duminică, 4 martie 2012

Prajitura " Eisberg in ciocolata "




Saptamana trecuta a fost ziua finului nostru, iar saptamana viitoare va fi ziua finutei noastre Iulia. Noi am ales o zi la mijloc, si ne-am dus la Cluj sa-i sarbatorim.
Prajitura si tartele cu praz, nu le-am facut pentru Iulia pentru ca ea nu-i mare amatoare, ci pentru parintii ei care le-au savurat. Bina prajitura a gustat si Iulia, si i-a placut mult, dar n-a exagerat cu gustatul.
Reteta de prajitura am luat-o de pe culinar, dar nu stiu cine a postat-o. Eu am pus si visine in ea, chit ca reteta nu prevedea, dar noua asa ne place, si Miculinul a zis ca e prajitura lui preferata. Pana cand va fi asa, nu stiu, dar acum e tare incantat de ea.

pentru blat

- 6 oua

- 6 linguri ulei

- 6 linguri zahar

- 3 linguri faina

- 3 linguri cacao

- putina sare

pentru crema de visine

- visine din congelator, nu le-am cantarit

- zahar dupa gust

- doua linguri rase de amidon

pentru crema

- 6 foite gelatina

- 200 g ciocolata alba

- 350 g mascarpone

- zahar praf dupa gust

- 300 ml frisca

ciocolata pentru glazurat

Eu am facut blatul din 5 oua, si chiar si mi s-a parut super potrivit pentru noi.
In reteta de pe culinar nu era cacao in blat, dar mie asa mi s-a parut ca e mai buna. De asemenea prevedea si 2 oua oua la crema, pe care eu le-am omis, si asa va ramane de acum reteta mea. Si am adaugat visinele.

Pentru blat se bat albusurile cu zahar si sare, se adauga galbenusurile frecate cu ulei, apoi faina omogenizata cu cacaua si se amesteca de sus in jos. Se coace in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, sau captusita cu hartie de copt, pana trece testul scobitorii.
Pentru crema de visine se pun visinele cu zahar pe foc, mai putin doua, trei linguri din zeama. Cand incep sa se infierbante visinele de pe foc, se adauga amidonul dizolvat in zeama pastrata si se adauga la visinele de pe foc. Se lasa pana cand crema devine transparenta si se leaga. Daca e siropul prea putin se mai poate adauga putina apa.
Pentru crema se topeste ciocolata pe baie de abur si se raceste putin. Se omogenizeaza apoi cu branza mascarpone. Se pune gelatina la inmuiat, se topeste pe baie de abur, apoi se adauga la branza si la ciocolata. Se gusta de zahar. Se omogenizeaza si se pune la frigider. Intre timp se bate frisca si se adauga si ea la crema.
Peste blatul racit se pune crema de visine apoi crema de branza si se baga la frigider pana se intareste. Se glazureaza cu ciocolata, sau doar se rade ciocolata deasupra.

albusurile batute



adaugate galbenusurile frecate cu ulei



faina cu cacaoa



branza mascarpone cu ciocolata topita



cu gelatina



apoi frisca batuta



pentru montarea prajiturii se pune crema de visine peste blat



ultima se pune crema de branza



si gata prajitura



de aproape



ati crezut ca n-am primit martisor de la Iulia, ati gresit, am primit martisor frumos, facut cu manutele ei, din aluat

12 comentarii:

  1. pare tare gustoasa, iar combinatia....de vis:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca au si visine, sa-mi trimiti si mie, asa vreo jumatate din prajitura... ca eu n-am visine si tare imi mai plac... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  3. Super prajitura, merita incercata! Mai ales in varianta cu visine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vaiii,m-ai dat gata cu prajitura asta!!!!
    Musai trebuie incercata..
    Te pup!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. niciodata nu am facut prajituri cu crema de branza,cred ca am sa incerc cu asta,e super

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca e mai buna cu visine, imi plac visinele, dau o savoare aparte prajiturilor. Sunt foarte convinsa ca e delicioasa! Foarte frumos gest, imi place martisorul :) O seara frumoasa!! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  7. Stiam eu ca daca intru la ine iar o sa salivez si o sa visez toata noaptea numai prajituri :)
    Arata minunat.
    O primavara frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. O prajiturica super buna si frumoasa.Pupicei multi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Juast me, sa stii ca asa si este.deosebit de buna.
      Daniela cu mare drag ti-as trimite si nu numai o jumatate.
      Criss, multumesc, ma bucur mult ca-ti place.
      Alexandrina sa stii ca daca va plac cremele cu branza, are sa va placa.

      Alynusa, n-o sa-ti para rau, te asigur.
      Yaya noua ne plac tare mult astea cu branza.
      Asa e adela si eu ador visinele si proaspete si in prajituri.
      Victoria esti tare, tare draguta, multumesc.
      Dia Mar multumesc, esti o scumpa.
      Va pup cu drag si va doresc o saptamana excelenta.

      Ștergere
  9. Super delicioasa prajiturica:)!!!!!Daca are si visine......si mai bine! La multi ani finutei:X!Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Maria, esti tare draguta.Multumim si pentru urarea pentru Iulia.
      Te pup cu drag si-ti doresc o zi excelenta.

      Ștergere