sâmbătă, 12 mai 2012

Tarta cu mere



Pana nu apar adevaratele capsuni mai fac prajituri cu mere, branza, iaurt, pentru ca dupa aceea toata vara fac dulciurile cu fructe de sezon.
Reteta asta e de pe culinar.ro si mi-a placut mult, mult de tot aluatul de tarta.

pentru aluat:

- 240 g faina

- 115 g zahar

- 150 g unt

- 2 galbenusuri

- putina sare

pentru umplut

- putin pesmet

- 7-8 mere, eu am avut 8 mari

- zahar dupa gust

- putina scortisoara

- zeama de la 1/2 lamaie

- galbenus pentru uns deasupra

Pentru aluat se pune faina, zaharul si sarea intr-un vas, se adauga untul rece taiat cuburi si se amesteca. Se pun apoi si galbenusurile si se omogenizeaza. Daca mai trebuie se poate pune putina apa rece ca gheata. La mine nu a fost nevoie. Se intinde aluatul foaie dreptunghiulara si se indoaie in trei. Se intinde din nou foaie, si se mai impatura o data tot in trei. Se inveleste in foile transparenta si se baga la frigider pentru 30 min. Pentru umplutura se curata si se rad merele, apoi se pun la calit impreuna cu zaharul pana scade zeama. La sfarsit se adauga scortisoara si zeama de lamaie. Aluatul se taie apoi in trei bucati una mai mare doua mai mici. Din partea mai mare se intinde foaia in tava, se pun merele, apoi se taie fasii dintr-una din bucatile mici, care se aranjeaza peste mere, iar din ultima bucata de aluat se decupeaza un cerc astfel incat mijlocul tartei sa ramana gol. Din bucata ramasa se decupeaza forme micute care se pun pe marginea tartei.

faina, zaharul, sarea si untul taiat cubulete


 adaugate si galbenusurile


 
aluatul intins pentru a fi impaturit

intins si impaturit din nou

invelit in folie pentru a fi pus in frigider, incercati sa nu-l tineti mai mult de 30 minute

taiat in trei


prima parte de aluat in forma





pesmetul


merele


fasiile de aluat, eu am folosit sucitorul pe post de liniar


fasiile puse peste mere


si ultima parte de aluat, care ar fi trebuit sa-l decupez cu farfurie mai mica astfel incat golul din mijloc sa fie mai mic, dar na, data viitoare


si gata coapta




si felia


de aproape

e cea mai buna tarta cu mere facuta pana acum de mine

vineri, 11 mai 2012

Rucola cu ridichi, feta si ulei de dovleac

Salatica asta o fac datorita Lucicai. La ea am descoperit-o si de atunci am facut-o destul de des pentru ca ne place. Acum sa nu intelegeti ca as manca-o dimineata, la pranz si seara, dar e una din salatatele care a avut priza, pana si la mine.

- rucola

- feta sau telemea

- ridichi

- ulei de dovleac

- sare


cam asa arata


si de aproape



luni, 7 mai 2012

Inghetata de fistic




O bunaciune de inghetata, cu toate ca am ceva de comentat si anume, data viitoare sfarm fisticul in mojar sa fie mai fin. De data asta am macinat fisticul in robotel si a fost buna, dar perfecta va fi asa cum am spus inainte.
Reteta din " secretele bucatariei ".

- 100 g fistic nesarat

- 3 galbenusuri

- 80 g zahar

- 1 lingurita coaja de lime rasa

- 80 ml suc de lime, eu am pus doar 30 ml

- 300 ml frisca

pentru servit langa:

- capsuni

- fistic tocat

Se macina fin 70 g fistic crud. Galbenusurile se bat in bain marie cu zahar. Se scot din baie si se bat in continuare pana cand amestecul se raceste. Se adauaga fisticul macinat, coaja si sucul de lime si se amesteca. Se adauga frisca batuta , dar nu foarte tare. Se pune inghetata in boluri si se baga la congelator. Se orneaza si se serveste cu capsuni si cu restul de fistic tocat.

fisticul macinat




galbenusurile batute pe baie de abur, adaugate sucul si coaja de lime


fisticul adaugat la galbenusuri


apoi frisca batuta, nu foarte tare


si inghetata cu capsuni alaturi


de aproape


si sectiune


sâmbătă, 5 mai 2012

Tort cu visine si crema de vanilie



 Asta a fost tortul nostru de Pasti. Foarte, foarte bun. Ati ajuns cu ochii la figurinele galbene si nu stiti ce sunt, puisori va spun eu. Si sa nu indrazniti sa radeti de ei, ca daca v-am vazut, v-am si taxat in secunda doi. ceea ce nu ma impiedica sa va spun ce misto au facut ai mei, ba ca-s biberoane, ba ca-s piono de sah, auzi ce confuzie, sau oameni de zapada galbeni. Deci sunt puisori si sunt draguti.
Reteta din " secretele bucatariei ".

pentru blat:

- 100 g ciocolata amaruie

- 5 oua

- 150 g zahar

- 1 plic zahar vanilat

- 150 g faina

- 1lingurita praf de copt

eu nu am facut blatul asta pentru ca blaturile cu ciocolata mi se par foarte bune la gust, dar cam uscate, eu vroiam un tort insiropat asa ca am folosit blatul de la prajitura eisberg

pentru crema:

- un compot visine, eu am avut congelate si am pus dupa ochi

- 2 linguri amidon

- 3 linguri zahar, eu pun dupa gust

- 300 ml lapte

- 1 plic praf de budinca de vanilie

- 200 g mascarpone

- 5 linguri lichior de oua

pentru insiropat:

- 3 linguri zahar

- zeama de pe visine

pentru ornat:

