vineri, 15 octombrie 2021

Cremes cu mere

Daca e toamna, e prajitura cu mere. N-are foi de cremes, dar aduce la gust. Cand am inceput sa scriu, ma gandeam sa scriu ca-i o reteta veche, vroiam sa scriu " dinainte de revolutie ", dar cumva mi-am dat seama ca reperul meu trebuie schimbat pentru ca e depasit. Pana nu demult, daca vroiam sa subliniez ca ceva e vechi, ziceam ca-i dinainte de revolutie. Acum imi dau seama ca au trecut intre timp mai bine de douazeci de ani, deci ceva vechi e vechi deja si daca e de dupa revolutie. Deci reteta e de " dupa revolutie " printre primele retete facute de mine, si o am de la draga de Agatha. 
 pt.foi

 - 400 g faina - praf de copt aferent, eu am pus un pliculet 
 - 150 g untura, merge la fel de bine si cu unt 
 - 3 linguri smantana 
 - un ou - un pliculet zahar vanilat 
 - 150 g zahar pt. crema 
 - 2 plicuri budinca de vanilie 
 - zahar dupa gust - 700 ml lapte 
 - 200 g unt moale, eu nu pun mai mult de 100 g 
 - putina sare 
 - 1,5 kg de mere curatate, merele  sa fie un soi acrisor
 - 50 g unt - zahar dupa gust 
 - 1 plic zahar vanilat 

 pt. glazurat 
 - zahar praf sau fin - scortisoara 
 Pentru foi se amesteca ingredientele si se coc 3 foi pe dosul tavii. Crema se prepara conform indicatiilor de pe plic, sau daca faceti crema de vanilie de casa, dupa reteta folosita. Merele se taie felii subtiri si se calesc in putin unt cu zahar si vanilie, pana devin moi, dar nu terci. Peste prima foaie se pune jumatate de crema, apoi se pune jumatate din cantitatea de mere, din nou foaie, din nou crema si mere si ultima foaie. Cand se coc foile, cea mai frumoasa dintre ele, se pudreaza imediat ce se scoate din cuptor, cu zahar fin amestecat cu scortisoara. 

 ingredientele pentru foi aluatul impartit in trei una din foi inainte de cuptor dupa cuptor asta-i zaharul folosit de mine aici cu scortisoara foaia mea frumoasa, cica merele la calit asamblarea prajiturii, prima foaie, crema, mere se repeta operatia prajitura gata de aproape

12 comentarii:

  1. Se poate taia imediat?....oricum e super-aspectoasa! O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un deliciu!! imi ploua in gura dupa crema aia!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Woww cum arata ,trebuie sa fie foarte buna ! te pup

    RăspundețiȘtergere
  4. dha e in perfecta stare ,nu l-a luat apa dar nu transporta prajituri desi pe asta as vrea sa mi-o aduca.chiar mi se pare super ideea de a combina crema de vanilie cu mar.un deliciu cu siguranta.pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Dia ma bucur mult ca-ti place.
    Viviana multumesc,esti o draguta.De taiat se poate taia imediat, dar arata mai bine daca e taiata a doua zi.
    Anto cu tot dragul as face pentru tine o portie.
    Nela, pentru Miculin cred ca e pe locul doi.
    Sarah, ramane sa vii tu la Mures.
    Zazuzici multumesc draguta fata.
    Va pup cu mult drag si va doresc seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  6. Moamaaa cum arataaaaa! Mor de pofta la asa minune..
    Te pupam tare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vale cu mare, mare drag as face una intreaga pentru tine.
    Pupam si noi toata gasaca, cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  8. mi-nu-na-ta!:)dar cine sa-mi faca foile?:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Alison, cu cel mai mare drag ti le-as face eu.
    pupici multi.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Super prajitura asta! Nu imi aduc aminte sa fi vazut reteta de cremes cu mere. Trebuie sa fie o bunatate.
    De probat...neaparat!!!

    RăspundețiȘtergere