vineri, 15 octombrie 2021

Cremes cu mere

Daca e toamna, e prajitura cu mere. N-are foi de cremes, dar aduce la gust. Cand am inceput sa scriu, ma gandeam sa scriu ca-i o reteta veche, vroiam sa scriu " dinainte de revolutie ", dar cumva mi-am dat seama ca reperul meu trebuie schimbat pentru ca e depasit. Pana nu demult, daca vroiam sa subliniez ca ceva e vechi, ziceam ca-i dinainte de revolutie. Acum imi dau seama ca au trecut intre timp mai bine de douazeci de ani, deci ceva vechi e vechi deja si daca e de dupa revolutie. Deci reteta e de " dupa revolutie " printre primele retete facute de mine, si o am de la draga de Agatha. 
 pt.foi

 - 400 g faina - praf de copt aferent, eu am pus un pliculet 
 - 150 g untura, merge la fel de bine si cu unt 
 - 3 linguri smantana 
 - un ou - un pliculet zahar vanilat 
 - 150 g zahar pt. crema 
 - 2 plicuri budinca de vanilie 
 - zahar dupa gust - 700 ml lapte 
 - 200 g unt moale, eu nu pun mai mult de 100 g 
 - putina sare 
 - 1,5 kg de mere curatate, merele  sa fie un soi acrisor
 - 50 g unt - zahar dupa gust 
 - 1 plic zahar vanilat 

 pt. glazurat 
 - zahar praf sau fin - scortisoara 
 Pentru foi se amesteca ingredientele si se coc 3 foi pe dosul tavii. Crema se prepara conform indicatiilor de pe plic, sau daca faceti crema de vanilie de casa, dupa reteta folosita. Merele se taie felii subtiri si se calesc in putin unt cu zahar si vanilie, pana devin moi, dar nu terci. Peste prima foaie se pune jumatate de crema, apoi se pune jumatate din cantitatea de mere, din nou foaie, din nou crema si mere si ultima foaie. Cand se coc foile, cea mai frumoasa dintre ele, se pudreaza imediat ce se scoate din cuptor, cu zahar fin amestecat cu scortisoara. 

 ingredientele pentru foi aluatul impartit in trei una din foi inainte de cuptor dupa cuptor asta-i zaharul folosit de mine aici cu scortisoara foaia mea frumoasa, cica merele la calit asamblarea prajiturii, prima foaie, crema, mere se repeta operatia prajitura gata de aproape

joi, 14 octombrie 2021

Din nou Cremes cu mere

 Normal ca toamna fac prajituri cu mere.Fac si in alte anotimpuri, dar parca toamna e vremea lor.

Varianta asta, de prajitura cu mere este alaturi de porlos, cea mai apreciata, asa ca atunci cand am timp, le-o fac.

Reteta este asta.

Pozele de acum.