Inainte de Craciun aveam de trimis un mic pachetel Alynusei in jud.Bacau. Stiind ca Miculinul are colegi in zona il rog sa-i intrebe daca merge cineva prin Comanesti ( eram sigura ca acolo e Alynusa ). Mi-a zis ca are doi colegi care in mod normal nu merg pe acolo, dar ca de data asta imi duc pachetelul si merg prin Comanesti. M-am super bucurat, am strans ce-am avut, le-am impachetat si inainte de-a le da pachetul colegilor, am avut asa un feeling ca totul e prea simplu, si hai sa ma uit pe lista sa fiu sigura ca e Comanesti si nu altceva, desi n-aveam emotii. Sa pic nu alta, cand deschid lista si vad ca nu-i Comanesti ci Drmanesti. Bag viteza si fug la laptop sa vad cat de departe sunt.Mi-a venit un pic inima la loc cand am vazut ca-s vreo 12 km, dar tot nu mi-era ok. Acum nici nu mai tineam minte ce-i spusesem Alynusei ca vin colegii la Comanesti, sau la ea acasa. Cum sa le spun colegilor Miculinilor ca stiti eu is cu capul in nori si de fapt pachetelul trebuie sa ajunga la Darmanesti. Intre timp am vorbit cu Alynusa si am rugat-o sa mearga ea la Comanesti. Alynusa, super de treaba a fost tare, tare ok. Nasol a fost ca n-au putut porni colegii decat dupa ora 16, asta insemna s-o sune pe Alynusa la cine stie ce ora tarziu sa mearga dupa pachet. Offf ma gandeam ca numai am incurcat pe toata lumea. In seara aia cand m-am culcat inca nu primisem mesaj ca ar fi sunat-o. Primul lucru a doua zi cand m-am trezit am fugit la lapi, sa vad ce s-a intamplat si nu va spun ce bolovan mi s-a luat de pe inima cand mi-a scris ca au mers colegii pana la ea acasa si i-au dus pachetul. Bine ca si ea a avut grija de ei, si-i multumesc. Multumesc si colegilor ca au fost asa de draguti.
Unor astfel de colegi le fac oricand o prajitura. De data asta una cu nuca, biscuiti si gem, care a iesit foarte, foarte buna. Reteta din " kiskegyed konyha ".
pt. piscot
- 5 oua
- 120 g zahar
- 150 g faina
- putin sare
pentru crema
- 250 g unt moale
- 300 g biscuiti macinati
- 50 ml cafea neagra tare, eu am pus doar 30 ml ca nu stiam daca le place gustul
- 200 g zahar praf, eu am pus 150 g
- 100 ml rom, eu am pus 30 ml
- 130 g nuca putin prajita si macinata in robot
- un varf de cutit sare
in plus
- 100 g gem de caise, eu nu l-am cantarit dar cred ca a intrat mai mult
- aschii de ciocolata
Pentru piscot se bat albusurile cu sarea si zaharul spuma tare, se adauga galbenusurile, apoi faina in ploaie. Se toarna aluatul in tava si se coace pana trece testul scobitorii. Se raceste spoi se taie in doua felii.
Pentru crema se bate untul cu zaharul praf si cu sarea, se adauga biscuitii macinati si nuca tot la fel macinata, apoi romul si cafeaua.
Pentru montarea prajiturii se pune prima foaie, se unge cu gem, se acopera cu a doua foaie, si din nou se pune un strat de gem. Peste gem se pune crema de nuca, si peste crema de nuca, aschiile de ciocolata.
Pentru aschiile de ciocolata se topeste 150 g ciocolata la bain marie, se intinde apoi pe dosul unei tavi si se baga la frigider. Se lasa sa se intareasca apoi se fac aschii cu ajutorul unui cutit.
unutl batut cu zaharul si sarea
am macinat nuca in robotel, in masina de nuca mi se pare ca macina prea tare
la fel am macinat si biscuitii
astia i-am folosit eu pentru ca-mi plac cel mai mult
romul si cafeaua si gata crema
primul blat uns cu gem
pus al doilea blat uns si asta cu gem
pusa si crema
se intinde destul de lejer
pentru aschii se pune ciocolata la topit pe bain marie apoi se intinde pe dosul unei tavi
dupa ce s-a racit se fac aschiile cu ajutorul unui cutit mare
care se pun pe prajitura
si gata
una de aproape