Daca stiam ce bun e, il faceam demult. Nu stiu de ce am tot ocolit reteta. Egal, in sfarsit am incercat reteta si tare bun a fost. Bine in revista titlul era tort cu mere si fistic, dar intrucat fisticul e doar decor, eu nu l-am inclus in titlu. Si la chestia " tort " asa avea de comentat, dar na treaca de la mine.
Reteta din " torturi si prajituri ".
pt. blat
- 2 oua
- 60 g zahar
- 70 g faina
- putina sare
- 1 lingura de apa fierbinte
pt. crema
- gelatina aferenta 500 ml lichid
- 1 kg mere + 4 mere
- 2 plicuri zahar vanilat
- zahar dupa gust
- scortisoara
- 4 galbenusuri
- 200 g zahar, dupa mine 150 g sunt mega destule
- 250 ml lapte, eu am pus 150 ml
- 100 ml vin alb dulce
- zahar 2-3 linguri
- zeama de lamie
- fistic tocat
Pentru blat se separa ouale. Se bat galbenusurile cu zaharul, sarea si 1 lingura de apa fierbinte. Se adauga faina, apoi albusul batut si se amesteca de sus in jos. Se toarna in tava unsa si tapetata si se coace pana trece testul scobitorii.
Se curata merele si se dau pe razatoare. Se calesc cu zahar dupa gust, vanilie, iar la sfarsit se adauga scortisoara, tot dupa gust. Se lasa la racit. Galbenusurile se bat cu 150 g zahar si laptele, pe baie de abur pana se umfla. Se raceste putin si se amesteca cu merele calite. Se adauga apoi gelatina hidratata si topita pe baie de abur.
Se pune inelul in jurul blatului, iar peste blat se pune crema de mere. Nu trebuie insiropat blatul, chiar daca pare tare, pentru ca inainte de a se inchega, crema inmoaie suficient blatul. Se baga la frigider si se lasa cateva ore. Restul de mere se taie felii subtirele si se fierb putin in apa cu vin, zahar si zeama de lamaie. Se aranjeaza apoi feliile de mere peste crema si se orneaza cu fistic tocat.
galbenusurile batute
adaugata faina
albusurile batute
in tava, inainte de copt
merele calite
galbenusurile batute pe baie de abur
galbenusurile cu merele
adaugata gelatina
asamblarea tortuletului, aici se vede ce stramb era blatul
pusa crema
apoi feliile de mere si fisticul
de aproape
felia
Superb tortuletul de mere. Cred ca e foarte bun, ca orice desert cu mere.
RăspundețiȘtergereArata super apetisant!!!
RăspundețiȘtergeremi se pare un dulce racoritor..te pup!
Alynusa
Ce bunaciune de tort ai facut.Imi lasa gura apa.Te pup!
RăspundețiȘtergereCe incredibil de bine arata!
RăspundețiȘtergereImi place mult cum arata tortuletul tau! Frumos si delicios!
RăspundețiȘtergereMultumesc Criss, e chiar foarte, foarte bun.
RăspundețiȘtergereAlynusa, esti o draguta, multumesc.
Dia, te poftesc la o felie, cu mult drag.
Kadia, multumesc, esti tare draguta.
Alexandrina, esti o scumpa, multumesc.
Va pup cu drag si va doresc weekend placut.
ce mult imi place cum arata!!!
RăspundețiȘtergereSuperb tortulet!!! si delicios .. sa nu uitam!
RăspundețiȘtergereYaya multumesc, ma bucur mult ca-ti place.
RăspundețiȘtergereAnto esti o scumpa, multumesc.
Va pup si va doresc weekend fain.
Desertul asta cu mere arata excelent, cred ca am sa-l incerc si eu, dar fara fistic, care nu-mi place decat in inghetata.
RăspundețiȘtergereWeekend placut si linistit iti doresc!
Oana multumesc, ma bucur mult ca vrei sa-l incerci.
RăspundețiȘtergereDuminica faina sa ai si tu.
ce minunatie, Miculeee! arata superb!
RăspundețiȘtergereZazuzici, danke dir.Tu esti totdeauna tare draguta.
RăspundețiȘtergerete pup cu mult, mult drag.
ce minunatie...cred ca e un deliciu!
RăspundețiȘtergereDemential! Fabulos! Delicatesa de tort! Tare mult imi place si cred ca pt zilele de vara care vor veni peste noi curand o sa fie numai bun..
RăspundețiȘtergerePupici multi de la noi toti :)
Michelle, esti tu tare draguta, multumesc.
RăspundețiȘtergereVale,Michelle, e usurel si tare bun.
Va pup cu drag si va doresc o zi excelenta.
Super tortulet si imi place ca e atat de original fata de clasicele si banalele torturi cu mere. Si mai imi place ca te inspiri doar din carti si reviste-majoritatea unguresti, daca am retinut bine, unde-s retete de 10x mai faine ca-n alea romanesti.Sunt cu ochii pe tine, Micule!!! ;-) puuup
RăspundețiȘtergereMultumesc Liana, ma bucur mult ca-ti place.Sincer ma inspir de peste tot, si din reviste unguresti, si romanesti, si nemtesti, de unde apuc.Tortuletul asta e din " secretele bucatariei ".
RăspundețiȘtergereTe pup cu mult drag Liana, dar mai ales pe Tudor.
arata atit de delicat,imi si inchipui gustul,la fel de rafinat!:)nici nu stiu de unde mai scoti atitea si atitea minunatii de gateli!:)
RăspundețiȘtergereAlisuc, e super, super bun.Retetele le iau de peste tot, iar ornatul la fel.De altfel la mine totul e simplu.
RăspundețiȘtergerePupici multi Iepului.