Saptamana trecuta era oferta in Kaufland la prune, prune din alea din import mari, frumos colorate.Demult nu mai cumpar legumele si fructele dupa marime si culoare, dar de data asta prunele m-au atras.Am cumparat mai mult de 1,5 kg cu gandul sa si mancam asa din ele, sa si incerc o noua reteta cu prune.Sigur ca au tot felul prin ele, altfel n-ar fi asa de frumoase, dar au fost surprinzator de bune.Bine, nu se compara cu alea de la tarani, la vremea prunelor, dar au fost totusi bune.
Reteta care vroiam s-o incerc e din " Secretele bucatariei ".
Pt. blat
- 180 ml lapte
- 375 g faina
- 1/2 plic drojdie uscata
- 30 g zahar pudra, daca prunele nu sunt foarte dulci, mai trebuie 30 g zahar
- 75 g unt
- 75 g nuci tocate, eu nu am pus
Pt. umplutura
- 2 kg prune, eu am avut mult mai putin
- 60 g zahar
- putina scortisoara
Pt. fulgi crocanti
- 200 g faina
- 100 g zahar
- 120 g unt rece taiat cuburi
- 50 g fulgi de migdale
Ingredientele pentru blat, mai putin nucile, se framanta, pana rezulta un aluat neted, care se acopera si se lasa la cald sa dospesca, pana isi dubleaza volumul.Apoi se intinde foaie, de marimea tavii ( a mea 25x40 cm), pe planseta tapetata cu faina.Se ridica aluat si pe margini, si se presara cu nucile tocate.Prunele spalate, se taie felii, in reteta scria jumatati, si se aranjeaza peste aluat si nuci.Se presara cu zahar si scortisoara.
Pentru fulgi se framanta cu mainile reci, un aluat din ingredientele scrise mai sus, se formeaza o bile, care se da apoi pe razatoarea mare, peste prune.
Se coace in cuptorul incins pana se rumeneste.
Ne-a placut mult prajitura, dar am facut doua greseli.Am facut aluat din 500 g faina, crezand ca tava mea e prea mare, dar era arhisuficient si din 375 g, si am tot redus din zahar, dar nu ar fi trebuit.
Oricum data viitoare fac aluatul de la cozonacul trandafir, adica cel cu iaurt si doar din 375 g faina, chiar daca tava are 25x40 cm.
Aluatul intins in tava.Eu presar intotdeauna sub fructe un pic de pesmet sa absoarba eventuala zeama de la fructe.
Prunele spalate, taiate feliute si puse peste aluat.
Ingredientele pentru fulgii crocanti.
Prajitura inainte de a fi bagta la cuptor;
Prajitura gata coapta.
Ce bunatate, arata super!!!
RăspundețiȘtergereprune cu fulgi de migdale,ce combinatie reusita!arata fooooooarte bine!
RăspundețiȘtergereMultumesc tare mult.Sunteti voi foarte, foarte dragute.
RăspundețiȘtergereo combinatie foarte buna doar ca n-au iesit inca prunele pe piata dar nici mult nu mai este pana apar.apoi fac prajiturica asta.pupici
RăspundețiȘtergereEsti draguta tare, Sarah.Multumesc.Sa-mi spui daca v-a placut dupa ce o faci.Te pup si eu su-ti doresc o saptamana minunata.
RăspundețiȘtergereFain, fain, fain...de trei ori fain! Drooling!
RăspundețiȘtergereMihaela, iti multumesc.Ma bucur mult ca-ti place.Sa ai o seara faina.
RăspundețiȘtergereArata yammy si-o voi presta si eu dar cu piersici.mersi frumos.
RăspundețiȘtergereCu multa placere Paradis.Sunt sigura ca si cu piersici iti va iesi o prajitura foarte buna.O seara frumoasa iti doresc.
RăspundețiȘtergerearata tare bine :) am trecut in lista ,cand apar prunele , o "bucatarim " :) o zi superba si macar umate din soarele de aici :)
RăspundețiȘtergereBoscodino multumesc, mult.Sa-mi spui daca v-a placut.Sa stii ca mi-am dat seama ca soarele e de la tine.Nu de alta, dar drumu-i lung si ajunge mai palid decat la tine, dar il apreciez tare mult sa stii.
RăspundețiȘtergereO zi faina si tie.
Absolut delicioasa! La noi e sezon de prune, asa ca trebuie prestata :) Miculina esti nemaipomenita!
RăspundețiȘtergereTe pup tare
Vale, ma bucur mult ca-ti place.Vezi sa faci aluatul dospit ala cu iaurt, e mai pufos decat cel din reteta.Pup Biculina si Andy.
RăspundețiȘtergere