joi, 19 ianuarie 2012

Yorkshire parkin



Yorkshire parkin este o prajitura specifica nordului Angliei, si se face in principal cu melasa, fulgi de ovaz si ghimbir. Sigur, sunt multe, multe reteta si feluri, dar astea sunt ingredientele principale. Pe mine m-a atras aspectul ei din carticica, mai umeda si inchisa la culoare, dar normal ca si curiozitatea. Nu am avut melasa si am inlocuit-o cu sirop de sfecla de zahar, dar daca cumva stiti unde se gaseste melasa in Ro, astept o sugestie pentru ca intentionez s-o mai fac. A fost pe placul Miculinului si al Lucicai, ca eu mai putin cu prajiturile astea din paine.
Reteta din carticica din Austria.

- 100 ml melasa, eu am pus sirop de sfecla de zahar

- 100 g unt moale

- 100 g sirop de agave

- 100 g zahar brun, dupa mine ajung 80 g

- 150 ml lapte

- 50 g fulgi de ovaz, macinati mai marunt

- 125 g faina de grau

- 1 1/2 lingurita ghimbir macinat ( pudra )

- 2 lingurite amestec de scortisoara, nucsoara, cuisoara

- 1/2 lingurita bicarbonat

- putina sare

- 2 oua

Se pregateste tava, se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Intr-un vas se la topit, cele doua feluri de sirop, untul, zaharul si laptele. Se lasa la foc moale pana se topeste zaharul. Faina se amesteca cu fulgii de ovaz, ci ghimbirul cu amestecul de mirodenii, cu bicarbonatul si cu putina sare. Se toarna amestecul de unt peste ele, si se amesteca. Se adauga ouale si se omogenizeaza. Mie aici mi s-a parut mult prea moale si am pus 60 g faina+ 25 g fulgi. Data viitoare insa renunt sa suplimentez. Se toarna aluatul in tava si se baga la cuptor la foc mediu spre mic, pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit pe un gratar. Daca se pregateste pentru a fi servita peste una, doua zile, se pune hartie de copt in tava, iar aceasta nu se da jos de pe prajitura decat inainte de servire. Astfel prajitura nu se usca. Pentru a fi mai buna, se lasa doua zile inainte de servire inchisa ermetic intr-o cutie pentru fursecuri pentru a-si trage aromele. La noi nu a fost timp de asa ceva. In doza se poate tine chiar si o saptamana. Se pune in doza doar dupa ce s-a racit foarte, foarte bine, cu hartie cu tot, urmand ca aceasta sa fie indepartata pe masura ce se consuma din ea.

untul, siropurile, laptele si zaharul de pe foc



ingredientele uscate



adaugate ouale si turnat aluatul in tava



si prajitureaua alaturi de o cana cu lapte

marți, 10 ianuarie 2012

Prajitura cu nuca, biscuiti si gem




Inainte de Craciun aveam de trimis un mic pachetel Alynusei in jud.Bacau. Stiind ca Miculinul are colegi in zona il rog sa-i intrebe daca merge cineva prin Comanesti ( eram sigura ca acolo e Alynusa ). Mi-a zis ca are doi colegi care in mod normal nu merg pe acolo, dar ca de data asta imi duc pachetelul si merg prin Comanesti. M-am super bucurat, am strans ce-am avut, le-am impachetat si inainte de-a le da pachetul colegilor, am avut asa un feeling ca totul e prea simplu, si hai sa ma uit pe lista sa fiu sigura ca e Comanesti si nu altceva, desi n-aveam emotii. Sa pic nu alta, cand deschid lista si vad ca nu-i Comanesti ci Drmanesti. Bag viteza si fug la laptop sa vad cat de departe sunt.Mi-a venit un pic inima la loc cand am vazut ca-s vreo 12 km, dar tot nu mi-era ok. Acum nici nu mai tineam minte ce-i spusesem Alynusei ca vin colegii la Comanesti, sau la ea acasa. Cum sa le spun colegilor Miculinilor ca stiti eu is cu capul in nori si de fapt pachetelul trebuie sa ajunga la Darmanesti. Intre timp am vorbit cu Alynusa si am rugat-o sa mearga ea la Comanesti. Alynusa, super de treaba a fost tare, tare ok. Nasol a fost ca n-au putut porni colegii decat dupa ora 16, asta insemna s-o sune pe Alynusa la cine stie ce ora tarziu sa mearga dupa pachet. Offf ma gandeam ca numai am incurcat pe toata lumea. In seara aia cand m-am culcat inca nu primisem mesaj ca ar fi sunat-o. Primul lucru a doua zi cand m-am trezit am fugit la lapi, sa vad ce s-a intamplat si nu va spun ce bolovan mi s-a luat de pe inima cand mi-a scris ca au mers colegii pana la ea acasa si i-au dus pachetul. Bine ca si ea a avut grija de ei, si-i multumesc. Multumesc si colegilor ca au fost asa de draguti.
Unor astfel de colegi le fac oricand o prajitura. De data asta una cu nuca, biscuiti si gem, care a iesit foarte, foarte buna. Reteta din " kiskegyed konyha ".

