duminică, 19 septembrie 2010

Prajitura cu smochine si crema de vanilie



Scriu acest post, inca sub influenta familiei Iepu, cu care am petrecut doua zile tare frumoase, dar care au trecut atat de repede, incat de abia ne-am dat seama de ele. Tare frumos a fost.
Prajitura asta insa am facut-o mai demult, dupa o reteta de Bernd Siefert, patiser pe care l-am descoperit datorita Cameliei. Cami, multumesc. Are torturi superbe, unele dintre ele, le gasiti executate pe blogul Cameliei.

- o foaie de aluat foietaj

- 1 galbenus

- fulgi de migdale

- 50 g zahar brun

pt. umplutura

- 150 g prune

- 80 ml vin rosu

- 80 g smochine proaspete

- 1 portocala

- miezul de la 1/2 baton de vanilie

- scortisoara pudra

- 4 foi gelatina

- 15 g samburi de pin

- 130 g zahar

pt. crema de vanilie

- 4 foi de gelatina

- 400 ml lapte

- miezul de la 1/2 baton de vanilie

- 2 oua

- 2 galbenusuri

- 125 g zahar

- 25 g amidon

- 25 g faina

- 200 ml frisca

Aluatul se tiae patratele, in revista scria 6x6 cm, dar eu le-am facut 5x5 cm sa poata fi bagate mai usor in gura. Se ung cu galbenus batut, se presara cu fulgi de migdale si zahar brun si se baga la copt. Se lasa pana se auresc. Pt. umplutura se taie fructele marunt, se amesteca cu restul ingredientelor ( mai putin gelatina )si se pun pe foc. La sfarsit se iau de pe foc, se racesc putin, si se amesteca cu gelatina hidratata si topita.
Pt. crema de vanilie, se pune laptele cu semintele de vanilie la fiert. Ouale, galbenusurile, zaharul, faina si amidonul se bat impreuna. Se adauga in laptele luat de pe foc, si putin racit. Se pun din nou pe foc si se lasa sa dea un clocot. Se ia de pe foc, se raceste putin si se adauga gelatina hidratata si topita. Cand incepe sa se inchege se adauga frisca batuta spuma.
Pe jumatate din patratele de aluat se pune crema de vanilie si fructe si se acopera cu alt patratel de aluat.

aluatul pregatit pentru copt



amestecul de fructe



asta e frisca pe care o folosesc eu, naturala si foarte, foarte buna



cam asa arata gata batuta




crema de vanilie, care mi se pare foarte, foarte buna, fara atata faina, daca se face cu agartine ( eu nu mai am ), e chiar ok



fructele, foarte, foarte bune



prajitura gata



de aproape



in revista avea mai multe straturi, dar mie doua mi s-au parut suficiente. E o prajitura foarte, foarte buna.

18 comentarii:

  1. Cit de bine arata si gustos!
    Foarte tentant!
    O saptamina reusita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de bine arata.......si ce buna trebuie sa fie.
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca e deliciosa. Foarte aromata!
    O saptamana buna, iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc sunteti tare dragute.
    Va pup si va doresc la toate o saptaman cat mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Place si la moi ;) prajitura asta, se pare ca smochina fu la cinste :). Pupaturi

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc draguto.Asa e, smochina inainte de toate.
    Te pup si eu cu mare drag si-ti doresc o zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca este delicioasa!Imi plac tare mult smochinele...si da tare bine la preparate!

    RăspundețiȘtergere
  8. tare frumos a fost si tare scurt,intr-adevar,timpul petrecut impreuna,iepu te pupa!
    iar prajitura de asta as putea minca in nestire,la cit de aratoasa e ,cu smochina aia tronind pe ea!

    RăspundețiȘtergere
  9. Micule ce minunatie e acolo !Ce bine arata ...Te pup si o zi placuta

    RăspundețiȘtergere
  10. Aluatul presarat cu migdale si zahar brun, m-a incantat...

    RăspundețiȘtergere
  11. Janet e tare buna.Si mie imi plac.
    Alisuc, pupam familia Iepu cu drag.Cat despre praji, multumesc, poate data viitoare fac din asta cand veniti.
    Nela, tu de fiecare data esti mai mult decat o scumpa.te pup cu mare drag.
    Liana, ma bucur mult ca-ti place.
    O zi frumaosa sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua! Numele meu este Georgeta Bocse si sunt content manager la culinar.ro. Va contactez pentru ca doresc sa va propun o colaborare cu site-ul nostru. Nu am gasit date de contact pe blog, de aceea va scriu aici. Va rog sa imi trimiteti un mail la adresa georgeta.bocse@informmedia.ro

    RăspundețiȘtergere
  13. Imi plac foarte mult dulciurile iar prajitura arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  14. Dar cum de am sarit peste asa o bunatate de reteta???Smochine.......crema......toate super bune!!!Notat!!Noapte buna!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc tare mult pentru aprecieri.
    Va doresc la toti un weekend placut.

    RăspundețiȘtergere