sâmbătă, 30 aprilie 2011

Cheese puffs ( gougeres )



Un alt mare succes anul asta de Paste, au avut aperitivele astea. Am copt o tura, le-am pus deoparte cu gandul sa le umplu a doua zi. Cadn l-am intrebat pe Miculin unde au disparut, m-a intrebat foarte nevinovat " da vroiai sa faci ceva cu ele ? ". Da de unde, ma gandeam. Asa ca a doua zi am mai facut o tura, si in alte zile voi mai face multe ture, pentru ca au fost bestiale, si merg foarte, foarte bine si goale.
Reteta de pe blogul pete bakes

- 120 ml apa, data viitoare pun 110 ml

- 60 g unt

- 1/8 lingurita piper alb

- 60 g faina

- 2 oua, daca sunt mari puneti doar unul jumate,

- 1/2 lingurita mustar de Dijon

- 60 g branza rasa Gruyere + pt. presarat deasupra

Apa si untul se pun intr-un vas pe foc mare, pana se topeste untul. Se ia amestecul de pe foc si se adauga faina dintr-o data. Se amesteca enrgic sa se incorporeze faina, se pune din nou pe foc, flacara medie si se opareste aluatul. Adica se lasa pe foc, pana cand se formeaza o pojghita pe fundul vasului. Se ia de pe foc si se raceste putin. Apoi se adauga ouale, unul cate unul. Se pun apoi mustarul si branza rasa, se amesteca, se pun gramajoare pe hartia de copt in tava, se presara putina branza rasa pe fiecare, se baga la foc mare pana se umfla, apoi se face focul mai mic si se lasa pana se usuca bine in interior.

apa si untul luate de pe foc si adaugata faina



pus din nou pe foc mediu aluatul, pentru oparit



aluatul luat de pe foc, racit putin si adaugate ouale, pe rand



adaugat mustarul, si branza rasa



in tava inainte de copt



gata coapte



si umplute cu vinete



de aproape

joi, 28 aprilie 2011

Torta Pasqualina



Daca stiam ce succes o sa aiba, incercam mult mai repede tarta asta. Cu siguranta o trec la favorite si o voi face des. Ne-a placut foarte, foarte tare. Eu am facut alt aluat decat cel din revista, pentru ca stiam ca aluatul de la placinta cu carne ne place.
Reteta din " delicii de paste ", iar aluatul de la placinta cu carne de aici.

pentru umplutura:

- 500 g spanac fiert si tocat, eu am pus 1 kg

- 2 cepe tocate marunt si calite in putin ulei, eu nu am pus

- 500 g branza ricotta, eu am pus branza de vaci

- 100 ml smantana

- 75 g parmeazan ras

- 5 oua

- sare, piper, cimbru, bucuioc, oregano

si cu de la mine putere am pus cateva fire de leurda tocate

Pentru aluat se procedeaza ca la placinta cu carne. Pentru umplutura se fierbe si toca spanacul, se amesteca cu celelalte ingrediente si se pune peste jumatate din aluatul, intins foaie si pus in tava de tarta Se fac 5 adancituri in spanac si se sparge cate un ou in fiecare gaura. Se acopera cu cele 75 g parmezan ras apoi se pune cealalta foaie de aluat, se unge cu galbenus si se baga la cuptor.

umplutura si ouale



parmezanul ras peste oua




tarta gata coapta



si felia



Data viitoare fac mai mari gaurile sa incapa tot albusul, astfel incat sa nu se " atinga " de foaia de aluat de deasupra. Dar cu siguranta o voi mai face, pentru ca e mult prea buna.

miercuri, 27 aprilie 2011

Paste 2011



Cateva poze cu ce am pregatiti eu de Paste, anul acesta. Am avut si ciorba de miel si friptura de miel, dar nu le-am pozat pentru ca nu le-am pregatit eu.

tort cu ananas si mousse de ciocolata



cozonac cu nuca si mac



cheese puffs umplute cu vinete



prajitura cu pireu de castane



torta pasqualina

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Paste fericit 2011



"Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului sa reverse asupra voastra sanatate, belsug si bucurii, iar Lumina din Noaptea Sfanta sa va ridice sufletele spre noi trepte spirituale si sa va insoteasca pasii pe drumul vietii."

Va pup cu mult drag si va doresc numai bine.

miercuri, 20 aprilie 2011

Foietaj cu piersici



In " secretele bucatariei ", de unde am luat reteta, se numea prajitura pufoasa cu piersici. Dupa mine, prajiturile cu foietaj numai pufoase nu sunt, eventual crocante, dar cum nici prajitura crocanta cu piersici, nu mi se parea potrivit, i-am spus foietaj cu piersici. Bine ceva super asemanator am facut cu capsuni, tot din sb, si se numeau flancuri cu capsuni, foarte, foarte bune, dar asta e alta poveste. Daca ii sa te iei dupa denumiri nu le recunosti de nicio culoare, dar nu conteaza.

