duminică, 4 martie 2012
Prajitura " Eisberg in ciocolata "
Saptamana trecuta a fost ziua finului nostru, iar saptamana viitoare va fi ziua finutei noastre Iulia. Noi am ales o zi la mijloc, si ne-am dus la Cluj sa-i sarbatorim.
Prajitura si tartele cu praz, nu le-am facut pentru Iulia pentru ca ea nu-i mare amatoare, ci pentru parintii ei care le-au savurat. Bina prajitura a gustat si Iulia, si i-a placut mult, dar n-a exagerat cu gustatul.
Reteta de prajitura am luat-o de pe culinar, dar nu stiu cine a postat-o. Eu am pus si visine in ea, chit ca reteta nu prevedea, dar noua asa ne place, si Miculinul a zis ca e prajitura lui preferata. Pana cand va fi asa, nu stiu, dar acum e tare incantat de ea.
pentru blat
- 6 oua
- 6 linguri ulei
- 6 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 3 linguri cacao
- putina sare
pentru crema de visine
- visine din congelator, nu le-am cantarit
- zahar dupa gust
- doua linguri rase de amidon
pentru crema
- 6 foite gelatina
- 200 g ciocolata alba
- 350 g mascarpone
- zahar praf dupa gust
- 300 ml frisca
ciocolata pentru glazurat
Eu am facut blatul din 5 oua, si chiar si mi s-a parut super potrivit pentru noi.
In reteta de pe culinar nu era cacao in blat, dar mie asa mi s-a parut ca e mai buna. De asemenea prevedea si 2 oua oua la crema, pe care eu le-am omis, si asa va ramane de acum reteta mea. Si am adaugat visinele.
Pentru blat se bat albusurile cu zahar si sare, se adauga galbenusurile frecate cu ulei, apoi faina omogenizata cu cacaua si se amesteca de sus in jos. Se coace in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, sau captusita cu hartie de copt, pana trece testul scobitorii.
Pentru crema de visine se pun visinele cu zahar pe foc, mai putin doua, trei linguri din zeama. Cand incep sa se infierbante visinele de pe foc, se adauga amidonul dizolvat in zeama pastrata si se adauga la visinele de pe foc. Se lasa pana cand crema devine transparenta si se leaga. Daca e siropul prea putin se mai poate adauga putina apa.
Pentru crema se topeste ciocolata pe baie de abur si se raceste putin. Se omogenizeaza apoi cu branza mascarpone. Se pune gelatina la inmuiat, se topeste pe baie de abur, apoi se adauga la branza si la ciocolata. Se gusta de zahar. Se omogenizeaza si se pune la frigider. Intre timp se bate frisca si se adauga si ea la crema.
Peste blatul racit se pune crema de visine apoi crema de branza si se baga la frigider pana se intareste. Se glazureaza cu ciocolata, sau doar se rade ciocolata deasupra.
albusurile batute
adaugate galbenusurile frecate cu ulei
faina cu cacaoa
branza mascarpone cu ciocolata topita
cu gelatina
apoi frisca batuta
pentru montarea prajiturii se pune crema de visine peste blat
ultima se pune crema de branza
si gata prajitura
de aproape
ati crezut ca n-am primit martisor de la Iulia, ati gresit, am primit martisor frumos, facut cu manutele ei, din aluat
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
pare tare gustoasa, iar combinatia....de vis:)
RăspundețiȘtergereDaca au si visine, sa-mi trimiti si mie, asa vreo jumatate din prajitura... ca eu n-am visine si tare imi mai plac... Pupici !
RăspundețiȘtergereFoarte apetisanta prajitura.
RăspundețiȘtergereSuper prajitura, merita incercata! Mai ales in varianta cu visine.
RăspundețiȘtergereVaiii,m-ai dat gata cu prajitura asta!!!!
RăspundețiȘtergereMusai trebuie incercata..
Te pup!!!!
niciodata nu am facut prajituri cu crema de branza,cred ca am sa incerc cu asta,e super
RăspundețiȘtergereCred ca e mai buna cu visine, imi plac visinele, dau o savoare aparte prajiturilor. Sunt foarte convinsa ca e delicioasa! Foarte frumos gest, imi place martisorul :) O seara frumoasa!! Pupicei!
RăspundețiȘtergereStiam eu ca daca intru la ine iar o sa salivez si o sa visez toata noaptea numai prajituri :)
RăspundețiȘtergereArata minunat.
O primavara frumoasa iti doresc!
O prajiturica super buna si frumoasa.Pupicei multi!
RăspundețiȘtergereJuast me, sa stii ca asa si este.deosebit de buna.
ȘtergereDaniela cu mare drag ti-as trimite si nu numai o jumatate.
Criss, multumesc, ma bucur mult ca-ti place.
Alexandrina sa stii ca daca va plac cremele cu branza, are sa va placa.
Alynusa, n-o sa-ti para rau, te asigur.
Yaya noua ne plac tare mult astea cu branza.
Asa e adela si eu ador visinele si proaspete si in prajituri.
Victoria esti tare, tare draguta, multumesc.
Dia Mar multumesc, esti o scumpa.
Va pup cu drag si va doresc o saptamana excelenta.
Super delicioasa prajiturica:)!!!!!Daca are si visine......si mai bine! La multi ani finutei:X!Pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc Maria, esti tare draguta.Multumim si pentru urarea pentru Iulia.
ȘtergereTe pup cu drag si-ti doresc o zi excelenta.