Inainte sa va povestesc despre ele, va pun cateva poze de pe unde am umblat ieri.
Stiam ca vrem sa vedem Manastirea Rameti, dar eu is spuneam Remetea. Asa retinusem eu, de pe un indicator, aproape de Cheile Turzii. Ajungem la un peco in Turda, si hai sa intrebam, sa vedem totusi pe unde s-o luam. Intreb eu de manastire, " pai care va intereseaza, aia de la munte, sau aia mare si veche " ? Din parti, ca habar n-aveam care ma intersa. Na, bine o luam noi spre cea veche, care e la 18 km de Teius. De pe un pliant primit de la cineva, am vazut ca tot in Rameti, este si o pensiune tare faina " Conacul Secuiesc ". Ma gandeam ca vizitam manastirea apoi mancam la Conacul Secuiesc ". Toate faine, numai ca Rameti si Remeti, sau cum puii mei le cheama, ca nici acum nu stiu, nu e acelasi lucru. Noroc ca nu-s totusi departe una de alta, asa ca pana la urma le-am descalcit.
" Mănăstirea Râmeţi este una dintre cele mai vechi aşezăminte ortodoxe din Transilvania, construită înainte de 1377. Destul de mulţi factori au încercat să distrugă micuţa biserică, războaiele, focul, apele. Timp de 4 ani, între 1926 şi 1930, bisericuţa a fost acoperită de mâl şi pietre, iar apele freatice au distrus pictura interioară până la înălţimea de 1,60m. Pentru a feri biserica de diferiţi factori distrugători, s-a hotărât ca biserica să fie ridicată cu 2m. Aici, restauratorii au descoperit că în interior există 9 straturi de pictură murală, cele mai vechi datând de la începutul secolului al XIV-lea."
manastirea, biserica noua
intrarea in biserica
pictura din biserica veche
pensiunea Conacul Secuiesc
amplasata intr-un cadru mirific, asta se vede de pe terasa pensiunii
si asta a mancat Herr Micul la pensiune, felul doi nu i-a mai trebuit de nicio culoare
Da sa scriu totusi si reteta de cornuri, nu de alta da' imediat e noapte si eu tot povestesc. Sunt unele din cele mai pufoase si bune cornuri, facute de mine ever. Pentru asta ii multumesc Roxanei, de pe utile copii, pe care nu o cunosc, dar care mi-e draga datorita felului ei de a scrie.
- 500 g faina
- 50 g unt moale
- drojdie, eu am pus un pliculet
- putina sare
- 150 ml lapte
- 3 linguri zahar
- 2 oua
Eu le-am bagat la masina si a iesit super. Am facut cu mac, gem si crema de ciocolata. Din cele cu gem si mac n-am mai apucat sa pozez, ca s-au dus.
Pentru crema de ciocolata
- 250 ml lapte
- 100 ml apa, eu am pus tot lapte
- 100 g zahar
- 50 g faina
- 30 g cacao
- 60 g ciocolata
Se amesteca faina, zaharul si cacaoa. Se adauga laptele si se pune pe foc. Se adauga apoi si ciocolata, si se amesteca in aceeasi directie, pana sa ingroasa.
asa fain a crescut aluatul
aluatul impartit in trei, din fiecare bucata se intinde un cerc si se taie triunghiuri
aici cu gem si mac
iar aici gata cele cu ciocolata
sectionate