duminică, 30 mai 2010
Prajitura cu crema de nuci si visine
La noi in Romania inca se moare de fractura.Ce mila mi-e de familia bietului copil, sa nu mai spun de copilul de noua ani, care avea viata in fata, si un dobitoc i-a curmat-o.Asa nu se mai poate.Trebuie sa facem ceva, noi societatea civila, ca altfel fac ei ce vor.Pun pariu ca nu va pati mai nimic nici acest medic, la fel ca Ciomu, care by the way e din nou in paine, la fel ca multi altii.Bine ca avem Asociatia Pacientilor, care sprijina medicii cand fac greva, dar nu avem Asociatia celor care au suferit si sufera de pe urma medicilor inconstienti, si care sa-i faca cumva sa plateasca pentru greseli.Sigur ca a gresi e omeneste, dar nu cand ai in mana viata unui om.
Saracia, si faptul ca ai salar mic, nu poate sa fie o scuza pentru a-i pune mana in ghips unui copil, care are fractura deschisa.
Sunt foarte multi medici buni la noi, dar cei care nu fac fata, ar trebui sa se reprofileze, inainte de a face astfel de greseli fatale.
Si acum ca mi-am spus oful, sa trec la reteta de prajitura, care am gasit-o in practic, bine in forma mai simpla, adica fara visine.Am facut prajitura cu mare drag pentru verii domnului Mitu, la care mergem destul de des, si care mi-au facut o bucurie imensa prin faptul ca le-a placut mult de tot.
Pt. blaturi
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 1 plic zahar vanilat
- putina sare
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
In revista piscoturile sunt facute deodata. Eu le-am facut pe rand, din cate trei oua. Unul l-am lasat simplu, la al doilea, in loc de trei linguri de faina am pus una de faina si doua de ccacao. Se batut albusurile cu zaharul, sarea si vanilia, am folosit cate o jumatate de pachet la un blat, apoi se adauaga galbenurile, apoi faina in ploaie si se amesteca de sus in jos. se coc cele doua blaturi apoi se lasa la racit.
Pentru crema de nuci
- 100 g nuci macinate, eu nu le-am cantarit, dar sigur era mai mult
- lapte fierbinte cat sa le lege
- zahar dupa gust
- coaja de lamaie
- o lingura faina, eu nu am pus
- putina sare
- zahar vanilat
- 100 g unt moale, eu am pus 50 g, dupa mine merge foarte bine si fara unt
In reteta scrie sa pui laptele cu zaharul la fiert si apoi adaugi restul ingredientelor. Eu pun laptele cu zahar si vanilie la fiert, si apoi il torn peste nuca amestecata cu coaja de lamaie, pun doar atata lapte cat sa lege nuca.Daca mai trebuie zahar, se poate pune zahar pudra.
Pt.crema de cacao
- 200 ml lapte
- un ou
- o lingura faina, eu am pus amidon si am mai adaugat doua mai la sfarsit
- 1 lingura zahar, eu pun dupa gust
- 1 lingura cacao
- esenta de rom
- stafide, eu nu am pus pentru ca am folosit visine din compot
- un borcan compot de visine
- frisca pentru ornat
Pentru crema se bate oul cu zaharul se adauga laptele, faina, untul si cacaua si se fierbe, pe foc mic, amestecand mereu, pana se ingroasa.La mine nu s-a ingrosat nimic, asa ca am pus doua linguri de amidon, peste care am turnat cate putin din aceasta crema, am pus din nou pe foc si asa s-a ingrosat cat de cat.Data viitoare fac o crema de cioco, care stiu eu ca se ingroasa.
Pentru asamblarea prajiturii, se pune blatul maro, eu l-am insiropat cu zeama de pe compotul de visine, apoi crema de nuci, blatul galben, visinele din compot scurse de zeama, crema de cacao si frisca.
A fost foarte, foarte buna.Combinatia de visine si cacao e tare buna.
Blatul maro, insiropat cu zeama de pe compot.
Crema de nuci, peste blatul maro.
Pus si blatul galben.
Insiropat.
Puse si visinele din compot, scurse de zeama.
Crema de cacao.
Si frisca.
Mai de aproape.
vineri, 28 mai 2010
Pate de somon
Somonul la cuptor l-am incercat doar pentru ca vroiam sa fac pateul asta si aveam nevoie de somon la cuptor.Cand ma gandesc ca daca nu aveam nevoie de el, nu incercam reteta, imi dau seama ce intuitie uimitoare am ( in sensul ca nici vorba ) in a descoperi retete care ne plac.Dar totul e bine, cand se termina cu bine.
Reteta de pate ddin " Kis Kedyed ".
- 150 g somon la cuptor
- 100 g somon afumat
- 100 g unt, eu am pus mai putin
- 1 fir ceapa verde
- sare
- 2 linguri iaurt cremos
- zeama de lamaie
- 2 linguri ceapa ciorii
Se pun toate in robotel si se lasa pana devin crema.Eu am pus doar 50 g unt si a fost perfect.
Ingredientele in robotel.
Pateul.
Pe paine.
Si mai de aproape.
E foarte, foarte, foarte bun.
joi, 27 mai 2010
Premii de la Elena
Cu multa placere postez premiile de la Elena, o doamna pe al carei blogg intru cu deosebit de mare placere, gateste cu stil, retete foarte interesante si originale.
Le ofer la randul meu prietenelor mele:
Alison
Alina
Laura ( Casuta Laurei )
Claudia
Sarah
Anca
Primii pasi
Nicoleta
Goldielocks
Michelle
Criss
Felis
Furnicuta
Pansy
Victoria ( Gradina pasiunea mea )
Just me
Mimi
Naina
Yafa
Ghiocel
Ariana
Paradis
Miha ( Miha's blog )
Olgutza
Narnia
Alexandrina
Kadiavsdutzu
Cami
Diamond
Geta
Ralus ( Pitici cu lipici )
Yaya
Maria Elena
Marcela
Mirela
Moni ( Dulce si dolce )
miercuri, 26 mai 2010
Somon la cuptor
Cand am vazut reteta in Good Food, mi s-a parut aiurea rau pentru noi, peste aproape fiert in cuptor.Senzatia mea era ca somonul cel mai bun pentru gustul nostru e cel pe gratar, cu multa lamaie.Dupa ce insa am gasit o reteta de pate de somon, pe care vroiam neaparat s-o incerc, si la care aveam nevoie de somon la cuptor, am zis hai sa sacrific pestele si daca nu ne-o place deloc, il pun tot la pate si mancam pate, zi lumina, noapte bezna.Nici vorba de asa ceva.Abia am salvat din el minim cat imi trebuia sa incerc reteta de pate.E foarte, foarte bun pregatit asa, si-l voi mai face de multe ori.
- un somon, eu am avut un file pe care l-am taiat in doua la jumatate
- ulei de masline pentru uns tava
- 1 fir de ceapa verde
- 1 frunza dafin
- 1/2 legatura de marar
- 2 linguri vin alb sec
Se incinge cuptorul la 150 C.Se aseaza somonul pe o folie de aluminiu unsa cu ulei de masline.Se umple cu ceapa, frunza de dafin si 1/2 legatura marar, se toarna vinul, se sareaza se pipereaza, eu am facut asta chiar la inceput, apoi se strange folia lejer in jurul pestelui.Se tine la cuptor o ora, la mine a fost mai putin pentru ca bucata era mai mica.Se lasa la racit 10 min. in pachetul inchis.
Cantitatile date de mine sunt pentru 700 g peste.Daca bucata e mai mare ajustati cantitatile.
E super bun, cel putin noua ne-a placut mult de tot.
Jumatate de bucata de peste, pe hartie de copt cu tot cu umplutura.
Acoperita cu cealalta jumatate.
Tava acoperita cu folie.
Si pestele gata copt.
marți, 25 mai 2010
Muffins cu biscuiti
V-am spus ca o sa va stresez cu muffinsi ? Pai daca tot am gasit cartea cu retete de muffinsi, sa ii dau si de lucru, nu ?
Muffinsii astia i-au placut Namoradoului meu, foarte, foarte tare.De mine nu mai zic, ca la mine ar fi mult mai simplu sa va spun ce nu-mi place, din pacate.Si asta se vede.
Reteta din cartea cu muffinsi, luata din Ungaria.
- 200 g biscuiti fragezi, nu petit beurre
- 1 para, aprox. 120 g
- un plic de zahar vanilat, sau doua lingurite, eu am facut de mine
- 200 g faina
- 2 lingurite cu varf, praf de copt
- 100 g zahar
- 200 g frisca vegetala, am pus eu, se poate naturala, dar atunci mai trebuie zahar
- 80 g unt
- putina sare
- 2 oua
- unt moale pentru uns formele
Se incalzeste cuptorul.Biscuitii se impart in doua.O jumatate se macina fin, iar cealalta jumatate mai dur.Se ung formele de muffins cu untul moale si se captusesc cu biscuitii macinati fin.Biscuitii macinati mai dur, se impart in cele 12 forme de muffins.Faina se omogenizeaza cu praful de copt.Untul se bate cu zaharul, vanilia si sarea.Se adauga ouale unul cate unul, apoi si frisca.Faina se pune dintr-o data si nu se insista cu amestecatul.Se adauga si para curatata si data pe razatoarea mare, se amesteca cu grija si se repartizeaza in forme.Se pun deasupra bucatele de biscuiti, si se baga la cuptor pana trec testul scobitorii.
Formele unse cu unt.
Biscuitii impartiti in doua.Eu am luat si cu cacao, si normali.Cei macinati fin au fost prea multi, nu am avut nevoie de tot, dar ce mi-a ramas am pus in aluat.
