sâmbătă, 19 februarie 2011

Cocos creme brulee, cu sos de visine



Crema brulee, sau "crema arsa", asemanatoare cremei catalane, sau celei de zahar ars, este un desert din lapte, frisca, galbenusuri si zahar. Este foarte raspandita in bucataria franceza, portugheza si spaniola. Deosebita la ea e crusta de zahar ars, care se obtine prin flambare. Crema brulee se consuma in mod ideal, rece cu crusta de zahar ars calda. Din aceasta cauza, nu se recomanda caramelizarea zaharului, prin bagarea cremei din nou in cuptor.
Copil fiind nu-mi placea crema de zahar ars, nici de frica. Prietena noastra de familie, tanti Irina, facea tot timpul si stiu ca ma intrebam in sinea mea, cum poate Oana ( fiica ei ), sa manance chestia asta care tremura, ca si cociunea.
Intre timp imi place si mie. Normal, nu. Doara de ce sa nu se regaseasca pe coapsele mele si niste crema de zahar ars, de ce sa fie ea discriminata.
Reteta din lecker.de.

- 200 ml lapte de cocos neandulcit

- 150 g frisca

- 80 g zahar, sau dupa gust

- miezul de la o pastaie de vanilie, sau zahar vanilat

- 4 galbenusuri

- 2 linguri de cocos ras

- putina sare, asta de la mine

- zahar brun pentru presarat deasupra

- visine congelate, sau din compot

- amidon depinde de cantitatea de visine

- zahar dupa gust pentru sosul de visine

Se freaca galbenusurile, cu zahar, sare, miezul de la batonul de vanilie, se adauga apoi frisca, laptele de cocos si cocosul ras, se acopera vasul si se lasa cel putin o ora la frigider. Dupa o ora, se repartizeaza intr-un vas ( sau mai multe mai mici ) rezistente la cuptor, acesta la randul lui, se pune intr-o tava, se umple cu apa, astfel incat vaul cu crema sa fie 3/4 in apa, si se baga la cuptor. Se lasa pana se incheaga. Eu le-am lasat la racit, in cuptor.
Pentru sosul de visine, se pune zeama de visine cu zahar la foc, mai putin 4-5 linguri. Amidonul se dizolva in zeama ramasa si se adauga la cea de foc. Se lasa sa se ingroase putin, apoi se raceste.
Peste crema racita se imprastie zahar brun si se flambeaza. Se serveste apoi cu sos de visine.
Foarte, foarte buna a fost cu sos, fara nu prea mi-a placut.
N-am poze decat cu produsul finit.





10 comentarii:

  1. Mmm, creme brulee, ce bine suna :p

    Micule, ai un premiu/leapsa la mine pe blog. Te pup, duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut pe multe bloguri crema asta,dar nu am incercat-o nici o data!Zici ca se aseamna cu cea caramel?Atunci sigur imi va placea!
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun,bunnn,lasa draga copasele,sanatoasa si iubita sa fii,,,pupp!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Te vizitez de cate ori postezi ceva nou, asa ca te-am adaugat in blogroll, sa te poata gasi si altii :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Oana, multumesc.Cu mare palcere vin sa iau premiul, esti o draguta.
    Janet, sunt sigura ca o sa-ti placa daca o incerci.
    Mirela, tu esti o scumpa, la fel iti doresc si eu tie.
    Explora si eu te-am bagat in blogroll si te vizitez.Multumesc pentru aprecieri.
    Va pup si va doresc o saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu prea are ce sa nu fie bun aici, nu :))? te pup, saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. ce bunatate....combinatia e super, o sa o incerc si eu!...

    o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  8. Zazu, iti multumesc mult.Si eu iti doresc la fel.
    Violette ma bucur mult ca-ti place, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ionela iti multumesc, esti o draguta.Si tu faci multe chestii faine si bune.
    seara faina sa ai.

    RăspundețiȘtergere