luni, 15 martie 2010

Prajitura simpla cu mere





O sa fac o sectiune separata, cu prajituri cu mere, pentru ca ne plac mult, si incerc fiecare reteta noua, care mi se pare pe placul nostru.
Prajitura asta, n-a fost chiar cea mai buna prajitura cu mere, dar o pun totusi pentru ca e posibil sa dati si voi de reteta respectiva si o parere in plus sa va prinda bine.
Bineanteles ca s-a mancat, si a fot buna, doar ca nu e ceva exceptional.
Reteta din carticica cumparata din Austria.

- 3 mere mari + 1, eu am pus 5 mere mari + 2

- 30 g unt + 10 g unt

- 20 g zahar vanilat

- 3 oua, eu am pus 6

- 60 g zahar, eu am pus 120 g

- 2-3 picaturi aroma de vanilie, eu nu am pus

- 90 g faina, eu am pus 180 g

- 1 lingurita scortisoara, daca as mai face odata as pune doar 1/2

- 20 g unt topit si racit, eu am pus 40 g

- putina sare

Se incalzeste cuptorul la 180°C.Se tapeteaza o forma cu baza detasabila, cu hartie de copt, si se presara cu putin zahar.Asta nu era in reteta, dar mie imi place sa se topeasca zaharul si sa se caramelizeze, ca la tarta Tatin.Merele ( 5 ) se curata si se taie felii, subtirele, dar nu sa se rupa.Untul (30 g unt ) se pune pe foc cu zaharul vanilat pana se caramelizeaza putin.Se adauga feliile de mar, si la temeratura mijlocie se tin cam un minut, sa se inmoie putin, dar nu sa se flescaiasca.Se iau de pe foc, se racesc, si se aranjeaza pe fundul tavii.Celelalte doua mere se taie cubulete se adauga in vasul in care au fost si celelalte mere, se adauga untul ( 10 g ) si se calesc si ele putin.Se iau de pe foc si se racesc.
Ouale, zaharul, aroma de vanilie si sarea, se bat pe baie de abur, pana isi tripleaza volumul.Se ia vasul de pe baia de abur si se bate in continuare pana se raceste compozitia.Se adauga faina amestecata cu scortisoara si se amesteca cu grija de sus in jos.Apoi se adauaga untul ( 40 g ) topit si racit, in urmatorul fel.Se ia o lingura din aluat si se adauga in untul topit si racit, se omogenizeaza, iar apoi tot untul se adauaga in aluat si se amesteca de sus in jos.Jumatate din aluat se toarna peste merele din tava, se pun apoi merele taiate cubulete si din nou aluat.Se coace pana trece testul scobitorii.
Cantitatile din carticica erau pentru forma cu fi 18 cm.Forma mea are vreo 24 de asta am dublat cantitatile.
Moaammma cand am vazut pe baie de abur, alea, alea, am zis ca trebuie sa fie ceva super.Vreau sa spun ca mi se pare prea complicata fata de cat de buna e.

Untul cu zaharul vanilat la caramelizat.




Tava aranjata si preagtita sa vina merele.



Merele dupa ce au fost calite putin.



Merele aranjate in forma.



Ouale dupa ce au fost batute cu zaharul si sarea, pe baie de abur.





Se adauga faina cu scortisoara si se amesteca de sus in jos.






Asa arata pana acum aluatul.




Se adauga si untul si se amesteca cu mare grija.



Jumatate din aluat turnat peste merele din forma.




Puse si merele taiate cubulete.



Turnata si cealalta jumatate de aluat.




Prajitura coapta.



Si felia.

12 comentarii:

  1. Minunata...si prezentarea la fel!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce bine arata ,nu poate fi decit f. buna,dar tu ,cum esti mama prajiturilor esti si exigenta,mai ales cu tine!te pup si-ti urez o saptamina frumoasa si cu soare,stiu ca asta vrei,printre altele,of course!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, sunteti scumpici ca de obicei.
    Oana, multumesc, o saptamana faina sa ai.
    Alison, esti o dulce.Sunt dependenta de soare, ai dreptate.Pup Iepu.

    RăspundețiȘtergere
  4. micule arata tare bine.imi pare rau ca ai fost un picut dezamagita de gust.te pupici dulce

    RăspundețiȘtergere
  5. Te pup si eu Sarah, tu esti o dulce.Multumesc.Da, mai sunt si de astea.
    O saptamana cat mai frumoasa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  6. dar arata tare bine :)eu votez pro :)
    sa ai o zi superba dulce ca un mar de toamna :)

    RăspundețiȘtergere
  7. nu stiu ce gust are dar arata tare bine...si noi suntem fani prajituri cu mere si uitanduma la ingrediente cred ca ne-ar placea:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunteti voi super dragute si amabile, si va multumesc.
    Ce draguta esti Bosco, si cum le potrivesti din tastatura.Admir tare mult asta la tine.
    O zi frumoasa va doresc si voua cu multe bucurii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca daca puneai putina frisca si ciocolata rasa deasupra , o mancati mai cu pofta ;-)
    Si eu sunt una care imi salvez si probez retete de prajituri cu mere, ne plac mult. Chiar zilele astea o sa pun o reteta pe blog ,gustoasa ..cel putin mie mi-a placut.
    Sti cum se spune , fiecare cu gusturile lui.
    o saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, cred ca ar fi fost o idee buna.Multumesc Nicoleta.Pai in cazul asta de abia astept s-o pui.M-ai facut curioasa.O saptamana faina iti doresc si eu tie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate este o chestiune de stare... sau esti prea exigenta. Eu o sa testez aceasta prajitura, fara frisca si altele, asa cum ai facut, si cred ca va fi excelenta. O saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
  12. Elena, esti tu foarte draguta, multumesc.Ma bucur ca vrei s-o incerci.S-ar putea ca tie sa-ti placa.O saptamana frumoasa iti doresc si eu.

    RăspundețiȘtergere