vineri, 30 septembrie 2011

Prajitura " Valurile Dunarii "



Cred ca am vazut prajitura asta in zeci de reviste, ba mai nou cu diferite fructe, nu doar visine. Cert e ca mi-a placut cum suna si am stiut c-o sa ne placa si cum " se mananca ". Imi plac in general fructele in prajituri, dar visinele raman de departe favorite.
De data asta reteta din " kiskegyed konyha ", dar vor mai urma si alte variante.

- 2 borcane mici de compot de visine, eu am pus congelate

- 5 oua

- 170 g zahar

- 200 g unt moale

- 1 plic zahar vanilat

- 150 ml iaurt

- 1/2 plic praf de copt

- putina sare

- 300 g faina

- o lingura cacao

pentru crema

- orice crema de vanilie, eu am facut budinca de vanilie bio din doua plicuri si 700 ml lapte

- 100 g unt moale

pentru glazura

- 100 g ciocolata neagra

- 100 ml frisca

Se bate untul cu zaharul, vanilia si sarea pana devin spuma. Se adauga ouale pe rand unul cate unul. Se pune apoi iaurtul si se omogenizeaza. Dintr-o data se adauga faina omogenizata cu praful de copt si se amesteca. Se imparte aluatul in doua. Intr-una din jumatati se adauga o lingura de cacao. Se pune aluatul alb in tava, peste el se pune cel maro, apoi visinele scurse de zeama ( cat mai multe ). Se baga prajitura la cuptor si se lasa pana trece testul scobitorii. Peste prajitura rece se pune crema de vanilie preparata dupa preferinta, apoi peste crema rece, glazura. Pentru glazura se pune frisca pe foc pana se infierbanta, se ia de pe foc si se topeste in ea ciocolata rupta in bucati egale. Se toarna peste prajitura, si cand incepe sa se intareasca se fac cu furculita sau " piaptanul ala de torturi " cum ii spun eu, valuri.

untul batut cu zahar, vanilie si sare, apoi adaugate ouale cate unul



pus si iaurtul



faina cu praful de copt



cacaua in jumatate de aluat



aluatul alb pus in tava



apoi cel maro



visinele



crema



si prajitura



de aproape

joi, 29 septembrie 2011

Muffins cu sunca si cascaval



Am mai descoperit o reteta faina de aperitiv, cel putin pentru noi. Bine nu-i nimic extraordinar, este ceva clasic, aluat dospit cu cascaval si sunca.
Reteta din " prima konyha ".

- 250 ml lapte

- 1 lingurita mokka de zahar

- 300 g faina

- drojdia aferenta

- o lingurita sare

- 100 g unt

pentru umplut

- cascaval

- sunca

- capere

Se dizolva drojdia in laptele caldut, se lasa sa se faca maiaua, apoi se adauaga restul ingredientelor si se framanta. Se lasa la crescut. Eu am facut in masina de paine. Aluatul crescut se intinde foaie din care se taie bucati cu care se captusesc cele 12 forme de muffins. Se umplu cu amestecul de sunca, cascaval si capere, apoi se acopera cu alte cercuri de aluat. Se ung cu galbenus si se baga la cuptor pana se auresc.

aluatul scos din masina



umplutura



am decupat cercuri mai marisoare cu care sa se poata imbraca si marginea formelor de muffins



am pus umplutura



am acoperit cu cercuri mai mici





i-am uns cu galbenus, am presarat verdeata si gata de mancat



si sectiunea

marți, 27 septembrie 2011

Foietaj cu spanac



Fiind o mancatoare de spanac clasic, adica facut cu lapte si usturoi, nu prea mare incredere am avut sa incerc spanac cu feta. Bine , nu acum am facut prima data, acum am reusit s-o si pozez. In orice caz, imi place enorm si spanacul cu lapte, dar si asta asa cu branza. Si apoi si cu foietaj, e minunat. Bine Miculinul ramane la cel cu lapte, dar eu tot mai incerc sa-l conving.
Reteta, de data asta, din " secretele bucatariei ".

