Emil Gerbeaud a fost un cofetar din Genf care a umblat practic in toata lumea. A ajuns si la renumita cofetarie din Budapesta, Kugler unde a creat deja renumita prajitura, Zserbo.
Cu toate ca eu nu sunt chiar fan nuci, la cozonac de exemplu il aleg de departe pe cel cu mac, combinatia asta la prajitura imi place mult de tot. Nu mai spun Lucicai sau Catalinei. Singurul care n-are treaba cu ea, e Miculinul dar el a mancat prajitura cu branza.
Reteta din " kiskegyed konyha ".
pt. aluat:
- 500 g faina
- 200 g unt
- un cub de drojdie proaspata
- 50 ml lapte caldut
- 3 linguri zahar
- 3 galbenusuri
- putina sare
- un pliculet zahar vanilat sau o lingura mare
- smantana cat sa nu fie lipicios aluatul
pentru umplut:
- 250 g nuca macinata, eu am pus cam 400 g
- zahar dupa gust
- zahar vanilat un plic
- coaja de lamaie
- 300 g gem acrisor, eu pun de obicei de caise sau visine
pentru glazura:
- 4 linguri normale cacao
- 4 linguri zahar
- 50 g unt
- 1 albus de ou
aici ingredientele pentru aluat, eu am pus de la inceput si smantana dar e mai bine daca se face cum am scris, asa poate mai trebuie pe urma faina
aluatul impartit in trei
jumatate din gem pe prima foaie
jumatate din cantitatea de nuca
se repeta operatiunea
cu cealalta jumatate de gem si nuca
apoi a treia foaie, se inveleste prajitura in folie si se lasa 30 min sa se odihneasca
si prajitura
de aproape
N-am facut niciodata, dar stiu ca-i buna ca am mancat la bunica mea :).
RăspundețiȘtergereArata foaaaaaaaaarte bine!
FELICITARI!!
RăspundețiȘtergereUN BLOG INTERESANT.O PRAJITURA FOARTE BUNA.
TE IMBRATISEZ CU MULT DRAG.
MARI
Vai ce bine arata!!!!
RăspundețiȘtergereCred ca e foarte buna!!!!
Pupici!
Nuca ai spus?Am sosit cu viteza luminii,mai ai?Te pup cu drag!
RăspundețiȘtergereO stiu si eu sub denumirea de Jerbo,asa o are mama in caiet, pe urma am vazut in blogosfera ca e denumita Greta Garbo, acum ca mi-ai zis tu, sigur se numeste dupa autor, Gerbeaud. Indiferent cum s-ar numni, e foarte buna,imi place mult de tot.Pupici multi :*
RăspundețiȘtergereMmmm... ce pofta mi-ai facut!!!... Tare buna trebuie sa fie!!!
RăspundețiȘtergereAny multumesc mult, esti tare draguta.
ȘtergereMari, multumesc mult.Te imbratisez si eu si-ti doresc weekend fain.
Alynusa, multumesc, pentru noi e foarte, foarte buna.
Nuca, nuca Dia si am vazut ca si tu esti fan.
Liana are tspe denumiri dar e la fel de buna.
Felis, cu mare, mare drag te-as servi, mai ales pe Mihai.
va pup cu drag si va doresc un weekend excelent.
Foarte buna prajitura,multumesc ca ati publicat reteta!
RăspundețiȘtergereDar stie cineva de la ce vine numele prajiturii?
Cu multa, multa placere.Ma bucur ca va place. Din pacate de unde vine numele nu stiu, si nici n-am gasit vreo referire. La multi ani si un 2016 plin de bucurii va doresc.
RăspundețiȘtergere