Formele captusite cu biscutii macinati fin.
Pusi si biscuitii macinati mai dur.
Unutl moale frecat cu zaharul, vanilia si sarea, apoi ouale puse pe rand.
Apoi se adauga frisca.
Faina adaugata dintr-o data.
Para data pe razatoarea mare.
Gata de bagat la cuptor.
Gata copti.
Din pacate am uitat sa pozez sectiunea.
Foarte, foarte buni.
Premii de la draga de Alisuc
De la Alison am invat enorm de multe lucruri, inclusiv bloggertitul, atat cat stiu, si ii multumesc mult.
Acum a venit randul sa-i multumesc si pentru premiile deosebite pe care le vedeti.
Multumesc tare mult Alisuc, si le dau si eu mai departe fetelor cu blogguri frumoase, pe care le vizitez aproape zilnic.
Alina
Laura ( Casuta Laurei )
Claudia
Sarah
Anca
Primii pasi
Nicoleta
Goldielocks
Michelle
Criss
Felis
Furnicuta
Pansy
Victoria ( Gradina pasiunea mea )
Just me
Mimi
Naina
Yafa
Ghiocel
Elena
Ariana
Paradis
Miha ( Miha's blog )
Olgutza
Narnia
Alexandrina
Kadiavsdutzu
Cami
Diamond
Geta
Ralus ( Pitici cu lipici )
Yaya
Maria Elena
Marcela
Mirela
Moni ( Dulce si dolce )
si tuturor celor care-mi viziteaza bloggul.
duminică, 23 mai 2010
Supa crema de mazare verde
In primul rand trebuie sa va spun ca sunt foarte, foarte bucuroasa, pentru ca au aparut pe piata concitadinele noastre, si anume capsunile de Satu Mare.Poate pentru ca am crescut aproape de ele sunt fructele mele preferate.
As minti daca as spune ca aveam dubii daca o sa-i placa sau nu ddomnului Mitu supa crema de mazare.In primul rand deja stiut ca-i plac supele crema, in al doilea rand mazarea este una din legumele lui preferate asa ca-mi era foarte clar ca o sa-i placa si supa din ea.
Reteta din " nok konyha ".
- 1/2 de ceapa rosie
- 4 linguri ulei de masline
- 10 g unt
- 300 g mazare verde, eu am pus congelata
- 2 linguri de patrunjel tocat
- sare
- piper
- 1 l supa de legume
Uleiul si untul se pun pe foc si se caleste ceapa taiata marunt in acest amestec.
Cand devine sticloasa se adauga mazarea, patrunjelul, sarea si piperul.Se mai lasa 5 min., apoi se adauga supa de legume.Se mai lasa pana se fierbe bine mazarea, apoi se ia de pe foc, se paseaza si se serveste.
Ceapa la calit.
Pusa si mazarea.
Toate impreuna la fiert.
Si supa.
In revista langa supa erau felii de bagheta cu praf de sunca.Le-am facut si eu dar n-am fost foarte incantata si de asta nu am mai detaliat.
joi, 20 mai 2010
Boccelute cu sunca si telemea
Tartele, placintelele si tot felul de aluaturi cu umpluturi sarate sunt foarte pe placul nostru.In ideea ca daca ne plac noua, plac si altora; just kidding ; am pregatit aceste boccelute cu ocazia vizitei Corinei.I-au placut foarte mult, asa ca nu le-am facut degeaba.
Reteta dint-una din revistele unguresti.
- 150 g telemea sau feta, eu am pus telemea
- 50 g unt
- 2 linguri ulei de masline
- 250 g sunca macinata
- 1 lingura capere
- 2 linguri smantana
- 1 ou
- patrunjel si busuioc tocate
- foi de placinta
Se incinge uleiul in tigaie si se pune sunca macinata impreuna cu caperele.Se adauga apoi telemeaua sfarmata sau data pe razatoare.Se amesteca si se lasa cam 5 minute.Se condimenteaza, se lasa sa se raceasca si apoi se adauga oul si smantana.Se pun verdeturile tocate.Foile de placinta se suprapun ( cam 6-7 ), unse intre ele cu untul topit.Se taie patratele de 8x8 cm, in mijlocul carora se pune cate o lingurita de umplutura.Apoi se strang colturile si se preseaza sub forma de boccelute.Se pun pe hartie de copt, pe tava si se baga la cuptor pana se auresc.
Sunca si caperele in robotel.
Puse putin la calit in ulei de masline.
Amestecul racit si omogenizat cu branza, smantana si oul.
Foile de placinta ( 6-7 ) suprapuse si unse intre ele cu unt topit.
Taiate patratele si umplute cu cate o ligurita de umplutura.
Stranse sub forma de boccelute.
Puse pe tava si gata de a fi bagate la cuptor.
Gata coapte.
Si mai de aproape.