- aluat foietaj, una, doua foi in functie de cate vreti sa faceti

- 200-300 g spanac proaspat

- 1 lingura unt

- o ceapa

- 1 lingurita salvie tocata

- 1 lingurita cimbru tocat

- 100-200 g telemea, eu am pus si telemea si branza de vaci

- sare, piper

Se fierb frunzele de spanac, se storc bine de tot si se toaca. Ceapa taiata marunt se pune la calit in lingura de unt. Se adauga spanacul, se lasa putin, apoi se iau de pe foc, se adauga condimentele si branzeturile. Se taie patrate de aluat care se pun in formele de muffins, se umplu cu amestecul de spanac si se baga la cuptor. Se lasa pana se auresc.

aluatul in forme si nelipsitul meu pesmet



umplutura



inainte de cuptor




foietajul gata copt, bun de mancat



de aproape

duminică, 25 septembrie 2011

Prajiturele cu crema de cocos si fructe de padure




Stiti care va fi urmatoarea intrebare a Zazuzicai, dupa ce postez reteta asta ?
De unde ai tu fructe de padure proaspete la ora asta ? Si ca sa preantampin intrebarea, va povestesc eu cum ma plimbam prin aeroprtul din Munchen cu plasa plina de fructe de padure. Unele luate din localitatea in care am fost, altele chiar din aeroport. Da bueyyy ce obraznici, sa nu le aiba ei pe toate intr-un singur magazin ? La noi gasesti strugurei la preturi de infarct, iar daca mai e si cate o caserola de afine, tot scumpa, e bine. Deodata toate fructele astea nu le-am vazut niciodata. Si daca ar fi ar costa cat salariul minim pe economie, asa ca nu ma ambalez.
Noroc ca nu-s plasele transparente, sa ma vada toti cum ma plimbam, mandra nevoie mare, cu plasa plina de tot felul de chestii. Ala de la check in m-a intrebat de vreo doua ori daca e plasa mea, si a fost mai, mai sa pufneasca in ras. Ei rade el, da' ce victorioasa ma simteam eu, habar n-avea.
Si acum special pentru tine Sarah, scriai ca-ti plac mai mult aluaturile mai moi pentru tarta, inca o reteta foarte buna si altfel decat aluatul clasic, crocant de tarta.
Reteta din "formula as".

pentru aluat

- 100 g branza de vaci

- 100 g unt

- 125 g faina

- 60 g zahar

- putina sare

pentru crema

- un plic praf de budinca de vanilie, eu am folosit alnatura

- 400 ml lapte

- 30 g nuca de cocos

- zahar dupa gust

- putina vanilie

- putina sare

- un galbenus

Pentru aluat se amesteca ingredientele, se framanta un aluat omogen si se pune deoparte, pana se pregateste crema. Pentru crema se pun 300 ml lapte si cocosul la fiert. Praful de budinca se amesteca cu galbenusul, zaharul, vanilia, sarea si cu restul de lapte. Se adauga la laptele de pe foc si se lasa pana se ingroasa.
Aluatul se intinde, se taie forme, eu am facut in forme de tarte, se captusesc tavile, se pune crema racita si se coc prajiturile.

ingredientele pentru aluat



crema de vanile cu cocos la racit, acoperita cu folie transparenta ca sa nu faca pojghita



aluatul in forme, pus si pesmetul



gata de bagat la cuptor


si prajiturelele coapte



de aproape

duminică, 18 septembrie 2011

Prajitura cu piersici si crema de vanilie



Gata, cu reteta asta am terminat cu piersicile pe anul asta, sau de fapt nu, ca mai sunt compoturile de piersici, asa ca cine stie. Adevarul e ca ne plac mult prajiturile cu fructe, si piersicile cu crema de vanilie se potrivesc perfect.
Reteta din " ioana ".

