marți, 21 iulie 2015

Cheesecake cu visine




Al catelea ? Habar n-am. Dar e asa de bun incat la noi trece in categoria TDF ( to die for ). Am facut prajitura asta pentru Claudia si prietena ei, si m-am bucurat mult ca le-a placut. Si se potriveste si sezonului,in sensul ca mai sunt visine, eu am facut-o cu visine congelate.
Reteta de aici .

pentru blat

- 200 g biscuiti cu ciocolata ( eu am folosit de la Lidl ), in functie de marimea tavii merg si 300 g

- 60 g unt topit la 200 g biscuiti

pentru umplut

- 750 g- 1 kg de branza de vaci

- 3 oua

- un plic budinca de vanilie

- putina sare

- 150 g zahar sau dupa gust

- 1 plic zahar vanilat

- 100 g unt moaleeu pun cam 60 g

- 500- 600 g visine,

pentru sos

- 300 g visine

- zahar gelifiant

Se pun biscuitii intr-o punga si se tece cu sucitorul peste ei pana se maruntesc. Se adauga untul topit si se ameseca. Biscuitii sfarmati cu unt se intind intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se preseaza cu o loingura bine bine de fundul tavii. Pentru umplut se bate untul moale cu zaharul,vanilia si sarea. Se adauga branza ouale, budinca de vanilie si visinele. Se pune umplutura peste biscuiti, se baga la cuptor si se lasa pana se incheaga.
Visinele se amesteca cu zaharul si se paseaza.Sepun pe foc pana se topeste zaharul, apoi sosul rece se serveste cu prajitura.

biscuitii int ava



pusa si umplutura



si gata coapta




felia cu sos







si sectiune


marți, 7 iulie 2015

Tort Sacher ( reteta Johann Lafer )



Un tort cu ciocolata care mie-mi place tare mult, si despre care am mai scris aici,iar Johann Lafer este un Chef austriac, ale carui retete imi plac mult de tot. Acum ca e autosugestie sau chiar asa e, dar si tortul Sacher dupa reteta lui mi-a placut mai mult decat cel facut inainte. Sau poate intre timp ma orientez mai bine la timpul de coacere al blaturilor cu ciocolata, nu stiu exact dar egal,e tare bun tortul asta, si e un tort care se preteaza sa-l faci cu cateva zile inainte de a-l servi, pentru ca devine tot mai bun.
Reteta de aici.

pentru blat

- 8 oua

- 260 g zahar ( eu am pus 180 g si a fost foarte ok )

- 200 g ciocolata semiamaruie,adica cu un continut mai scazut de cacao

- 200 g unt moale

- 50 g zahar pudra

- 200 g faina+ 1 lingura cacao

- 1/2 pachetel praf de copt

pentru umplut

- 250- 300 g gem de caise acrisor

pentru glazurat

- 200 g ciocolata semiamaruie

- 220 ml frisca

- 40 g unt

- 1 lingura rom

Pentru blat se topeste ciocolata pe baie de abur, apoi se lasa putin la racit. Albusurile se bat spuma cu 1/2 din cantitatea de zahar si cu sarea. Unutl moale se bate spuma cu restul de zahar,se adauga galbenusurile , ciocolata topita apoi alternativ amestecul de faina, cacao si praf de copt., si albusurile batute spuma. Se coace pana devine ferm, dar nu foarte uscat. Rece se taie in doua pe orizontala si se umple cu gemul incalzit si trecut prin sita. Sepoate pune gem si peste batul de deasupra. Pentru glazura se topeste ciocolata in frisca incalzita ( fara sa fiarba ) se puen untul si romul. Se lasa putin la racit apoi se glazureaza tortul.

tortul



inca una

si felia