duminică, 25 aprilie 2010

Prajitura cu alune si nes



Prajiturica asta am pregatiti-o pentru doi copii, dragi mie, si pe care i-am vizitat cand am fost la Cluj.
Reteta din practic.

Pt. blat

- 4 oua

- 150 g zahar, in reteta era mai mult

- 130 ml ulei

- 130 ml apa minerala sau sifon

- o fiola estenta de rom

- 75 g amidon

- 75 g faina

- putina sare, in reteta nu era, dar eu pun

- 1 plic praf de copt

- 2 linguri cacao

- 200 g alune nesarate, prajite putin si macinate

- 1 lingura nes, eu am pus doua pliculete

Se bat ouale cu zaharul pana se obtine o spuma cremoasa.Se adauga treptat uleiul, apa minerala si esenta de rom.Se amesteca faina cu praful de copt, sarea, alunele macinate, amidonul, cacaoa si nessul.Se adauga acest amestec in spuma de oua si se amesteca cu grija de sus in los.Se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, si se coace cam 20-25 min, sau pana trece testul scobitorii.Se orneaza cu frisca.Si aici retetta din practic se termina, dar eu am facut si o crema de ciocolata sa o umplu, ca doar asa simpla, nu mi se pare cea mai buna.
Crema am facut-o dupa o reteta pusa de Adnasya, pe culinar.

- 1/2 l lapte

- 3 galbenusuri

- 3 linguri faina

- 3 linguri amidon alimentar

- 6 linguri zahar

- 4 linguri cacao

- 150 g unt

- 2 linguri zahar pudra

Se amesteca galbenusurile cu zaharul, cacacoa, faina si amidonul intr-o craticioara.Se adauga laptele si se pune cratita pe foc mic.Se lasa la fiert pana se ingroasa, amestecand continuu.Se raceste si se adauga untul batut cu zahar pudra.
Pentru aceasta prajitura am facut doar jumatate de cantitate de crema.

In continuare, se taie blatul in doua pe orizontala, se pune crema pe blatul de jos, iar cel de sus se unge cu un gem acrisor.Se suprapun blaturile si se baga prajitura la frigider pentru cateva ore la frigider.

Ouale batute cu zaharul.



Cu uleiul, apa minerala si la sfarsit amestecul de faina.



Aluatul turnat in tava.



Blatul gata copt.



Crema pusa pe blatul de jos.



Gemul intins pe blatul superior.



Si prajitura.



Mai de aproape.







Foarte, foarte buna prajitura, cu o aroma deosebita.

24 de comentarii:

  1. Aoleu ce nebunie de prajitura, arata foarte, foarte bine sigur este si delicioasa!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte imbietoare si buna,o saptamana frumoasa si tie,te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Of,ce rau este cand nu ai cuptorul bun,asa ca mine.Si pana la un aragaz nou, mai este :(
    Arata minunat prajitura

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine arata! Ma inscriu la (minim) o portie!

    RăspundețiȘtergere
  5. o prajitura fina si o prezentare eleganta si rafinata!nici revistele mari nu au asa ceva !

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunteti voi foarte, foarte dragute si amabile, ca de fiecare data.Multumesc mult.
    Va doresc o saptamana cat mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Yvonne draga, cand mai faci prajitura cu nes, cafea sau capuccino, lasa-mi si mie o bucatica, te rooog!
    merci, puuup

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai bine spune-mi tu, cand vii la Tg.Mures si-ti fac mai multe bucatele.
    Te pup si eu si-ti doresc o dupa amiaza placuta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Woooow Micutule ce bine arata!!!Eu nu sunt fan a prajiturilor cu cafea(defapt nimeni de la mine din familie)dar ai prezentat-o Super!!!
    Felicitarile mele!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. eu as pune ness si in ciorba atat de mult imi place.ai vazut probabil ca torturile le insiropez cu ness+apa.sunt indragostita de prajitura ta.ti-a iesit super faina.ce dimensiuni a avut tava in care ai copt blatul.pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  11. Judy multumesc mult.Esti tare draguta.
    Sarah ce figura esti.Eu prefer cafeaua naturala, dar in praji nesul e foarte bun.
    Tava are 23x32 cm.
    Va pup cu drag si va doresc o dupa amiaza super faina.

    RăspundețiȘtergere
  12. Gospodino multumesc mult.Esti draguta, dar faci si tu numai minunatii frumos prezenate.
    O seara faina iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Wooow Micule ce bine arata!Si ce prezentare!Mie imi plac foarte mult prajiturile cu cafea mmm...mi-ai facut o pofta.Felicitari!Iti doresc o saptamina frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. Subscriu la cele spuse: este superba! Si ce prezentare eleganta! O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  15. nici nu stiu cu ce sa incep...sa iti laud minunatia,sa ma gandesc la gustul bun sau la cat de repede s-a mancat?
    minunata reteta,prezerntarea si sunt ferm convinsa ca si prajitura...

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunteti voi foarte, foarte dragute, multumesc mult.
    Va pup si va doresc o saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
  17. Delicioasa si aratoasa...prajitura asta! Ce m-as infige intr-o bucata...
    o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  18. Esti draguta Nicoleta, multumesc.Cu draga inima te-as servi.
    o zi faina sa ai tu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Un gâteau très réussi. Il est magnifique.
    A bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  20. Miculina draga, exceptionala praji! Esti fenomenala! Te pupam cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  21. merci pentru lamuriri draga mea.doua premii dragute te asteapta sa le ridici .pupici

    RăspundețiȘtergere
  22. Vale scumpa, multumesc.Si noi va pupam si ne gandim la voi.
    Cu multa placere Sarah.Multumesc mult, trec sa le iau.
    Nadji multumesc mult.
    Va pup pe toate si va doresc o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere