Ciocolata si visine, portocale, zmeura sau orice alt fruct acrisor, este o combinatie perfecta pentru noi. Nu-i asadar nicio mirare ca ne-a placut foarte tare acest tort, cu toate ca blatul a fost putin disproportionat fata de crema. Data viitoare stiu cum sa fac, dar prima data cand incerc o reteta, incerc sa fac cat mai aproape de ceea ce scrie. Uneori chiar exagerez cu chestia asta. Imi dau seama ca n-o sa fie ok, cu toate astea, fac cum scrie ca " daca are totusi un skepsis care nu l-am prins eu, ia sa ma conving ". Si nu m-am linistit nici dupa ce am facut o " prajitura frantuzeasca " in care mi-am dat seama ca e prea putina faina, dar am zis ca asa o fi la francezi. Numai ca atunci cand o intorceai trebuia sa stea ferma, iar a mea curgea. Mai ca nu-mi venea sa cred ca era totusi gresita reteta.
Reteta din " formula as ".
pentru blat
- 120 g faina
- 30 g cacao
- 175 g zahar
- putina sare
- 6 oua
- 90 g unt
- 90 g ciocolata de menaj, eu am pus amaruie
pentru crema
- 500 g zmeura
- 600 g frisca, eu am pus 400 g si a fost prea putin
- 3 foi gelatina, la mine nu s-a intarit destul de tare, mergeau 4
- 120 g zahar pudra, eu pun dupa gust
- zmeura, ciocolata si cacao pentru ornat
Pentru blat se bat galbenusurile cu zaharul si sarea pana se albesc. Se adauga ciocolata si untul, topite pe baie de abur. Apoi se adauga faina omogenizata cu cacaoa si praful de copt. In reteta nu era, eu am pus, mai bine nu puneam. Se toarna aluatul in tava unsa si tapetata, se baga la cuptor si se lasa pana trece testul scobitorii.
Pentru crema se blenduieste zmeura si se strecoara , sa se separe samburii. Gelatina hidratata si topita pe baie de aburi se adauga la pireul de zmeura. Se potriveste de zahar, apoi se adauga frisca batuta.
In reteta nu scria de insiropat, dar eu am insiropat, cu zahar caramelizat stins cu putina apa si cu putin pireu de zmeura.
Blatul rece se imparte in trei. Se pune primul blat, se insiropeaza, se pune 1/3 de crema, blatu doi, insiropat, din nou 1/3 din crema, al treilea blat insiropat si ultima 1/3 de crema. Se baga la frigider pana se intareste crema, apoi se orneaza dupa preferinta.
galbenusurile batute cu zaharul si sarea, adaugate ciocolata si untul topit
faina, cacaoa si praful de copt
omogenizate
adaugat albusul batut
aluatul in tava, inainte de copt
piureul de zmeura in care am adaugat gelatina
apoi frisca batuta
cam asa arata crema
primul blat insiropat
prima parte de crema
al doilea blat insiropat
a doua parte de crema
si tortul
si felia