Cand am auzit prima data despre cartoful dule, ca nu ingrasa la fel de tare ca si cartoful normal, mi-am zis, asta al meu e, imi cumpar si de cate ori simt ca mi-e foame ma rezolv cu cartoful dulce. Da totul perfect, doar ca are gust minunat de dovleac, si ala mie nu-mi place. Sau mai bine zis nu-mi place in anumite combinatii. In altele il ador. Nu-mi place copt si mancat cu miere sau asa gol, si nu-mi place in placinta. In schimb in checuri, alte aluaturi unde nu se simte asa de tare gustul, sau in varianta sarata imi place enorm. La fel si cartoful dulce.
" Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabila a cartofului dulce. Practic, o suta de grame asigura chiar de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru aceasta vitamina! La aceeasi cantitate, cartoful dulce contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele! "
Reteta de mufinsi de pe un blog american.
- 285 g faina
- 1 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 1/4 lingurita bicarbonat
- 75 ml lapte batut
- 75 ml lapte
- 1 cartof dulce, cam 300 g cu coaja cu tot
- 1 lingurita extract de vanilie, eu am pus zahar vanilat
- 115 g unt moale la temperatura camerei
- 170- 180 g zahar, sau dupa gust
- 2 oua
pt. topping
- zahar fin
- scortisoara
- 50-60 g unt topit, in reteta era 115 g, dar mie mi-a ramas mai mult de jumatate
Se amesteca faina, praful de copt, sarea si bicarbonatul. In alt vas se amesteca laptele, laptele batut si pireul de cartof dulce, facut din pasarea cartofului copt in cuptor. Se poate blendui, eu l-am pasat cu furculita. In al treilea vas se bate untul moale cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga ouale pe rand, batatnd bine dupa fiecare ou. Alternativ se adauga apoi ingredientele uscate si cele lichide in amestecul de unt. NU SE INSISTA CU AMESTECATUL, SI NU SE AMESTECA CU MIXERUL, CI CU LINGURA DE LEMN. Se pune aluatul in formele de muffins si se coc pana trec testul scobitorii. Dupa ce se racesc putin, sa fie inca calzi, dar sa poata fi manuiti, se ung cu unt topit si se tavalesc prin zahar cu scortisoara.
Sunt demential de suculenti si buni la gust, iar crusta de unt cu zahar si scortisoara iti vine s-o mananci pana la ultima farmitura.
untul batut cu zahar si zahar vanilat
adaugate pe rand ouale
ingredientele lichide
si cele uscate
adaugate alternativ in amestecul de unt
asa arata in final aluatul
si asa arata muffinsii scosi din cuptor
asta e zaharul care l-am folosit pentru topping
pentru a-i ptea unge cu unt mai usor, m-am ajutat de furculita
dati apoi prin zahar si scortisoara
si gata de mancat
sectiunea
Intra lejer in categoria " to die for ".
arata foarte bine ! duminica placuta!
RăspundețiȘtergerenu cred ca am mancat cartof dulce. ori oi fi mancat acum in State? ia sa imi intreb jumatatea mai buna si colegii de excursie :)). muffinsii arata insa excelent!
RăspundețiȘtergereBuni de tot, m-ai convins sa cumpar si eu cartof dulce ;-) Imi plac mult si fluturasii <3 pupici
RăspundețiȘtergereAdela multumesc, o saptamana frumoasa sa ai.
RăspundețiȘtergereZazuza, in state sunt foarte obisnuiti, probabail ai mancat.Te pup si-ti doresc o saptamana perfecta.
Liana, ma bucur mult ca vrei sa le incerci.
Te pup cu drag, sa ai o saptamana minunata.
grozavi muffinsi...nu prea stiu ce gust au cu cartof dulce dar cu siguranta o sa incerc si eu reteta ta...deocamdata admir pozele:)
RăspundețiȘtergereo zi minunata!
Multumesc mult.Ma bucur ca vrei sa incerci reteta.O zi superba sa ai si tu.
RăspundețiȘtergereMicule unul e pentru mine nu-i asa?:D foarte bine arata !te pup
RăspundețiȘtergereNela daca vii la mine, fac o portie doar pentru tine, si sunt sigura ca-ti vor place.
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag si-ti doresc o saptamana minunata.
Nu am luat niciodata cartofi dulci, de fapt nici nu am vazut pe la noi.Dar te rog sa-mi dai o portie de muffins ca sa gust .
RăspundețiȘtergereBestiali Miculina!
RăspundețiȘtergerePupici mici de la pitici :)
Maria, eu i-am cumparat din Ungaria, pentru ca mi s-au parut mai proaspeti, dar sunt si aici la Kaufland si la Careffour.Dar eu mare drag te servesc cu o portie mare.
RăspundețiȘtergereVale, multumesc, esti o scumpa.
Va pup pe toti cu drag si va doresc o zi minunata.
Super interesanta reteta...
RăspundețiȘtergereTe pup!
Alynusa, ma bucur ca-ti place.Multumesc mult.
RăspundețiȘtergereTe pup si eu si-ti doresc o zi frumoasa.
ce frumosi si cit de faini i-ai prezentat!:)
RăspundețiȘtergere