- 1- 2 foi aluat foietaj

- 2 foi gelatina alba

- 1 plic praf de budinca de frisca

- 400 ml lapte

- 2 linguri zahar

- 1 galbenus

- 100 mfrisca

- 1 compot piersici

Se decupeaza forme ovale din aluat, se pun pe hartie, in tava de copt, jumatate se ung cu galbenus si se presara cu zahar. Se lasa la cuptor pana cresc si se auresc. Se prepara budina conform instructiunilor, dar cu 400 ml lapte, se ia de pe foc, si dupa ce se raceste putin, se adauga gelatina hidratata si topita, iar cand incepe putin sa se inchege se adauga frisca batuta. Se pune crema cu poshul pe jumatatile de aluat fara zahar, se acopera cu felii de piersica, apoi se pune cate o bucata de foietaj cu zahar. Eu nu le-am mai suprapus, pentru ca mi se pareau prea inalte, am pus crema si piersici, pe fiecare.
Miculinul, ar putea manca de astea zi lumina, noapte bezna, dar adevarul e, ca sunt si bune.

foietajul copt, eu nu le-am mai suprapus, desi asa am intentionat



gata asamblate



si de aproape

luni, 18 aprilie 2011

Risotto cu ruccola si patrunjel



Risotto, imi place la nebunie. Aproape cu orice. Asa ca am sa incerc toate retetele de risotto gasite in " secretele bucatariei ". Este singurul fel aprope de orez, pe care il mananca si Miculinul.

- 1 ceapa

- 2 catei de usturoi

- 1 lingura de ulei de masline

- 100 ml vin alb sec

- 250 g orez cu bob rotund

- 800 ml supa de legume, la mine a intrat 1 l

- sare, piper

- 1 legatura patrunjel

- 1-2 legaturi ruccola

- 80 g parmezan proaspat ras, eu nu am pus

- 50 g unt, eu nu am pus

Se incinge uleiul si se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga orezul si se lasa pana devine sticlos. Apoi se stinge cu vin. Se lasa pana se evapora tot vinul, apoi se adauga cate un polinic de supa de legume, amestacnd mereu. Nu se adauga urmatorul polonic, pana cel precedent nu a fost absorbit. Se curata rucola si se opareste impreuna cu patrunjelul. Se scoate din apa si se baga in apa cu gheata. Apoi se mixeaza cu un catel de usturoi si cu putin ulei de masline. Acest pesteo de ruccola se adauga peste orez. Se finiseaza cu unt si parmezan.

ceapa si usturoiul la calit, eu am folosit ceapa verde



adaugat si orezul, eu nu am avut rabdare sa se faca tot sticlos, pentru ca se cam lipea



pus vinul



cate un polonic de supa



ruccola si patrunjelul macinate



si risotto

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Tarta sarata fara blat



Pentru aceasta minunata reteta ii multumesc Anyei Anette, fata care a postat reteta pe forumul " arta culinara ". E o tarta care imediat ce am vazut-o am stiut c-o sa ne placa. Cu prima ocazie cand mi-au ramas niste resturi de pui la rotisor, am excutat-o. Mentiunea mea e ca ca eu nu ma omor dupa carnea de pui, dar tarta e foarte, foarte buna. Data viitoare, probabil dupa Paste, o fac cu altfel de carne.

- 250 g smantana

- 200 g carne de pui am pus eu, data viitoare pun sunca sau salam

- 200 g cascaval

- 4 oua

- 3 linguri faina

- 1 lingura gris

- marar

- eu am pus si un ardei, data viitoare nu mai pun, ca n-am facut decat sa-i dau de lucru Miculinului, sa-l scoata adica

- parmezan pentru ras deasupra

Cascavalul se da pe razatoarea mare, iar puiul se taie cubulete.
Se bat ouale, se adauga smantana, cascavalul, puiul, ardeiul cubulete, cate putin faina, apoi grisul si mararul tocat. In reteta scrie sa nu se pune sare, eu am pus, si data viitoare pun putin mai multa. Am omis din reteta praful de copt, dar in reteta originala, era.

ouale batute, aduagata smantana



adaugate retul ingredientelor, eu am pus si patrunjel



faina si grisul



asa arata amestecul



in tava cu parmezul deasupra



gata coapta



si felia

vineri, 15 aprilie 2011

Prajitura turnata cu branza



Cand am vazut prima data denumirea acestei prajituri pe culinar, tot felul de chestii mi-au tercut prin minte, dar nici prin gand nu mi-s trecut ca efectiv se toarna aluatul in tava. Printre variantele care mi-au trecut prin minte una era ca e o prajitura care-ti vine ca turnata. Ei, nu asta era explicatia, dar noua chiar ne vine ca turnata, ca tare ne place.
De data asta am facut-o dupa o reteta din " practic in bucatarie ".

- 18 linguri faine, eu le-am pus cam rase

- 18 linguri lapte

- 18 linguri ulei

- 18 linguri zahar, dupa mine merg si 17

- 4 oua

- 1 pliculet praf de copt

pentru umplut

- 750 g branza de vaca

- zahar dupa gust

- vanilie

- coaja de lamaie

Se bat ouale cu zaharul, laptele si uleiul, apoi se adauga faina omogenizata cu praful de copt. Pentru umplutura se amesteca branza cu zahar, vanilie ssi coaja de lamie. Jumatate din aluat se toarna in tava, se baga la cuptor pana se coace pe jumatate, se scoate, se intinde branza si se toarna apoi cealalta jumatate de aluat. Se baga la cuptor pana se aureste.

ouale batute cu zahar



cu laptele si uleiul



jumatate din aluat in tava



ingredientele pentru umplutura



pe urma m-am gandit sa pun si un ou



aluatul copt pe jumatate



pusa branza si cateva stafide, ca uitasem de ele, nu pot pune pe toata prajitura, pentru ca am in casa un Miculin caruia nu-i plac stafidele



turnata cealalata jumatate de aluat



si prajitura



cu siguranta una din cele mai bune prajituri cu branza.