marți, 20 ianuarie 2015

Prajitura cu mere



Stiu ca in multe zone din tara, la asta ii zice placinta cu mere, dar pentru mine placinta inseamna cu totul si cu totul altceva, asa ca ii zic prajitura. E chestie de obisnuinta. Si nici pe asta n-am facut-o de sarbatori, ci in toamna. Seamana cu porlosul cu visine, dar are aluat cu unt si e foarte, foarte buna.
Reteta de pe blogul lui Piscotel, si-i multumesc pentru reteta.

pentru aluat :

- 500 g faina

- 200 g unt

- un ou

- 100 g zahar

- 2-3 linguri de smantana

- 1 pliculet praf de copt

- coaja rasa de la o lamaie

- putina sare

pentru umplutura

- 100 g unt in care se calesc merele

- 2 kg mere curatate si rase pe razatoarea mare

- zahar dupa gust

- scortisoara pudra

- o lingura rasa de zahar vanilat

- putina zeama de lamaie

Ingredientele pentru aluat se amesteca, se formeaza o bila si se inveleste in folie transparenta. Se baga la frigider pentru 30 min. Intre timp se pun merele la calit, in unt, cu zahar, zeama de lamaie, scortisoara si vanilie. Se scoate aluatul si se imparte in doua. Se intinde prima foaie si se pune in tava unsa si tapetata. Aluatul se poate rupe, dar eu il aranjez cu un sucitor mic direct in tava. Se poate aranja si cu mana. Se inteapa cu furculita si se pun merele calite si racite. peste mere sepune a doua foaie, se inteapa cu furculita si se baga la cuptor pana se aureste. Se serveste presarata cu zahar pudra.

aici prajitura


si un pic sifonata


duminică, 4 ianuarie 2015

Tarta cu prune si migdale



Nu n-am facut-o de Craciun si nici de Revelion. E din toamna, cu ultimele prune, dar acum a ajuns la rand. Ca mi-s foarte ordonata.
Reteta e de pe situl Lisa kochen un backen, si a fost minunata.

pentru blat :

- 100 g unt rece taiat cuburi

- 150 g faina

- 1 galbenus

- putina sare

- 50 g zahar

pentru umplut

- 60 g mus de prune, au am avut din Austria, dar se poate inlocui cu un gem de prune  nu foarte curgator

- 700 g prune

- 6 buc.piscoturi

- 60 g zahar

- 2 oua

- 100 g migdale macinate

 - 250 g frisca batuta pentru ornat

- putina cacao

Ingredientele pentru blat se omogenizeaza, se intinde o foaie si se pune in tava de tarta, unsa si tapetata. Se inteapa cu o furculita si se baga la frigider pentru cel putin 1 h.
Se unge aluatul cu mus de prune, se pun prunele, si se presara piscoturile maruntite. Se separa ouale. Galbenusurile se bat cu 1/2 cantitate de zahar si se adauga migdalele macinate. Albusurile se bat cu restul de zahar si se adauga la galbenusuri amestecand de sus in jos. Se pune crema peste prune si se coace cam 40 min. Se lasa la racit si se orneaza cu frisca batuta si cu praf de cacaco.

aici tarta







felia


de aproape


si inca una