joi, 8 septembrie 2011
Prajitura cu crema de mure
Nu e ceva spectaculos, in afara de denumirea prajiturii, in revista " tarta cu fulgi si palarie violet ", dar este tare, tare buna. Aluatul de briosa nu e cel mai bun mancat de mine vreodata, dar am s-o refac cu alt aluat de briosa, ca doar am destule. In schimb crema, daca ma " ambitionam " un pic, o dadeam gata, azon perc.
Reteta din " torturi si prajituri ", suplimentul de la secretele bucatariei.
pentru aluat:
- 500 g faina
- drojdia aferenta
- 100 g zahar
- 200 ml lapte caldut
- 150 g unt
- 1 ou
- putina sare
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
pentru fulgi
- 100 g zahar
- 100 g unt rece
- 100 g faina
- 1 lingurita scortisoara
pentru crema
- 300 g mure
- 6 foi de gelatina
- 200 ml frisca batuta
- zahar praf dupa gust
- zahar vanilat
Pentru aluat se face maiaua, se lasa la crescut, dupa care se amesteca cu celelalte ingrediente si se framanta. Se lasa la crescut, la loc cald 1 h, apoi se intinde foaie si se pune in tava. Se mai lasa la crescut 15-20 min, apoi se amesteca ingredientele pentru fulgi si se presara peste aluatul dospit. Se baga la cuptor pana se coace, apoi se lasa la racit.
Pentru crema, se blendiuesc murele si se amesteca cu zahar pudra, zahar vanilat si zeama de lamaie. Zeama de lamaie scoate in evidenta aroma murelor. Se adauga gelatina inmuiata si topita pe baie de abur iar cand incepe sa se inchege se adauga si frisca batuta. Crema se pune peste prajitura rece.
eu am facut aluatul la masina de paine, aici scos din masina si pus in tava
acoperit cu folie, sa nu se uste si lasat inca 15-20 min la crescut, asa am citit eu pe undeva, ca dupa ce intinzi alauatul trebuie lasat din nou la crescut, altfel da inapoi; ce si cum da inapoi nu mi-a fost foarte clar niciodata, dar daca asa scria, asa fac; numai asa n-am lasat-o odata pe Catalina sa intre la mine in bucatarie, ca aveam aluat la crescut si citisem ca nu e bine sa faci prea multa galagie si agitatie, a ras saraca de nu mai putea; pe la inceputurile mele culinare nu stiu ce as mai fi fost in stare sa fac doar sa-mi iasa aluatul
ingredientele pentru fulgi
fulgii ii dau pe razatoarea mare
murele pasate, scosi samburii, ca nu-i plac Miculinului si amestecate cu zahar
pusa gelatina, apoi frisca batuta
si prajitura
de aproape, la mine crema nu s-a intarit destul, ar fi trebuit s-o pot pune cu posul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Wow, ce minunatie! Tare buna cred ca a fost, asa-i?
RăspundețiȘtergereFoarte faina prajitura. Tre' sa caut mure congelate la Auchan ca proaspete n-am gasit si nici n-am sanse sa gasesc. Si afinele le-am ratat din pacate.
RăspundețiȘtergereTare frumoasa prajitura.
RăspundețiȘtergereAre crema asta o culoare de m-a terminat.Nu mai pot de pofta.Te pup!
RăspundețiȘtergereCred ca este tare buna, imi place tare mult crema de mure! Pup cu drag!
RăspundețiȘtergeresuper arata !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Alexandrina, da a fost tare buna.
RăspundețiȘtergereCriss, la Auchan cu siguranta o sa gasesti.
Multumesc Maria, si la multi ani pentru ieri.
Dia, cu multa placere te-as servi.
Adela, si eu mor dupa astfel de creme.
Multumesc Antonina.
Va pup cu drag si va doresc weekend placut.
Ce nebunie de prajitura,minunat arata.
RăspundețiȘtergereMaria, multumesc esti o draguta.
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doresc duminica placuta.