pt. piscot

- 5 oua

- 120 g zahar

- 150 g faina

- putin sare

pentru crema

- 250 g unt moale

- 300 g biscuiti macinati

- 50 ml cafea neagra tare, eu am pus doar 30 ml ca nu stiam daca le place gustul

- 200 g zahar praf, eu am pus 150 g

- 100 ml rom, eu am pus 30 ml

- 130 g nuca putin prajita si macinata in robot

- un varf de cutit sare

in plus

- 100 g gem de caise, eu nu l-am cantarit dar cred ca a intrat mai mult

- aschii de ciocolata

Pentru piscot se bat albusurile cu sarea si zaharul spuma tare, se adauga galbenusurile, apoi faina in ploaie. Se toarna aluatul in tava si se coace pana trece testul scobitorii. Se raceste spoi se taie in doua felii.
Pentru crema se bate untul cu zaharul praf si cu sarea, se adauga biscuitii macinati si nuca tot la fel macinata, apoi romul si cafeaua.
Pentru montarea prajiturii se pune prima foaie, se unge cu gem, se acopera cu a doua foaie, si din nou se pune un strat de gem. Peste gem se pune crema de nuca, si peste crema de nuca, aschiile de ciocolata.
Pentru aschiile de ciocolata se topeste 150 g ciocolata la bain marie, se intinde apoi pe dosul unei tavi si se baga la frigider. Se lasa sa se intareasca apoi se fac aschii cu ajutorul unui cutit.

unutl batut cu zaharul si sarea



am macinat nuca in robotel, in masina de nuca mi se pare ca macina prea tare



la fel am macinat si biscuitii



astia i-am folosit eu pentru ca-mi plac cel mai mult



romul si cafeaua si gata crema



primul blat uns cu gem



pus al doilea blat uns si asta cu gem



pusa si crema



se intinde destul de lejer



pentru aschii se pune ciocolata la topit pe bain marie apoi se intinde pe dosul unei tavi



dupa ce s-a racit se fac aschiile cu ajutorul unui cutit mare



care se pun pe prajitura



si gata



una de aproape

duminică, 8 ianuarie 2012

Aperitiv cu malai



Despre relatia mea cu mamaliga, am mai povestit. Ne intalnim, ne salutam si cam atat. Adica o mananc, dar doar cu branza si smantana. Cum de am ales reteta asta din stivele care le am, habar n-am, da ma bucur ca am incercat-o ca tare bun a fost. Nu to die for, dar bun, mai ales alaturi de un pahar cu chefir.
Reteta din " bucataria pentru toti ". Eu am injumatatit cantitatile si tot destul de mult mi-a iesit, cred ca daca faceam reteta intreaga trebuia sa-l coc in galeata, ca nu stiu in ce ar fi incaput.

- 500 g faina de malai

- 150 g faina de grau

- 100 g varza rosie

- 1 ceapa mare rosie

- 1 morcov nu bas mare

- 1 ardei gras verde

- 1/2 ardei gras rosu si tot atata galben

- un cub de drojdie

- 300 g iaurt gras, eu de bivolita

- 3 linguri lapte

- 1 lingurita zahar

- 50 ml ulei

- 3 oua

Se dizolva drojdia in laptele caldut in care s-a dizolvat zaharul. Se lasa maiaua la crescut. Din 1,5 l apa si faina de malai se face o mamaliguta mai tare. Se lasa apoi la racit. Se amesteca apoi cu maiaua, cu faina de grau si cu restul ingredientelor, mai putin un ou. Varza si ardeii se taie marunt, morcovul se da pe razatoarea mare iar ceapa pe cea mica. In plus eu am pus si cateva cubulete de branza telemea. Se toarna aluatul in tava, se acopera si se mai lasa la crescut 20 min. Apoi se unge cu oul ramas, batut si se baga la cuptor pana trece testul scobitorii.

ingredientele pentru aperitiv



in tava inainte de copt



cu oul batut



si gata



de aproape

joi, 5 ianuarie 2012

Chocolate crinkles



Tot pentru frumosul copil Daria trebuia sa mai fac ceva cu ciocolata. Vazusem in " secretele bucatariei " o reteta de biscuiti cu ciocolata, dar marturisesc foarte sincer, ca daca Any_anette n-ar fi postat reteta pe arta culinara, nici prin gand nu mi-ar fi trecut s-ai fac. Reteta si poza din revista nu ma convinsese deloc. Asa ca ii multumesc lui Any ca mi-a dat ocazia sa fac biscuitii astia foarte buni, care i-au placut si Dariei. Au fost foarte buni si copti, dar sub forma de aluat necopt erau bestiali.

