miercuri, 30 martie 2011
Madlene cu gouda si cumin
Am luat reteta asta de pe un blog care-mi place mult, mult de tot, paprikas.canalblog. Din pacate eu sunt paralela cu franceza, dar din fericire am destui cunoscatori prin jur, care ma ajuta, mai ales daca e vorba despre ceva de mancare.
- 130 g faina
- 65 g unt
- 2 oua
- 150 g gouda
- sare
- cumin praf
- seminte de chimen
Se amesteca intr-un castron ouale, sarea si branza gouda rasa. Se adauga apoi faina si ultimele, condimentele si untul topit. Se pune aluatul in formele unse si tapetate cu faina, si se baga pentru 30 min la frigider. Apoi se coc pana se auresc.
ouale, sare si branza gouda rase, eu am pus si condimentele ( cumin, chimin, ceapa ciorii ) tot acum
adaugata si faina
untul topit
pentru ca mi s-a parut cam vartos aluatul am pus si putin lapte
in tava unsa si tapetata, am pus cateva seminte de chimin
apoi alutaul in tava
gata coapte
si de aproape
sâmbătă, 26 martie 2011
Tarta cu mere si martipan
Am luat " legatura " pentru prima data cu martipanul, acum cativa ani, cand am facut " prajitura care se topeste pe limba ", postata de Maya pe culinar, si care a fost o minunatie. Ii multumesc si acum lui Otti, o fata deosebita, care a fost asa de draguta si mi-a trimis martipanul. A fost prima mea experienta de genul acesta, cu cineva " virtual ", si am foat foarte, foarte impresionata. De atunci de cate ori merg in Germania, Austria, mai nou gasesc si in Ungaria, am grija sa pun un baton macar de martipan in cosul de cumparaturi.
Reteta din " secretele bucatariei ". Cand am citit prima data aluatul pentru tarta si am vazut ca scrie unt topit, am zis ca ceva nu e in regula, n-are cum sa fie o astfel de tarta. Cu toate astea, am urmat reteta si vreau sa spun ca a fost parca si mai buna decat cea cu unt rece, cum eram eu obisnuita.
pt. aluatul de tarta
- 125 g unt topit
- 1 plic zahar vanilat
- 100 g zahar tos
- 250 g faina
- 1 ou
- putina sare
pt. stratul urmator
- 4 linguri migdale macinate
- putina scortisoara, sau dupa gust
pt. umplutura cu mere
- 6 mere
- 50 g unt
- 2 linguri miere
- 50 g zahar
- 100 g martipan
pt. crema de vanilie
- un plic budinca de vanilie
- 2 linguri rase de zahar
- 400 ml lapte
pt. aluatul din farmituri
- 150 g faina
- 100 g unt din frigider
- 50 g zahar
- 4 linguri miere
- 1oo g martipan
Pentru aluatul de tarta, se amesteca ingredientele, mai putin untul topit, si se omogenizeaza. Se adauga apoi untul topit si putin racit si se amesteca. Se intinde foaie, care se pune in tava unsa si tapetata, se inveleste tava in folie transparenta, si se baga la frigider. Se intinde destul de greu, eu am pus-o efectiv pe bucati in tava, nu e partea cea mai placuta, dar merita.
Intre timp se macina migdalele, se amesteca cu scortisoara si se pun deoparte.
Merele se curata si se taie felii subtirele, dar nu transparente. Se pune untul la topit, se adauga zaharul si mierea, apoi martipanul. Se adauga apoi feliile de mere si se lasa sa se caleasca putin. Apoi se racesc.
Pentru crema de vanilie, fie se face de casa, fie se face dupa indicatiile de pe plicul de budinca, dar din 400 ml lapte pentru ca sa iasa mai tare.
Aluatul de farmituri se amesteca, se inveleste in folie si se baga la frigider.
