pic sifonata