sâmbătă, 30 aprilie 2011
Cheese puffs ( gougeres )
Un alt mare succes anul asta de Paste, au avut aperitivele astea. Am copt o tura, le-am pus deoparte cu gandul sa le umplu a doua zi. Cadn l-am intrebat pe Miculin unde au disparut, m-a intrebat foarte nevinovat " da vroiai sa faci ceva cu ele ? ". Da de unde, ma gandeam. Asa ca a doua zi am mai facut o tura, si in alte zile voi mai face multe ture, pentru ca au fost bestiale, si merg foarte, foarte bine si goale.
Reteta de pe blogul pete bakes
- 120 ml apa, data viitoare pun 110 ml
- 60 g unt
- 1/8 lingurita piper alb
- 60 g faina
- 2 oua, daca sunt mari puneti doar unul jumate,
- 1/2 lingurita mustar de Dijon
- 60 g branza rasa Gruyere + pt. presarat deasupra
Apa si untul se pun intr-un vas pe foc mare, pana se topeste untul. Se ia amestecul de pe foc si se adauga faina dintr-o data. Se amesteca enrgic sa se incorporeze faina, se pune din nou pe foc, flacara medie si se opareste aluatul. Adica se lasa pe foc, pana cand se formeaza o pojghita pe fundul vasului. Se ia de pe foc si se raceste putin. Apoi se adauga ouale, unul cate unul. Se pun apoi mustarul si branza rasa, se amesteca, se pun gramajoare pe hartia de copt in tava, se presara putina branza rasa pe fiecare, se baga la foc mare pana se umfla, apoi se face focul mai mic si se lasa pana se usuca bine in interior.
apa si untul luate de pe foc si adaugata faina
pus din nou pe foc mediu aluatul, pentru oparit
aluatul luat de pe foc, racit putin si adaugate ouale, pe rand
adaugat mustarul, si branza rasa
in tava inainte de copt
gata coapte
si umplute cu vinete
de aproape
joi, 28 aprilie 2011
Torta Pasqualina
Daca stiam ce succes o sa aiba, incercam mult mai repede tarta asta. Cu siguranta o trec la favorite si o voi face des. Ne-a placut foarte, foarte tare. Eu am facut alt aluat decat cel din revista, pentru ca stiam ca aluatul de la placinta cu carne ne place.
Reteta din " delicii de paste ", iar aluatul de la placinta cu carne de aici.
pentru umplutura:
- 500 g spanac fiert si tocat, eu am pus 1 kg
- 2 cepe tocate marunt si calite in putin ulei, eu nu am pus
- 500 g branza ricotta, eu am pus branza de vaci
- 100 ml smantana
- 75 g parmeazan ras
- 5 oua
- sare, piper, cimbru, bucuioc, oregano
si cu de la mine putere am pus cateva fire de leurda tocate
Pentru aluat se procedeaza ca la placinta cu carne. Pentru umplutura se fierbe si toca spanacul, se amesteca cu celelalte ingrediente si se pune peste jumatate din aluatul, intins foaie si pus in tava de tarta Se fac 5 adancituri in spanac si se sparge cate un ou in fiecare gaura. Se acopera cu cele 75 g parmezan ras apoi se pune cealalta foaie de aluat, se unge cu galbenus si se baga la cuptor.
umplutura si ouale
parmezanul ras peste oua
tarta gata coapta
si felia
Data viitoare fac mai mari gaurile sa incapa tot albusul, astfel incat sa nu se " atinga " de foaia de aluat de deasupra. Dar cu siguranta o voi mai face, pentru ca e mult prea buna.
miercuri, 27 aprilie 2011
Paste 2011
sâmbătă, 23 aprilie 2011
Paste fericit 2011
miercuri, 20 aprilie 2011
Foietaj cu piersici
In " secretele bucatariei ", de unde am luat reteta, se numea prajitura pufoasa cu piersici. Dupa mine, prajiturile cu foietaj numai pufoase nu sunt, eventual crocante, dar cum nici prajitura crocanta cu piersici, nu mi se parea potrivit, i-am spus foietaj cu piersici. Bine ceva super asemanator am facut cu capsuni, tot din sb, si se numeau flancuri cu capsuni, foarte, foarte bune, dar asta e alta poveste. Daca ii sa te iei dupa denumiri nu le recunosti de nicio culoare, dar nu conteaza.
- 1- 2 foi aluat foietaj
- 2 foi gelatina alba
- 1 plic praf de budinca de frisca
- 400 ml lapte
- 2 linguri zahar
- 1 galbenus
- 100 mfrisca
- 1 compot piersici
Se decupeaza forme ovale din aluat, se pun pe hartie, in tava de copt, jumatate se ung cu galbenus si se presara cu zahar. Se lasa la cuptor pana cresc si se auresc. Se prepara budina conform instructiunilor, dar cu 400 ml lapte, se ia de pe foc, si dupa ce se raceste putin, se adauga gelatina hidratata si topita, iar cand incepe putin sa se inchege se adauga frisca batuta. Se pune crema cu poshul pe jumatatile de aluat fara zahar, se acopera cu felii de piersica, apoi se pune cate o bucata de foietaj cu zahar. Eu nu le-am mai suprapus, pentru ca mi se pareau prea inalte, am pus crema si piersici, pe fiecare.