- 60 g unt

- 225 g ciocolata amaruie cu cel putin 70% cacao

- 2 oua

- 100 g zahar, eu am pus 80 g si a fost ok

- putina sare

- 2 linguri extract de vanilie, eu am pus lichior de portocale grand marnier

- 1 lingurita praf de copt

- 225 g faina

- coaja rasa de la o portocala, asta nu era in reteta dar mie imi place combinatia portocala- ciocolata

- zahar praf si zahar tos pentru tavalit

Unutl si ciocolata se pun la topit pe baie de abur. Se lasa pana se omogenizeaza , apoi se racesc putin. Ouale se bat cu zaharul, apoi se adauga untul si ciocolata, faina, praful de copt si sarea, si coaja de portocala rasa. Se omogenizeaza toate apoi se acopera cu folie transparenta si se baga la frigider pentru cel putin 3 ore. Any l-a lasat peste noapte.Eu l-am lasat cam 6 ore. Se formeaza apoi bilute care se dau prin zahar tos, apoi prin cel pudra si se pun pe hatie de copt, pe tava. Se baga la cuptor si se lasa pana crapa frumos la suprafata. Nu trebuie lasate foarte mult pentru ca se prea usca. Interiorul trebuie sa ramana umed. Eu am tot scos cate una si am tot incercat. Prilej sa mai strang ceva pe coapse.

ouale batute cu zaharul



adaugate untul si ciocolata topite



lichiorul si coaja de portocala, la mine intotdeauna se schimba etapele



faina cu praful de copt si sarea



aluatul acoperit cu folie, gata de bagat la frigider



bombitele inainte de a fi bagate la cuptor



si gata coapte



sectiune

marți, 3 ianuarie 2012

Tort Dobos



Sunt oameni in jurul meu pentru care fac cu deosebit drag, cu deosebita placere, bucurie, ceva bun. Marius, Dana si Daria sunt categoric din aceasta categorie. Pe Daria imi vine s-o mananc de-a dreptul, cand o vad cu cata placere imi spune ce bun e tortul.
Dobosul nu a fost niciodata pentru mine foarte atragator, poate din cauza glazurii, dar cun la Timisoara se mananca ciocolata, m-am gandit sa incerc sa-l fac. Si bine am facut. Iar daca mai spun si ca a mancat Miculinul doua felii, treaba-i oabla.
Dobosul a fost inventat de bucatarul- patiser maghiar Dobos C.Jozsef. De numele lui se leaga si cartea de bucate maghiaro-franceza, totusi renumele lui se datoreaza tortului.

pt. foi

- 40 g unt

- 8 oua

- 160 g zahar praf

- 160 g faina

- putina sare

pentru crema

- 7 oua

- 175 g zahar pudra

- 300 g ciocolata amaruie cu cel putin 70 % cacao

- 300 g unt moale

- 2 pliculete zahar vanilat, eu doua linguri mari

pt. glazura

- 1 lingura unt

- 150 g zahar

- zeama de la o 1/2 de lamaie

pentru ornat

- o mana de migdale prajite

pentru foi se pune unutl la topit, apoi se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se bat spuma cu 1/2 din cantitatea de zahar pana isi dubleaza volumul si se albesc. Albusurile se bat cu zaharul ramas si cu zarea pana devin spuma tare. Albusurile batute se adauga alternativ cu faina la galbenusuri si se amesteca de sus in jos. Se coc 8 foi in tava unsa si tapetata de fi 25 cm. Pentru crema se bat ouale cu zaharul pe baie de abur, pana isi dubleaza volumul. Se adauga ciocolata rupta bucatele si se mai bate pana se topeste ciocolata. Untul moale se bate spuma cu zaharul vanilat. Ciocolata racita se adauga lingura cu lingura in untul batut. Se baga crema la frigider pana se intareste putin. Cea mai frumoasa foaie se pune deoparte, restul se umplu cu crema. Se pastreaza din crema pentru ornat. Pentru glazura se pune untul la topit, se adauga zaharul si zeama de lamaie si se lasa pana se obtine un caramel auriu. Se toarna peste foaia pusa deoparte. Cu un cutit trecut prin unt se intinde caramelul pe toata foaia. Se lucreaza repede intrucat se intareste in foarte scurt timp. CU cutitul trecut de fiecare data prin unt, se taie foaia in 8 felii. Din crema pastrata se fac 8 gramajoare pe care se va sprijini fiecare din bucatile foii cu caramel. Lateralele tortului se imbraca in migdale prajite si taiate cu cutitul.
La mine tortul a avut 6 foi dar mie mi s-au parut putine asa ca am scris direct reteta pentru 8 foi. Eu doar asa il voi mai face.

galbenusurile batute



albusurile batute



adaugate la galbenusuri



alternativ cu faina



asa arata amestecul



doar prima foaie am copt-o pe hartie pentru ca avea tendinta sa se prinda, apoi am trecut la forma de tort bine unsa si tapetata



untul batut pentru crema



ouale cu zaharul pe baie de abur



adaugata si ciocolata



lasate la racit



adaugate apoi in unt



crema gata sa mearga la frigider



pentru asamblare se pune prima foaie



apoi crema



din nou foaie



si tot asa pana se epuizeaza foile, mai putin cea pusa deoparte, si crema mai putin cea pentru ornat



ultima foaie se imbraca in caramel, la mine s-au indoit marginile si nu stiu de ce, poate pentru ca le-am umplut abia a doua zi, habar n-am dar oricum il mai fac si aflu eu pana la urma



apoi se taie



se orneaza



sectiune



si un copil fericit sa manance tort Dobos