joi, 28 octombrie 2010
Tort cu ananas
Sambata trecuta am avut intalnire de gradul zero. Adica, ne-au vizitat Lucica si Catalina. N-am putut rata ocazia de a face un tort, mai ales ca amandoua sunt mari amatoare. Cu toate ca daca le-as fi intrebat inainte daca sa fac sau nu tort, amandoua ar fi zis, ca nici vorba, ca sa nu ma obosesc, ca alea, alea. O data am sa le fac figura, si o sa ma fac ca ploua. Sunt curioasa daca mi-ar spune ceva.
Reteta de pe un site german, culinar.
pt. blat
- 4 oua
- 120 g zahar
- putina sare
- 3 linguri lichior de portocale
- 95 g faina
- 55 g amidon
pt. sirop
- 3 linguri zahar
- zeama de la o 1/2 de ananas
- 2 linguri lichior de portocale
pt. crema
- 5 foi gelatina
- 0,5 l frisca
- 4 galbenusuri
- 4 linguri lichior de portocale
- putina sare
- 80 g zahar, sau dupa gust
- 1 cutie branza mascarpone
- coaja rasa si zeama stoarsa de la o lime
- un ananas
Se bat albusurile cu zahar si sare. Se adauga pe rand galbenusurile, apoi lichiorul, si ultimele, faina si amidonul. Se amesteca de sus in jos, se toarna in tava unsa si tapetata si se baga la cuptor, pana trece testul scobitorii.
Pt. sirop se taie marunt 1/2 de ananas si se blenduieste. Se trece apoi prin tifon si se staorce bine, bine de tot. Se pune zaharul la caramelizat, se stinge cu lichior si zeama de ananas, si se lasa pe foc sa dea cateva clocote.
Pentru crema se pune 1/2 din frisca la infierbantat. Cand incepe sa fiarba, se ia de pe foc. Galbenusurile se bat cu sare si zahar, pana devin spuma. Se toarna frisca, luata de pe foc si racita putin, in fir subtire, peste galbenusuri. Se adauga lichiorul, zeama si coaja de lime, apoi mascarpone batut cu mixerul. Se pune apoi gelatina, inmuiata si topita, se baga la frigider si se lasa pana incepe putin sa se intareasca. Apoi se adauga restul de frisca, batuta.
Pentru montarea tortului, se taie blatul in doua pe orizontala, se insiropeaza cu siropul rece, se pune crema, apoi ananasul taiat bucatele, si cealalta jumatatae de blat. Se baga la frigider pana se intareste crema, apoi se orneaza.
din pacate, poze am tare putine
galbenusurile cu zahar si sare
batute spuma si adaugata frisca infierbantata
cu coaja rasa si zeama stoarsa de lime, plus lichiorul
cu gelatina si mascarpone, si adaugata frisca
tortul gata
inca una
felia
si felia de aproape
marți, 26 octombrie 2010
Bomboane Brigadeiro
Numele acestor "bomboane", vine de la portughezul multumesc, obrigado. Asa incantata eram in Portugalia, ca un cuvant pe care-l foloseam des, se pronunta asa de usor. Asta spre deosebire de multele cuvinte cu sh, sau s ( pronuntat interesant de tot ) la spanioli, pe care n-o sa le pot invata veci, asa de complicat mi se pare. Imparteam la obrigado, prin hotel, restaurant si magazine, de n-aveam treaba. Dar acum la bomboane. Reteta e de la Monica, buna mea prietena de pe Retete in imagini, si imi pare tare, tare rau, ca n-am incercat-o mai devreme.O mica scuza am, necesita lapte condensat, dar draga de Monica, a rezolvat si problema asta.Multumesc pentru tot, Monica. Am facut bomboanele, sa ajut pe cineva, si-mi pare tare bine ca au fost apreciate.
- 400 g lapte condensat
- 100 g unt
- 2 linguri miere
- 2 linguri cacao
- 10-15 biscuiti
Pt, glazurat bomboanele, nuca macinata, cocos, cacao, fulgi de ciocolata etc.
Laptele condensat, untul si mierea se pun intr-un vas, la foc, foarte, foarte mic. Se amesteca continuu si cand incepe sa se maroneasca ( 20-25 min ), se adauga cacaoa. Se ia amestecul de pe foc si se adauga biscuitii rupti bucati. Se pune amestecul pe o farfurie, eu l-am lasat in vas, si se baga la frigider pana sa intareste. Cu mana umeda se formeaza apoi bile, care se dau prin cacao, cocos, nuca macinata, alea, alea.