Miculinul, ar putea manca de astea zi lumina, noapte bezna, dar adevarul e, ca sunt si bune.
foietajul copt, eu nu le-am mai suprapus, desi asa am intentionat
gata asamblate
si de aproape
luni, 18 aprilie 2011
Risotto cu ruccola si patrunjel
Risotto, imi place la nebunie. Aproape cu orice. Asa ca am sa incerc toate retetele de risotto gasite in " secretele bucatariei ". Este singurul fel aprope de orez, pe care il mananca si Miculinul.
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura de ulei de masline
- 100 ml vin alb sec
- 250 g orez cu bob rotund
- 800 ml supa de legume, la mine a intrat 1 l
- sare, piper
- 1 legatura patrunjel
- 1-2 legaturi ruccola
- 80 g parmezan proaspat ras, eu nu am pus
- 50 g unt, eu nu am pus
Se incinge uleiul si se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga orezul si se lasa pana devine sticlos. Apoi se stinge cu vin. Se lasa pana se evapora tot vinul, apoi se adauga cate un polinic de supa de legume, amestacnd mereu. Nu se adauga urmatorul polonic, pana cel precedent nu a fost absorbit. Se curata rucola si se opareste impreuna cu patrunjelul. Se scoate din apa si se baga in apa cu gheata. Apoi se mixeaza cu un catel de usturoi si cu putin ulei de masline. Acest pesteo de ruccola se adauga peste orez. Se finiseaza cu unt si parmezan.
ceapa si usturoiul la calit, eu am folosit ceapa verde
adaugat si orezul, eu nu am avut rabdare sa se faca tot sticlos, pentru ca se cam lipea
pus vinul
cate un polonic de supa
ruccola si patrunjelul macinate
si risotto
sâmbătă, 16 aprilie 2011
Tarta sarata fara blat
Pentru aceasta minunata reteta ii multumesc Anyei Anette, fata care a postat reteta pe forumul " arta culinara ". E o tarta care imediat ce am vazut-o am stiut c-o sa ne placa. Cu prima ocazie cand mi-au ramas niste resturi de pui la rotisor, am excutat-o. Mentiunea mea e ca ca eu nu ma omor dupa carnea de pui, dar tarta e foarte, foarte buna. Data viitoare, probabil dupa Paste, o fac cu altfel de carne.
- 250 g smantana
- 200 g carne de pui am pus eu, data viitoare pun sunca sau salam
- 200 g cascaval
- 4 oua
- 3 linguri faina
- 1 lingura gris
- marar
- eu am pus si un ardei, data viitoare nu mai pun, ca n-am facut decat sa-i dau de lucru Miculinului, sa-l scoata adica
- parmezan pentru ras deasupra
Cascavalul se da pe razatoarea mare, iar puiul se taie cubulete.
Se bat ouale, se adauga smantana, cascavalul, puiul, ardeiul cubulete, cate putin faina, apoi grisul si mararul tocat. In reteta scrie sa nu se pune sare, eu am pus, si data viitoare pun putin mai multa. Am omis din reteta praful de copt, dar in reteta originala, era.
ouale batute, aduagata smantana
adaugate retul ingredientelor, eu am pus si patrunjel
faina si grisul
asa arata amestecul
in tava cu parmezul deasupra
gata coapta
si felia
vineri, 15 aprilie 2011
Prajitura turnata cu branza
Cand am vazut prima data denumirea acestei prajituri pe culinar, tot felul de chestii mi-au tercut prin minte, dar nici prin gand nu mi-s trecut ca efectiv se toarna aluatul in tava. Printre variantele care mi-au trecut prin minte una era ca e o prajitura care-ti vine ca turnata. Ei, nu asta era explicatia, dar noua chiar ne vine ca turnata, ca tare ne place.
De data asta am facut-o dupa o reteta din " practic in bucatarie ".
- 18 linguri faine, eu le-am pus cam rase
- 18 linguri lapte
- 18 linguri ulei
- 18 linguri zahar, dupa mine merg si 17
- 4 oua
- 1 pliculet praf de copt
pentru umplut
- 750 g branza de vaca
- zahar dupa gust
- vanilie
- coaja de lamaie
Se bat ouale cu zaharul, laptele si uleiul, apoi se adauga faina omogenizata cu praful de copt. Pentru umplutura se amesteca branza cu zahar, vanilie ssi coaja de lamie. Jumatate din aluat se toarna in tava, se baga la cuptor pana se coace pe jumatate, se scoate, se intinde branza si se toarna apoi cealalta jumatate de aluat. Se baga la cuptor pana se aureste.
ouale batute cu zahar
cu laptele si uleiul
jumatate din aluat in tava
ingredientele pentru umplutura
pe urma m-am gandit sa pun si un ou
aluatul copt pe jumatate
pusa branza si cateva stafide, ca uitasem de ele, nu pot pune pe toata prajitura, pentru ca am in casa un Miculin caruia nu-i plac stafidele
turnata cealalata jumatate de aluat
si prajitura
cu siguranta una din cele mai bune prajituri cu branza.