marți, 31 decembrie 2013
La multi ani 2014 !
Va doresc ca toata bucuria din lume şi toată fericirea de pe Pământ sa va insoteasca in 2014! La multi ani cu noroc, bucurii si implinirea tuturor dorintelor !
sâmbătă, 28 decembrie 2013
Polos
Desi vazusem reteta pe mai multe pagini nemtesti, m-am hotarat sa le fac, doar dupa ce le-au facut fetele de pe arta culinara, si dupa ce am citit toate variantele si comentariile fetelor de pe forum. Au iesit bune de tot, atat cu crema de portocale, cat si cu crema de ciocolata alba.
Reteta de pe forumul arta culinara.
- 250 g unt moale la temperatura camerei
- 140 g zahar praf
- 25 g cacao
- o lingura zahar vanilat, sau un pliculet
- putina sare
- doa oua medii
- 200 g faina
pentru crema de ciocolata alba
- 300 g ciocolata alba
- 200 ml frisca
pentru crema de portocale, reteta pusa de Maya
- 200 ml suc de portocale
- 1,5 lingura amidon
- 200 g zahar pudra, eu am pus dupa gust
- 100 g unt moale
- coaja de portocale razuita fin, eu nu am pus
Pentru aluatul de fursecuri se bate untul cu aharul praf, vanilia si sarea, pana devine spuma. Se adauga pe rand ouale, apoi faina amestecata cu cacaoa. Se pune aluatul in posh si se fac gramajoare rotunde pe hartia de copt, in tava. Se baga la cuptor si se lasa pana se incheaga.
Pentru crema de ciocolata se infierbanta frisca si se topeste in ea ciocolata alba. Nu se lasa sub nicio forma sa fiarba frisca. Eventual dupa ce s-a pus si ciocolata, daca nu s-a topit de tot, se mai pune putin pe foc mic, mic, pana se topeste bine de tot. Se lasa la rece pana a doua zi cand se bate cu mixerul, apoi se umplu fursecurile. Pentru cantitatea de fursecuri care mi-a iesit, crema a fost cam multa, data viitoare reduc putin cantitatile.
Pentru crema de portocale se dizolva amidonul si zaharul in sucul de portocale si se pune pe foc, pana se incheaga. Se lasa la racit, apoi se amesteca cu untul moale.
marți, 24 decembrie 2013
luni, 2 decembrie 2013
Paine umpluta cu sunca, oua si salata
De fapt in formula as de unde am luat reteta, ii zicea placinta, dar cum pentru mine placinta inseamna altceva, i-am zis paine umpluta. Si daca tot a venit vorba de placinte nu pot sa nu va povestesc ce teapa am luat eu, cand stateam la Iasi. Una din verisoarele Miculinului s-a stabilit acum j de ani la Roman iar noi normal ca mai mergeam in weeknduri la ea. Intr-o sambata ne cheama ca face placinte.De abia asteptam sa ajungem, nu mai mancasem placinte ca la noi, demult.Adica din aluat dospit, subtiri, umplute cu branza sarata, cartofi, varza etc,coapte in tigaie, cu putin ulei. Ne punem noi la masa, ea aduce ciorba, apoi felul doi, placintele din parti. Ce naiba da cand ne da placintele, la desert ? Ei da, chiar la desert. Pentru ca ei spun placinte la ceea ce noi spunem branzoiace. Si teapa. De altfel ea face cele mai bune branzoaice care le-am mancat vreodata, doar ca noi atunci aveam pofta de placinte, si eram setati pe placinte. Dar vorba aia, astea sa fie cele mai mari tepe, si am sa zic mersi.
Si acum reteta:
- 400 g aluat de paine, eu l-am facut ca aici marind cantitatile
- 6 oua + un galbenus, eu am pus doar 4 + galbenusul pentru uns deasupra
- 250 g sunca Praga, eu am pus cam 150 g
- cam doua salate verzi, eu am pus una
- 150 g cascaval, eu am pus 100 g
- condimente pentru omleta, sare, piper, patrunjel uscat, cozi de ceapa verde
Ouale se bat intr-un bol, se condimenteaza si se fac doua omlete, punand cozile de ceapa verde la calit in putin ulei, apoi turnand amestecul de ou. Se scot din tigaie si se pun pe hartie absobanta. Salata verde se spala, se usca, se taie fasii si se amesteca cu cascavalul ras pe razatoarea mare. Pentru a monta painea umpluta se imparte aluatul in doua parti, una mai mare , una mai mica. Din bucata mai mare se intinde o foaie cu care se imbraca frundul si marginile unei forme de tort cu baza detasabila. Se pune un rand de sunca, apoi salata cu cascaval, omleta, salata din nou, omleta, salata si din nou sunca. Se acopera cu alta foaie de aluat, se face o gaura in mijloc, se unge cu galbenus batut cu putin lapte si se baga la cuptor, pana se aureste.
La noi intra in categoria to die for, cu siguranta. Nu mi-as fi imaginat ca salata poate fi asa de buna dupa ce vine la cuptor. Cu toate ca supa de salata mancam des.
prima foaie de aluat
apoi un rand de sunca
salata
omleta
si se repeta, se acopera apoi cu aluat si se face gaura
iar asta e painea dupa ce s-a copt
o felie