Pentru asta, iti multumesc mult de tot, Monica.
laptele condensat, untul si mierea pe foc
adaugata si cacaoa, dupa 20-25 min de amestecat
asa arata inainte de biscuiti
astia-s biscuitii care-mi plac mie, ii iau de la Kaufland
pusi si biscuitii sfarmati, dar nu de tot
amestecul inainte de a-l baga la frigider
si bomboanele
o poza cu amprenta mea, daca voi cadea vreodata cu avionul, poza asta se va putea folosi, sa ma identifice
luni, 25 octombrie 2010
Premiu de la Mari
Am primit acest premiu de la Mari, care-mi urmareste postarile cu interes, si careia ii multumesc ca s-a gandit la mine, cand a dat mai departe premiul.
Il ofer la randul meu prietenelor mele virtuale si reale, lista care spre satisfactia mea, se tot mareste:
Alison
Alina
Laura ( Casuta Laurei )
Claudia
Sarah
Zazuza
Criss
Nela
Primii pasi
Nicoleta
Michelle
Felis
Furnicuta
Pansy
Victoria ( Gradina pasiunea mea )
Just me
Mimi
Naina
Yafa
Ghiocel
Ariana
Paradis
Olgutza
Narnia
Alexandrina
Kadiavsdutzu
Diamond
Geta
Ralus ( Pitici cu lipici )
Yaya
Maria Elena
Mirela
sâmbătă, 23 octombrie 2010
Prajitura cu crema de prune si branza
Stiu ca titlul suna bleahhhhhh, prune si branza..........Nu stiu cum de m-am hotarat s-o incerc. Poate pentru ca m-a intrigat. In orice caz am facut prajitura si n-am regretat absolut deloc. A placut la toata lumea, inclusiv domnului Miculin, care a bobinat foarte bine prajitura.
Reteta din " Torturi si prajituri " - burda special.
In reteta era sub forma de tort, eu am facu-o prajitura pentru ca mi sa pare mai simplu de portionat.
- 2 foi aluat foietaj
- 2 galbenusuri
- 100 g fulgi de migdale
pt. crema de prune
- 500 g prune
- 200 mlsuc de prune, eu am pus putina apa
- 40 g zahar, eu am pus dupa gust
- 1/2 plic praf de budinca de vanilie
pt. crema
- 15 g gelatina
- 400 g crema branza de vaci
- coaja rasa de la o lamaie
- 50 g zahar pudra, eu dupa gust
- 250 ml frisca
Se decongeleaza foile de aluat, se ung cu galbenusurile batute cu putin lapte, se presara fulgi de migdale si se baga la cuptor, pana se umfla si se auresc. Prunele se presara cu zahar si se pun pe foc. Eu am pus si putin zahar vanilat si putin rom. Se adauga sucul de prune, eu apa, si se lasa pana se inmoaie prunele. Amidonul dizolvat in doua linguri de apa, se adauga si el, si se lasa pana crema devine translucida. Se raceste. Pentru crema de branza se amesteca ingredientele. Eu n-am mai pus gelatina pentru ca nu mi s-a parut necesara.
Pentru finalizarea prajiturii, se pune prima foaie, apoi crema de prune, foaia urmatoare si apoi crema de branza. Se orneaza cu felii de prune.
prunele cu zahar, vanilie si rom, gata de pus pe foc
foaia de aluat, cu galbenus si fulgi de migdale
adaugat praful de budinca dizolvat in putina apa; praful de budinca se poate inlocui cu amidon
aluatul gata copt
pentru finalizarea prajiturii se pune o foaie de aluat, peste ea se pune crema de prune
din nou foaie, si crema de branza
prajitura gata
inca una
si de aproape
marți, 19 octombrie 2010
Muffins cu napolitane
Nu e cea mai faina reteta a mea de muffins, dar daca tot le-am incercat, o pun. Ideea cu napolitanele e faina, dar unt si smantana impreuna, parca ies prea compacti muffinsii, ar fi iesit mai fain daca puneam iarurt. Adica data viitoare.
Reteta din cartea de muffins.
- 250 g faina
- 2 lingurite cu varf praf de copt
- 10 napolitane cu ciocolata
- 150 g zahar
- 200 smantana ( dupa mine cu iaurt ar fi fost perfecte )
- 150 g unt
- 2 lingurite coaja rasa de portocale
- putina sare
- 2 oua
Se incalzeste cuptorul si se pregateste forma de muffins. Se omogenizeaza faina si praful de copt. Napolitanele se taie bucati, nu foarte marunte. Se bate untul cu zahar si cu coaja de portocala si sarea. Se adauga ouale unul cate unul. Dintr-o data se pune si amestecul de faina, si se amesteca doar putin, nu se insista prea mult. Se umplu formele pe jumatate, se pun bucati de napolitana, apoi se completeaza cu aluat. Se baga la cuptor pana trec testul scobitorii. Se orneaza cu ciocolata si bucati de napolitane.
untul, cu zahar, sare si coaja de portocala, ouale puse cate unul
cu smantana si amestecul de faina pus dintr-o data
astea napolitane le-am pus eu, dar merg oridecare
aluatul pus pana la jumatate plus bucatile de napolitane
completate cu aluat
ornate, cica
si sectiunea
duminică, 17 octombrie 2010
Chec cu ghimbir
Din lipsa de timp, dar din obisnuinta de a-i duce Lucicai aproape de fiecare data ceva dulce, am apelat la o reteta simplu de facut, dar cu un gust deosebit. Reteta, din carticica din Austria, de unde am facut destul de multe deja, si foarte bune.