pentru aluat

- 300 g faina

- praf de copt aferent la 300 g faina

- 100 ml lapte

- 150 g branza de vaci

- 100 g ulei neutru de plante

- 75 g zahar

- 1 pachetel zahar vanilat

- putina sare

pentru umplutura

- 500 g piersici proaspete sau din compot

- 250 ml lapte

- 250 ml frisca, eu am pus tot lapte

- zahar dupa gust

- un pachet budinca de vanilie

Pentru aluat se amesteca faina si praful de copt intr-un vas. Se adauga branza de vaci si laptele, si se amesteca. Se adauga apoi cate putin uleiul, zaharul, zaharul vanilat si sarea. Se amesteca si se fremanata pana rezulta un aluat omogen.
Pentru numplut se prepara budinca de vanilie conform indicatiilor de pe plic. Eu am facut dupa reteta mea de crema de vanilie, din 600 ml lapte, sa iasa mai multa.
3/4 din aluat se intinde in tava, se presara putin pesmet, apoi se pune crema rece de vanilie.Peste crema se pun piersicile decojite si taiate felii. Restul de aluat se pune sub forma de fasii peste piersici si se baga la cuptor pana se aureste.
Iese o prajitura pufoasa, dulce acrisoara, branza de vaci cu laptele si uleiul actioneaza ca o drojdie, iar aluatul iese moale si pufos. Miculinul a fost mai mult decat incantat de aceasta parjitura, tare mult i-a placut.

faina, praful de copt si branza de vaci



se adauga laptele



uleiul



zaharul, vanilia si sarea



prima parte de aluat in tava, eu am facut in tava de tarta



putin pesmet, trebuia sa pun mai mult pentru ca s-a facut un mic strat de "slaninuta"



crema de vanilie



piersicile



gratiile



si prajitura





felia

joi, 15 septembrie 2011

Tarta cu ciocolata si zmeura



Nu suntem niste ciocolatosi, de asta nici n-am prea facut pana acum retete cu multa ciocolata. Tarta asta insa ne-a placut mult, inclusiv Miculinului, ceea ce n-as fi crezut intrucat e mancator de ciocolata alba, dar toate au un inceput.
Reteta din " formula as ".

pentru aluat

- 200 g unt moale

- 100 g zahar

- 1 varf de cutit sare

- 1 plic zahar vanilat

- 270 g faina

- 30 g cacao

pentru crema

- 200 g ciocolata amaruie

- 150 ml frisca

- zahar daca mai vreti

- zmeura

Eu am facut alt aluat si anume cel de la tarta cu mere si martipan, doar ca am inlocuit 30 g faina cu cacao, si am pus doar galbenusul de ou, schimbare nu foarte inspirata, intrucat l-am intins tare greu, si mai greu l-am taiat felii dupa ce am copt tarta. Deci nu faceti ca mine.
Mai sus am trecut reteta din revista.
Se framanta aluatul, se inveleste in folie si se baga pentru doua ore la rece.( Din experienta mea insa, e mult mai usor daca intindeti aluatul in tava, si cu tava cu tot il bagati in frigider.) Se scoate apoi se intinde in tava, peste se pune hartie de copt, boabe de fasole uscata, si se baga la cuptor pana se coace.
Pentru crema se pune frisca la infierbantat, nu se lasa deloc sa fiarba, se pune ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste ciocolata.
Crema se pune peste tarta coapta si racita, apoi se pun boabele de zmeura.

ingredientele pentru aluat



bila de aluat, tinuta la rece o ora



aluatul pus in tava ( daca s-ar vedea si cat m-am chinuit sa-l pun )



aluatul cata copt, faza cu fasolea nu e neaparat sa o faceti, dar daca puneti aluatul se coace mai frumos



cu crema de ciocolata



cu " zmeurele "







si felia, pe care tare greu am reusit s-o tai cat de cat frumoasa



pentru voi