Ca o satmareanca autentica ce sunt :), imi plac enorm capsunele. Bine toate fructele de fapt, unele mai mult, altele mai putin, dar capsunele sunt ceva aparte. In primul rand am fost foarte obisnuita cu ele, fiind zona cultivatoare erau ieftine si aveam aproape tot timpul, iar in alte randuri, gustul lor mi se potriveste :). Aveam prieteni in zona unde se cultiva la care mergeam si mancam direct din camp. Nu-mi plac soiurile astea noi, mai mari, mai rosii si cu sambureii mai proeminenti, ci cele mai micute, zemoase, si foarte aromate. Dupa mine, capsunele sunt bune, atunci cand le simti mirosul.
Asa si acum sa trecem la prajitura.
Cu toate ca sunt de parere ca cele mai bune sunt capsunile proaspete, mancate fara zahar, am incercat o prajitura cu capsuni si a iesit demential de buna. Nu din cauza ca n-ar fi aromate mi se par mai nepotrivite capsunile in prajituri, ci din cauza ca sunt prea apoase.Totusi o prajitura foarte, foarte buna.
Reteta din " prima konyha ".
- 3oua
- 200 g zahar, sau dupa gust, mie imi ajunge mai putin
- putina sare
- esenta sau lichior de migdale
- 250 g crema de branza cu gust de vanilie, eu am luat philadelphia si am pus esenta de vanilie
- 100 g faina
- putin praf de copt
- 500- 600 g capsuni, eu nu le-m cantarit, am pus cat de multe
Se bat ouale, cu zaharul, esenta de migdale, vanilie si sare, pana se albesc si devin cremoase. Se adauga crema de branza si se bate bine cu mixerul. Apoi se pune faina si praful de copt, se toarna in tava, se pun capsunile taiate si se baga la cuptor, la foc mediu spre mic, si se lasa pana se aureste.
ouale batute cu zahar, vanilie, sare si lichior de migdale
se adauga crema de branza
adaugata faina cu praful de copt
in tava inainte de a veni in cuptor
gata coapta, eu am facut-o in tava de tarta
felia