- 125 g unt
- 90 g zahar
- 250 g sirop de agave
- 1 lingura gem de portocale, eu am pus doua
- 2 oua
- 125 ml lapte
- 125 g faina
- 1 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 1 lingurita ghimbir macinat
- putina sare
- 125 g faina integrala
Untul, zaharul, siropul si gemul de portocale se pun pe foc si se lasa pana se topeste zaharul. Se ia amestecul de pe foc si se raceste. Ouale se bat impreuna cu laptele si se adauga la amestecul de mai sus. Faina, bicarbonatul, ghimbirul, praful de copt, si sarea se omogenizeaza. Se adauga si faina integrala. In acest praf, se adauga amestecul luat de pe foc si omogenizat ci laptele si ouale. Nu se insista foarte mult cu amestecatul, deoarece checul se va intari. Cu cat se amesteca mai putin, cu atat mai pufos ramane checul. Se toarna in tava unsa si tapetata, si se lasa la cuptor pana trece testul scobitorii.
ingredientele de pus pe foc
siropul de agave, eu l-am luat din Germania, dar am vazut si aici la magazinele naturiste
adaugate ouale batute cu lapte
fainile, bicarbonatul, ghimbirul, alea, alea
inainte de cuptor
alaturi de o cafea braziliana, multumesc mult Monica, esti o persoana deosebit de buna, te pup cu drag
de aproape
Parerea alor mei, a fost ca e tare bun si aromat, a mea deja o stiti, prajitura din paine.
miercuri, 13 octombrie 2010
Prajitura cu piersici si crema de iaurt
Am uitat sa scriu ca placinta cu carne a dus-o Herr Mitu la servici, intrucat a fost ziua lui. Tot cu aceeasi ocazie a dus si prajitura asta, care noua ne-a placut tare mult. Reteta am luat-o din " Formula as ", unde era prezentata sub forma de tort. Eu am facut-o prajitura, pentru ca mi se pare mai usor de taiat, alea alea.
Pt. blat
- 5 oua
- 5 linguri faina
- 5 linguri zahar
- putina sare
- 2 linguri zeama de portocale
Se bat albusurile cu sare si zahar, spuma tare. Se adauga galbensuruile pe rand, zeama de portocale, si faina. Se toarna in tava unsa si tapetata, si se coace pana trece testul scobitorii.
Pentru insiropat
- zeama de pe un compot de piersici
- 3 linguri zahar
Se pune zaharul la caramelizat si se adauga zeama de compot.Se raceste si cu acest sirop se insiropeaza blatul.
Pt. umplut
- gem de piersici
- 500 g iaurt natural
- 250 g branza de vaci
- 250 g mascarpone
- zahar praf dupa gust
- zeama de lamaie
- 3 linguri lichior de portocale
- zeama de la 1/2 lamaie
- 7 foi gelatina
- un plic zahar vanilat
- 250 g frisca
- piersicile din compot
Se scurge iaurtul de apa, si se amesteca cu branza de vaci si mascarpone, cu zaharul praf, lichiorul, vanilia si zeama de lamaie. Se hidrateaza gelatina si se topeste pe baie de abur. Se adauga si gelatina in crema de iaurt. Cand incepe sa se inchege se pune si frisca batuta spuma.
Pentru montarea prajiturii se taie blatul transversal in trei. Se pune primul blat, se insiropeaza, se pune gemul de piersici, se acopera cu al doilea blat si se insiropeaza si acesta. Se pun apoi piersicile din compot si crema. Ultimul se pune blatu trei si se insiropeaza si el. In revista era acoperita cu frisca, eu am pus ciocolata topita.
cand fac creme cu iaurt, cumpar de obicei un iaurt natural, normal, si-l pun la scurs intr-o strecuratoare captusita cu hartie de filtru de cafea.Cam asa ca-n poza captusesc o strecuratoare. Tipp-ul l-am luat de la Anna Olson
iaurtul pus la scurs, lasa o gramada de apa
blatul de jos, insiropat
cu gemul de piersici
pus blatul doi si insiropat
ingredientele pentru crema, mai putin gelatina si frisca
cu gelatina, si frisca
cu piersicile
pusa si crema
prajitura
inca una
de aproape