miercuri, 28 aprilie 2010

Prajitura cu portocale



Felul principal care l-am facut cand a fost Manuela a doua oara, nu l-am mai pozat, dar o sa-l refac pentru ca ne-a placut si am sa-l pun aici.
Desert n-am mai facut decat unul, si anume o prajitura cu portocale, pe care tare mult vroiam s-o fac, dar aveam nevoie de portocale bio.Portocalele le-am gasit pana la urma la Casa bio din Cluj, magazin care-mi place foarte, foarte mult, si in care am sa intru de cate ori voi ajunge in Cluj.Multumesc mult Ioanei pentru ca fara ea, nu cred ca as fi descoperit magazinul.
Reteta de pe acelasi blog de pe care am luat prajitura cu mere Dorset.

- 4 oua

- 220 g zahar, eu am pus cam 180 g

- 1 lingurita extract de vanilie

- 150 g faina care creste singura, eu am pus normala+praf de copt

- 150 g unt topit si racit

- 110 g faina de migdale, eu nu am gasit, am inlocuit cu faina

- 1 lingura coaja rasa de lamaie

Pt. sirop

- 220 g zahar

- 125 ml apa

- 2 portocale mari, ale mele au fost mici si nu mi-au ajuns, trebuiau 3

Se incalzeste cuptorul la 160 C.Intre timp se face siropul penru care se pun zaharul si apa pa foc mai mare decat mediu, si se amesteca pana cand se dizolva zaharul.Se adauga portocalele taiate feliute si se lasa intre 10-15 min, pana cand feliile sunt molcute.Eu am lasat mai putin pentru ca am taiat prea subtiri feliile si riscam sa se descompuna.
Se iau de pe foc si se racesc.
Se bat ouale, zaharul si vanilia, eu am pus si putina sare, intr-un bol, pana cand devin cremoase si-si tripleaza volumul.Se adauga faina omogenizata cu praful de copt, si coaja de lamaie.Ultimul se adauga untul topit si racit in felul urmator: se ia din aluat o lingura, doua si se omogenizeaza cu untul, apoi se pune untul in toata cantitatea de aluat, si se amesteca cu foarte mare grija.Chestia asta nu scria in reteta, dar am citit la Adriana Nicoleta, si de atunci fac tot asa.Creste blatul frumos, si ramane pufos.Multumesc Adriana pentru toate tip-urile luate de la tine.
Intr-o forma cu baza detasabila se aranjeaza feliile de portocale pe fundul tavii si pe pereti, apoi se toarna aluatul.Se coace pana trece testul scobitorii.
Este o prajitura mai mult aspectuoasa, decat buna.Acum sa nu va imaginati ca e rea, dar pentru gustul meu are foarte putina umplutura ( portocale ).Asa cum e se incadreaza pentru mine, in categoria " prajitura din paine ".Daca voi ramane in pana de retete ( rad cu gura pana la urechi ) o s-o mai fac, dar voi pune portocale si in aluat.

Ouale batuta cu zahar, vanilie si sare.



Adaugata faina.



Omogenizat si untul.



Tava captusita cu feliile de portocale, pe peretii tavii nu mi-au ajuns decat vreo doua felii.



Prajitura gata coapta.



Mai de aproape.



Si felia.

24 de comentarii:

  1. ce minunatie !!! :) asa mai zis si eu sa incep dimineata :)
    o zi senina cu mult soare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent arata, dar eu pana nu gust...nu cred ca este buna!!!Yammyyyy. Bravo!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce prajitura rafinata,eu am facut genul asta de prajitura dar cu alte fructe,cu portocale nu ,dar am sa o incerc,te pup,un sfarsit de saptamana minunat

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult, sunteti foarte dragute ca de obicei.
    Naina, te astept, doar sa suni inainte, s-o termin pana vii.
    O zi cu soare sa aveti si voi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce praji eleganta, cred ca-i plina de aroma! Ca de obicei de nota 30!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Oana, ce draguta esti tu intotdeauna.Multumesc mult.Te pup si-ti doresc o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
  7. asa e de frumoasa!tre sa fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Wowww,ce prestanta are prajitura!Super!

