marți, 21 octombrie 2014
Spaghete cu sos de lamaie
Sunt o mancatoare de lamaie inca din burta Lucicai. Se gaseau greu pe vremea aia, dar la bufetul partidului, mai aduceau. Ea lucra la ziar, in aceeasi curte cu sediul partidului, si putea cumpara de acolo. Prin anii ' 75 a inceput sa nu mai fie nici acolo mai nimic, cel putin nu pentru oamenii de rand. Dar cand gasea lua un kilogram de lamaie si-l termina pana pleca acasa. Mai tarziu am inceput eu sa le mananc la greu. Mi le curatam ca portocalele si mancam. Cine ma vedea se stramba de zor, ba unii din prietenii de familie le recomandau alor mei sa ma duca la medic, ca mi se poate gauri stomacul. Deci sunt o mare mancatoare de lamaie. Si cu toate astea nu m-au prea incantat aceste spaghete. Le-am mancat, dar nu cred ca le mai fac. Cata introducere ca sa spun ca nu mi-au prea placut.
Reteta Nigella Lawson.
ea a facut cu linguine, eu cu spaghete si am facut cantitate mai mica
aici trec cantitatile ajustate de mine
- 80 spaghete
- 2 galbenusuri
- 50 g parmezan
- 70 g smantana
- coaja rasa de la o lamaie, sucul de la 1/2 lamaie, sau dupa gust
- sare
- piper
- 2 linguri unt
- patrunjle tocat
Se fierb pastele al dente. Se scurg si se pastreaza o ceasca din apa cu sare in care au fiert. Untul se pune peste pastele inca calde, astfel incat untul sa se topeasca. Pentru sos se amesteca galbenusurile, parmezanul, coaja, zeama de lamaie, sarea si piperul si se bate cu o furculita. Dupa ce pastele sunt bine acoperite cu unt, se pune amestecul de galbenusuri si cate putin din apa in care au fiert, pana se obtine consistenta dorita. Se servesc cu patrunjel proaspat tocat. Eu le-am mai pus un pic pe foc, sa n-am senzatia ca nu-i gatit galbenusul, Nu asta a fost ce nu mi-a placut la ele, ci pur si simplu gustul.
de aproape
marți, 7 octombrie 2014
Porlos cu visine
In zona noastra toata lumea are o reteta de porlos. Difera ca-i cu unt sau untura, ca are ou sau mai mult smantana, dar tot reteta de porlos e. E drept ca se face mai degraba cu mere sau branza, dar si cu visine e minunata. Si Muni facea destul de des, dar asa cum am mai scris, pe vremea aia chiar nu ma interesau retetele, asa ca reteta mea de pe situl nosalty.huhttp://www.nosalty.hu/recept/meggyes-pite.
pentru aluat
- 500 g faina
- 250 g margarina
- putina sare
- 1 lingura untura
- 1 ou
- 1 galbenus
- 1 pachetel praf de copt
- 3 linguri smantana, sau cat ia
pentru umplut
- 1 kg visine
- 30 g zahar praf
- 3 linguri gem de visine
- 50 g nuca macinata, eu nu am pus
- 1 varf de cutit scortisoara
- 3 linguri pesmet
pentru presarat deasupra
- zahar praf
Visinele se curata, se presara cu zaharul praf si se lasa pana se face aluataul.
Pentru aluat se amesteca faina, praful de copt, sarea, margarina, untura, oul si galbenusul, cu atata smantana cat sa rezulte un aluat moale si usor de intins. Se lasa la odihnit 1-2 h. Se imparte apoi aluatul in doua. Se intinde o foaie si se pune in tava. Se unge cu gem si se preara cu pesmet. Se pun visinele scurse si se presara cu nuca si scortisoara. Se pune cealalta foaie, se inteapa cu furculita si se baga la cuptor pana se aureste. Se serveste presarata cu zahar praf.
foaia in tava unsa cu gem
cu pesmetul
cu visinele scurse
inainte de cuptor
si prajitura gata
Nu am mai folosit margarina de o suta de ani, dar aici am respectat reteta si e super, super frageda.
Gemul este foarte binevenit, formeaza o pelicula in cuptor, iar eventuala zeama de visine, nu mai poate incruzi foaia de jos de aluat.
Gemul este foarte binevenit, formeaza o pelicula in cuptor, iar eventuala zeama de visine, nu mai poate incruzi foaia de jos de aluat.