Se scoate tava cu aluatul de tarta, se pune stratul de migdale, eu cand le-am macinat, am pus si vreo doi biscuiti care ii tot mutam dintr-o parte in alta. Peste migdale se pune crema de vanilie, apoi merele scoase din amestecul de unt, iar ultimul strat este din aluatul de farmituri, dat pe razatoarea mare.
aluatul de tarta pus la frigider
budinca de vanilie, care am acoperit-o cu folie, sa nu faca pojghita
ingredientele aluatuli de farmituri
constructia tartei, incepe cu stratul de migdale
crema de vanilie
merele
si aluatul de farmituri
gata coapta
si felia
joi, 24 martie 2011
Supa crema Parmentier
" Aceasta supa poarta numele agronomului francez Antoine Augustin Parmentier care a demonstrat ca tuberculii de cartof sunt potriviti si la hrana oamenilor, nu numai in cea a animalelor. Ideea a fost de-a dreptul revolutionara la acea vreme, daca ne gandim ca in 1748 Parlamentul francez a emis un act prin care se interzicea cultivarea cartofilor, despre care se credea ca transmit lepra."
Eu m-am distrat teribil cum a reusit Parmentier sa convinga gaspodinele sa foloseasca cartofii, gospodine foarte suspicioase inca in privinta lor.
" Ludovic al XVI-lea i-a oferit lui Parmentier doua terenuri pentru a cultiva cartofi. Cand cartofii de pe aceste terenuri, erau gata de recoltat, el a cerut ca in timpul zilei sa fie paziti de soldati. Noaptea, in schimb acestia se retrageau. Curioasi sa vada oamenii ce pazeau soldatii cu atata sarg, au atacat cultura noaptea, au furat tuberculii pretiosi si i-au fiert."
Oare despre noi cum o sa povesteasca generatiile viitoare ? Precis nu suntem mai brezi nici noi.
Reteta si citatele din " bucataria pentru toti ".
- 600 g cartofi
- 2 fire de praz
- 1 l supa de legume
- 40 g unt
- smantana
- crutoane
Cartofii si prazul curatati si taiati cuburi se calesc in unt. Se adauga apoi supa de legume, se condimenteaza si se lasa pana fierb cartofii si prazul. Se paseaza, se adauga smantana si se serveste cu crutoane.
Noua tare mult ne-a placut.
marți, 22 martie 2011
Prajitura cu biscuiti si fructe uscate
Prajitura asta am facut-o cand am fost ultima data la SM, pentru Lucica. N-am pus-o pe blog pentru ca am facut o ghidusie. Am insiropat-o de i-au mers fulgii, si cand s-o tai, din parti, ca toata se imprastia. Dar a fost asa de buna, si i-a placut asa de tare Miculinului, inat am refacut-o si am reusit s-o si pozez.
Si ca veni vorba de fructe uscate, mai cunosc eu pe cineva care e moarta dupa fructe uscate, si cred ca i-ar place si prajitura, chiar daca nu e chec. Acum sunt curioasa daca se recunoaste.
Reteta din " Kiskegyed Konyha ".
- 200 g fructe uscate
- 100 ml lapte
- 100 ml lichior de oua, daca mananca si copiii, nu se pune, dar e tare buna, cu
- 1 l frisca naturala, daca faceti cu frisca vegetala, luati mai putina si completati cu smantana acrisoara, are gust mult mai bun decat doar frisca vegetala, iar cu de aia naturala, nici nu mai spun
- 200 g zahar praf
- 600 g biscuiti simpli
Se taie marunt fructele uscate. Laptele se amesteca cu lichiorul de oua si se dau biscuitii prin acest amestec. Eu am folosit Leibnitz, si i-am mai si insiropat cat de bine. Nu trebuie, pentru ca se mamaligesc prea tare. Cu siguranta stiti voi cam cat trebuie, numai eu zici ca am facut prima data asa ceva. Frisca se bate cu zaharul praf. Intr-o tava de 25x25 cm, tapetata cu folie transparenta se pune un rand de biscuiti insiropati, un rand de frisca si apoi se presara fructele taiate marunt. Se pastreaza putina frisca pentru ornat. Se baga la frigider. Se lasa peste noapte. A doua zi se orneaza si se taie.
in tava tapetata cu folie transparenta se pune unrand de baiscuiti insiropati, peste care se pune frisca
apoi se pun fructele uscate
se repeta operatia, ultimul rand sa fie de biscuiti
a doua zi se orneaza si se taie
sâmbătă, 19 martie 2011
Muffins cu cartof dulce
Cand am auzit prima data despre cartoful dule, ca nu ingrasa la fel de tare ca si cartoful normal, mi-am zis, asta al meu e, imi cumpar si de cate ori simt ca mi-e foame ma rezolv cu cartoful dulce. Da totul perfect, doar ca are gust minunat de dovleac, si ala mie nu-mi place. Sau mai bine zis nu-mi place in anumite combinatii. In altele il ador. Nu-mi place copt si mancat cu miere sau asa gol, si nu-mi place in placinta. In schimb in checuri, alte aluaturi unde nu se simte asa de tare gustul, sau in varianta sarata imi place enorm. La fel si cartoful dulce.
" Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabila a cartofului dulce. Practic, o suta de grame asigura chiar de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru aceasta vitamina! La aceeasi cantitate, cartoful dulce contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele! "
Reteta de mufinsi de pe un blog american.
- 285 g faina
- 1 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 1/4 lingurita bicarbonat
- 75 ml lapte batut
- 75 ml lapte
- 1 cartof dulce, cam 300 g cu coaja cu tot
- 1 lingurita extract de vanilie, eu am pus zahar vanilat
- 115 g unt moale la temperatura camerei
- 170- 180 g zahar, sau dupa gust
- 2 oua
pt. topping
- zahar fin
- scortisoara
- 50-60 g unt topit, in reteta era 115 g, dar mie mi-a ramas mai mult de jumatate
Se amesteca faina, praful de copt, sarea si bicarbonatul. In alt vas se amesteca laptele, laptele batut si pireul de cartof dulce, facut din pasarea cartofului copt in cuptor. Se poate blendui, eu l-am pasat cu furculita. In al treilea vas se bate untul moale cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga ouale pe rand, batatnd bine dupa fiecare ou. Alternativ se adauga apoi ingredientele uscate si cele lichide in amestecul de unt. NU SE INSISTA CU AMESTECATUL, SI NU SE AMESTECA CU MIXERUL, CI CU LINGURA DE LEMN. Se pune aluatul in formele de muffins si se coc pana trec testul scobitorii. Dupa ce se racesc putin, sa fie inca calzi, dar sa poata fi manuiti, se ung cu unt topit si se tavalesc prin zahar cu scortisoara.
Sunt demential de suculenti si buni la gust, iar crusta de unt cu zahar si scortisoara iti vine s-o mananci pana la ultima farmitura.
untul batut cu zahar si zahar vanilat
adaugate pe rand ouale
ingredientele lichide
si cele uscate
adaugate alternativ in amestecul de unt
asa arata in final aluatul
si asa arata muffinsii scosi din cuptor
asta e zaharul care l-am folosit pentru topping
pentru a-i ptea unge cu unt mai usor, m-am ajutat de furculita
dati apoi prin zahar si scortisoara
si gata de mancat
sectiunea
Intra lejer in categoria " to die for ".
vineri, 18 martie 2011
Chec simplu, dar foarte bun
V-am mai spus eu ca nu sunt moarta dupa checuri, si asa si este. Cu toate astea, acest chec, fara sa intre in categoria " to die for ", e foarte bun. "Prajiturile astea din paine", cum le spuneam eu cand eram mica, sunt insa foarte pe placul Colegului meu de apartament, asa ca le execut, cu placere.
Reteta din carticica pe care tot uit s-o fotografiez pentru Zazuza, adica carticica de prajituri luata din Austria.
- 120 g unt topit
- 360 g faina
- vanilie
- 2 lingurite praf de copt
- 6 oua
- coaja rasa de la o lamaie, eu am pus de portocale
- 360 g zahar in carte, eu pun mai putin
- 200 ml iaurt
- 4 linguri rom
- putina sare
Se topeste untul si se ia de pe foc. Faina se amesteca cu praful de copt. Se bat ouale cu zaharul, vanilia, sarea si coaja de lamaie. Se adauaga iaurtul si romul. Acest amestec se toarna peste faina, dar nu se insista cu amestecarea. Apoi se adauga untul racit, dar inca in stare lichida. Se toarna in tava de chec si se lasa pana trece testul scobitorii.
Pentru glazura
- zahar praf
- putina apa
- zeama de lamaie
Se toarna apa fierbinte, dar care nu a dat in clocot, peste zaharul praf si se adauga zeama de lamaie. Se glazureaza checul rece.
ouale cu zahar, vanilie si sare
faina cu praful de copt
ingredientele lichide peste cele solide
adaugat untul topit
gata de cuptor, in reteta scrisa mai sus, am dublat cantitatile, pentru ca asa cum se vede in tava cantitatea era cam putina
gata copt