    RăspundețiȘtergere
  9. Geta, multumesc ma bucur mult ca vrei s-o faci.
    Mimi, esti tu mult prea draguta.Multumesc mult.
    Sa aveti o zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  10. arata extraordinar de bine prajitura...atat de eleganta si frumoasa:)si sunt sigura ca si gustoasa...

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata excelent!
    Cu portocale obisnuite nu merge? Aici nu stiu unde se gasesc bio.

    RăspundețiȘtergere
  12. WWWaaaaaaawww,yami yam ce bine arata,dai si la pofticiosi?Cred ca pe cat de aratoasa pe atat de gustoasa.Te pup si o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  13. VAI ador portocalele si presimt ca o sa ma indragostesc si de prajiturica ta!

    RăspundețiȘtergere
  14. de aratat arata foarte bine,n-am ce zice,dar daca tu zici ca nu ti-a placut exagerat de mult atunci eu te cred.dupa cum am mai spus eu nu ma omor dupa portocale dar probabil merge si cu alt fruct citric.zic si eu,nu dau cu parul.probabil daca ai fi pus pudra de migdale iesea mai aromata.te pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc mult, tare dragute sunteti.Ca de fiecare data de altfel.
    Criss, cred ca merge si cu portocale obisnuite.La cate alte prostii mancam.
    Mirela cu multa placere dau si la pofticiosi.
    Goldie, esti o draguta.Multumesc.
    Sarah, eu nu cu portocalele am ce am ci cu aluatul de chec.Dar daca nu-ti plac portocalele, nu cred ca-ti place prajitura asta.
    Ba, cred ca merge si cu alte citrice.
    Va pup si eu pe toate si va doresc o seara cat mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  16. buna dimineata, raspandacul sef am venit saq raportez :)
    o poveste cu o sfoara ce sa da in tara , o poveste cu si depre cadouri culinare. povestea si intreaga polologie...pe blogul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Furnicuto multumesc.E o idee minunata, am preluat-o, m-am inscris, am dat-o mai departe.Daca mi-a scapat ceva, please treage-ma de maneca.
    Un weekend minunat.

    RăspundețiȘtergere
  18. mie imi plac foarte mult prajiuturile "din piine" daca au niste arome speciale,cum este cea de fata,cu portocale!aspectul este desavirsit!
    ps:suntem bine,numai ca fiind frumos afara ,in afara slujbei batem parcurile si gradina botanica!salutari din iasi mamei tale,iar voua un week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  19. Esti tu foarte, foarte draguta.Salutari si voua, si in special lui Iepu.
    Ma bucur ca aveti vreme buna si puteti sta mult pe afara.
    Duminica placuta sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
  20. am uitat sa-ti spun ca o felie care a stat in frigider la hotel a ajuns la Iasi si a papat-o Dan (foarte nmultumit)
    Am ajuns rasfatata blogului tau
    Nu ati putea gasi o metoda sa veniti din nou la Iasi??? Pup cu dor

    RăspundețiȘtergere
  21. Sa-i fie de bine lui Dan.Da, de cate ori veti veni ma voi stradui sa fiti rasfatati.
    Pai stai ca nu-i exclus sa mute din nou firma acolo.Parca poti sa stii ?
    Va pupam si noi cu drag si va asteptam pe la noi.

    RăspundețiȘtergere
  22. si cu siropul ala ce se face???se insiropeaza prajitura???nu e specificat nimic de el....

    RăspundețiȘtergere
  23. Anonim, eu zic ca se intelege ca in acel sirop se pun doar feliile de portocale si se lasa pana se inmoaie putin.Daca feliile sunt foarte subtiri se lasa mai putin, daca sunt mai grosute. 10-15 min, sau pana cand se inmoaie feliile.
    Daca mai ai nelamuriri te rog sa-mi scrii.

    RăspundețiȘtergere