sâmbătă, 6 august 2011

Cartofi ca-n Elsass



Va salut si eu cu drag, dupa o mica vacanta. De obicei dupa concediu imi revin destul de greu, trebuie sa treaca ceva timp sa ma reobisnuiesc cu gatitul. Asa ca reteta care o pun e facuta inca inainte de concediu, acum ma reobisnuiesc doar cu postatul.
Elsasser Kartoffelauflauf inseamna sufleu de cartofi ca-n Elsass ( Elsass fiind denumirea in Germana a Alsaciei ) , dar eu am schimbat numele, pentru ca nu mi se pare a fi un sufleu, sau ma rog, ceea ce inteleg eu prin sufleu.
Reteta de pe " Marions Kochbuch ".

- 600 g cartofi noi

- 20 g Butterschmalz, se poate folosi unt

- 1 ceapa

- un catel de usturoi

- 90 g bacon, eu am pus sunca dietetica

- sare, piper

- putin cimbru

- putin rozmarin

- 125 g branza de Munster, eu am pus cascaval; branza de Munster este denumirea sub care se gaseste in Germania, branza moale frantuzeasca, specifica Alsaciei, este o branza moale, cu gust foarte pronuntat

Se spala foarte, foarte bine cartofii noi, se taie in feliute subtiri fie cu mana, fie cu robotul. Se pun feliile de cartofi intr-un vas cu apa, si se apala bine de tot, sa se duca amidonul. Se scot apoi feliile, se usuca bine de tot in prosop de hartie. Se incinge untul si se adauga feliile de cartofi. La temperatura medie se prajesc aurii. Inainte de af chiar gata, se adauga ceapa si usturoiul taiate foarte fin. Apoi se pune baconul taiat marunt si se mai lasa la foc mic cam 10 min. Se scot apoi din tigaie si se condimenteaza. Se pun intr-un vas rezistent la cuptor, uns cu unt, se pun peste ei feliile de branza si se baga la cuptor pana se topeste.
Cu siguranta voi mai face cartofii astia, si in varianta mea, adica cu cascaval in loc de branza de Munster, dar cand voi avea ocazia am sa incerc si varianta originala.
Miculinul a fost mega incantat de mancarea asta.

cartofii spalati si scursi de apa



cu ceapa, usturoiul si sunca in tigaie



inainte de cuptor



gata de bobinat

9 comentarii: