vineri, 9 aprilie 2010

Cozonac cu mac



In perioada de timp cat am locuit in Moldova, am aprofundat tema cozonacului, ca eram cam nedumerita.Auzisem eu mai demult ca se fac cozonacii cu n oua, ca-s foarte, foarte pretentiosi, ca se framanta mult de tot, alea, alea, iar eu din ce-mi aduceam aminte de cand facea buni, nu se potrivea nicicum cu ce am auzit.
Stand in Moldova, mi-am dat seama ca cele doua tipuri de cozonac ( ardelenesc si moldovenesc ) nu prea seamana de nicio culoare.In Ardeal ( cel putin in zona noastra ), se face un aluat destul de putin pretentios, cu lapte, ou si unt, iar in Moldova se face un aluat foarte pretentios cu multe oua, galbenusuri, alea, alea.In schimb in ce priveste umplutura se schimba situatia.In Ardeal se pune umplutura la cozonac cat cuprinde, in Moldova mai putin.
Mie imi place foarte, foarte mult cozonacul nostru, probabil si pentru ca am fost obisnuita cu el, dar imi place foarte mult si pufosul moldovenesc.

Reteta dupa care fac eu e una adaptata de mine, pentru ca, din pacate cand traia buni, si facea cozonac, nu ma interesa ce si cum pune.Pasiunea a venit mai tarziu.

- 600 g faina

- 60-70 g zahar

- 1 galbenus+ 1 ou

- 100 g unt moale

- 180 g lapte

- drojdia aferenta

- putina sare

- un galbenus batut cu putin lapte pentru uns deasupra

Pt. umplutura

- mac macinat

- zahar

- zahar vanilat

-coaja de lamaie

- lapte fierbinte

Eu face de obicei aluatul la masina de paine si din cantitatea asta imi ies trei cozonaci.
De data asta am facut jumatate de cantitate, si am pus 500 g mac macinat.
Macul macinat amestecat cu zahar, zahar vanilat coaja de lamaie si putina sare il oparesc cu atata lapte fiert cat sa rezulte o crema nu foarte lichida.
Editez un pic measajul sa pun cantitatile pentru doi cozonaci, unul cu mac, unul cu nuca:

- 450 - 500 g faina, depinde ce faina se foloseste

- un plic drojdie uscata

- 80 g unt moale

- 60 g zahar

- 180 ml lapte

- putina sare

- un ou

pentru umplutura

- 280 g nuca macinata

- lapte fierbinte cat sa rezulte o pasta nu foarte moale

- coaja rasa de la 1 1/2 lamamie

- zahar si zahar vanilat dupa gust

- putina sare

sau

- 280 g mac macinat

restul ingredientelor raman la fel ca si la umplutura de nuca.



Aluatul intins si pusa crema de mac.



Acoperit cu folie si lasat inca o jumate de ora la crescut.



Uns cu galbenus, gata de cuptor.



Cozonacul gata.



Am vazut ca in multe parti i se spune baigli la acest cozonac.La noi baigli se numeste acela care se face din aluat fraged, fara drojdie.
Cozonacul cu mac este la noi nelipsit de la sarbatori, de multe ori si fara sa fie sarbatori.Place la toata lumea.

18 comentarii:

  1. Hm, ce bun e! Mie in general nu-mi place cozonacul dar acesta cu mac il mananc oricand cu placere. Si eu fac baigli cu muuult mac.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe, daca puneai cozonacul asta mai devreme sigur l faceam si eu. Vineri am facut un cozonac moldovenesc cu stafiede si umplutura de nuca ( o parte din aluat am facut-o trandafir, dupa metoda ta ) , dar seara inainte de culcare, barbatul si-a exprimat dorinta de cozonac cu mac. Am cules una de pe internet, pe la noi nu se prea facea coznacul ca in Ardeal si nu stiam nici-o reteta. Din pacate nu a iesit prea grozav. daca viitoare incerc reteta ta. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa,asa...cu mult mac!!!!!Oare cum sa ajunga pana la mine o felie??????
    Descoperiti va rog frumos TELEDEPORTAREA!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am mancat niciodata umplut cu mac.. Eu vin din Moldova si ai dreptate. Acolo se face cu mai mult aluat decat umplutura, de aceea aluatul e mai pretentios si aromat cu toate cele ;)
    Felicitari!! Arata super!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vrut sa-ti multumesc mult pentru premii... dar cozonacul tau m-a facut sa vad numai mac inaintea ochilor!!!!
    O sa le postez putin mai tarziu,multumesc mult!!!Te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-o zi am sa lesin de atatea bunatati,acest cozonac este preferatul meu(la noi i se spune COARDA CU MAC SAU NUCA,RAHAT,STAFIDE,ETC)eu al mai fac cu budinca,oricum felicitari,a iesit super.
    Referitor la faptul ca m-am adresat cu d-voastra,se datoreaza faptului ca mi-am permis acum un an sa vb la pertu cu titulara unui blog de pe aici si sa nu va spun ce mi-am capatat,de nu m-am vazut,an ziua aceea am plans toata ziua si mi-am sters si blogul care nu de mult al incepusem,la insistentele sotului l-am deschis in decembrie din nou,sper sa nu mai fiu luata peste picior,oricum ma adresez in stil diplomatic oricui scriu.
    Multumesc!
    O ZI FRUMOASA!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cristina multumesc si noua ne place.
    Narnia imi pare foarte, foarte rau ca nu l-am pus mai devreme pentru ca aveam poze de la o alta tura.Am vazut si eu cozonacul tau moldovenesc si am ramas muta de admiratie.Nu stiu daca o sa ma incumet vreodata, dar daca da, incerc reteta ta cu siguranta.
    Judy, multumesc mult, te pup si eu.
    Olgutza multumesc mult, esti tare draguta.Daca ai fi mai aproape, te-as invita sa gusti si din asta cu toate ca pufosul moldovenesc e foarte, foarte bun.
    Mirela, multumesc esti foarte, foarte draguta.
    Te asigur ca nu vorbesc aiurea, deci mie poti sa-mi spui cu siguranta pe nume, nickname, sau ce vrei tu, dar nu ma mai domni please.Ma faci sa ma simt foarte batrana daca ma domnesti.Se poate sa am si eu linkul blogului tau ?

    Va multumesc pentru aprecieri si va doresc un weekend superb.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc,link:BUCATARIAMIRELEI.BLOGSPOT.COM
    Te astept cu drag

    RăspundețiȘtergere
  9. Daaaa...si eu sunt mare fana a macului...voi incerca si eu reteta ta! Trebe'!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mihaela ma bucur ca-ti place si tie macul.Mai am multe reteta doar ca trebuie incercate.
    Spor la cocarit si weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  11. subscriu la ce a zis Olgutza.la noi in zona (suntem din acelasi judet) se faceau altfel de cozonaci.trebuie negresit sa incerc reteta aceasta,macar sa am o idee despre gust ca de aratat,like always,arata perfect.pup si week-end placut

    RăspundețiȘtergere
  12. Da,bineinteles ca place...care sa fi nebunu si sa nu tanjeasca dupa o umplutura cu mac,eu una o A.D.O.R!

    RăspundețiȘtergere
  13. Esti o scumpa ca de fiecare data.Multumesc.
    Weekend placut sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
  14. aha,umblati cu etnobotanice,auzi ,1/2 de kg de mac!supradoza as putea spune!:))ce bine arata ,trebuie sa fie delicios!
    o seara placuta,sper ca esti ok!

    RăspundețiȘtergere
  15. arata senazational...si umpltura aceea arata atat de bine:)trebuie neaparat sa prin curaj si sa ma bag la facut cozonaci...ce pofta mi-ai facut:)
    mersi si pt premiu acum abia ajung sa il iau.pupici

    RăspundețiȘtergere
  16. Goldie si eu, mananc din umplutura goala, pana sa o pun in cozonac.
    Alison, neaparat trebuie sa-ti fac pe cand vii, sa gusti si tu.Sunt bine acum, dar am fost rau de tot ieri inainte de masa.Pup Iepu.
    Primii pasi sa stii ca nu-i chiar greu, mie imi place si partea cu framantatul, doar ca trebuie sa ai timp.Asta l-am framantat eu, in SM n-am mai carat masina.
    Va pup si va doresc un weekend cat mai placut.

    RăspundețiȘtergere
  17. nu vreau sa fiu rautacioasa , dar nu vad de ce atata extaz in fata unui produs , care se vede ca nu este nici pe departe asa de extraordinar.......
    reteta o fi buna, dar gospodina a cam dat gres cu produsul final
    nu asa arata un cozonac sau o rulada, grozave....
    asta este scofalcit, anemic, vai de capul lui.........
    eu n-as pune asa ceva pe un site

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru ca-mi place sa fiu corecta am sa public comentariul tau. Am ras cu asa o pofta cand l-am citit. Cred ca pentru tine e greu de inteles, dar noua tocmai cozonacul asta cu putin aluat, ne place. Stii cum e , gusturile nu se discuta. Nu trebuie sa-ti placa si tie.
    Iar daca vrei sa-ti mai public comentariile, indiferent de ce fel ar fi ele, va trebui sa semnezi mesajele.
    Sa ai o seara faina.

    RăspundețiȘtergere