- 500 ml frisca

- fistic tocat

- martipan + turmeric

Blatul l-am preparat asa cum e scris la prajitura eisberg. Pentru crema se lasa visinele peste noapte cu zahar, sa lase cat mai multa zeama. Zeama rezultata se imparte in doua, jumatate se foloseste la crema de visine, cealalta jumatate la insiropat. Pentru crema de visine, se pun visinele pe foc, mai putin 3-4 linguri de zeama. Amidonul se dizolva in cele 3-4 linguri de zeama ramase si se adauga apoi la visinele de pe foc. Se lasa pana se ingroase crema de visine, se potriveste de zahar, daca e prea groasa se mai poate pune putina apa, daca e prea subtire se mai dizolva putin amidon in apa si se adauga pentru a se mai intari crema. Pentru crema de vanilie se pregateste budinca de vanilie din lapte, zahar si praf din plic, apoi rece fiind se amesteca cu mascarpone si cu lichiorul de oua. Pentru insiropat se caramelizeaza zaharul, apoi se stinge cu zeama de visine. Se insiropeaza blatul racit cu sirop rece. Pentru montarea tortului se taie blatul in doua pe orizontala, se pune primul blat, se insiropeaza, se pune crema de visine, apoi crema de vanilie si din nou blat insiropat. Se orneaza cu frisca, fistic tocat si puisori facuti din martipan + colorant alimentar galben, eu am pus turmeric sa se poata manca.

mascarpone cu budinca ce vanilie



peste blatul insiropat puse visinele, apoi crema de vanilie


pus si celalalt blat insiropat



tortul inainte de a fi ornat


si gata ornat, cica


o poza mai uratica cu felia




joi, 3 mai 2012

Prajitura Zserbo, Greta Garbo sau Gerbeaud


 

Emil Gerbeaud a fost un cofetar din Genf  care a umblat practic in toata lumea. A ajuns si la renumita cofetarie din Budapesta, Kugler unde a creat deja renumita prajitura,  Zserbo.
Cu toate ca eu nu sunt chiar fan nuci, la cozonac de exemplu il aleg de departe pe cel cu mac, combinatia asta la prajitura imi place mult de tot. Nu mai spun Lucicai sau Catalinei. Singurul care n-are treaba cu ea, e Miculinul dar el a mancat prajitura cu branza.
Reteta din " kiskegyed konyha ".

pt. aluat:

- 500 g faina

- 200 g unt

- un cub de drojdie proaspata

- 50 ml lapte caldut

- 3 linguri zahar

- 3 galbenusuri

- putina sare

- un pliculet zahar vanilat sau o lingura mare

- smantana cat sa nu fie lipicios aluatul

pentru umplut:

- 250 g nuca macinata, eu am pus cam 400 g

- zahar dupa gust

- zahar vanilat un plic

- coaja de lamaie

- 300 g gem acrisor, eu pun de obicei de caise sau visine

pentru glazura:

- 4 linguri normale cacao

- 4 linguri zahar

- 50 g unt

- 1 albus de ou

Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu o lingurita rasa de zahar. Intr-un vas se faramiteaza faina cu untul, se adauga restul ingredientelor, mai putin smantana, apoi si drojdia crescuta. Se pune si atata smantana cat sa nu fie foarte lipicios aluatul. Se imparte in trei. Intr-o tava unsa si tapetata sau captusita cu hartie se pune prima foaie, se unge cu gem se presara jumatate cantitate de nuca, se pune a doua foaie, din nou gem apoi nuca, si ultima se pune cea de-a treia foaie. Se acopera tava cu folie transparenta, se lasa cam 30 min sa se odihneasca apoi se baga la cuptor. Pentru glazura se amesteca cacaoa cu zaharul si cu foarte putina apa. Se pune pe foc si amestecand continuu se fierbe pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga untul, amestecandu-se pana se topeste. In amestecul deja caldut ( adica nu mai e fierbinte ) se adauga albusul desfacut foarte, foarte putin cu furculita. Se toarna glazura peste prajitura rece si se lasa sa se intareasca.

aici ingredientele pentru aluat, eu am pus de la inceput si smantana dar e mai bine daca se face cum am scris, asa poate mai trebuie pe urma faina


 aluatul impartit in trei


prima foaie intinsa


 jumatate din gem pe prima foaie






jumatate din cantitatea de nuca




se repeta operatiunea


cu cealalta jumatate de gem si nuca


apoi a treia foaie, se inveleste prajitura in folie si se lasa 30 min sa se odihneasca


si prajitura



 de aproape



marți, 1 mai 2012

Prajitura turnata cu branza si cacao




La noi pasca nu este traditionala de Pasti. Sau mai exact este, dar e o paine mai dulce fara nicio umplutura, si care ma exaspera pe mine cand eram mica. Toti mancau pasca cu sunca si umplutura de miel, si ma imbiau si pe mine, dar mie nu-mi placea pentru ca era dulceaga. Varianta asta care aduce a prajitura nu este insa traditionala in zona noastra. Dar cum noua ne plac mult de tot prajiturile cu branza am introdus-o sa fie traditionala. Bine nu o fac chiar in fiecare an, dar cand se potriveste, de ce nu.
Anul asta, dupa o idee din " practic, n-am facut aluat dospit ci aluat turnat cu cacaco.
Reteta e cea de aici, cu mentiunea ca am facut jumatate de portie de aluat, intrucat am facut prajitura rotunda in tava de fi 26 cm.
Am pus 9 linguri de ulei, lapte, zahar chiar mai putin, 2 oua, iar la faina 4 linguri le-am inlocuit cu cacao. Eu am facut cele doua parti de aluat separat, pentru ca sa-mi iasa cat de cat egale. Adica am facut intai un aluat dintr-un ou, 4 1/2 linguri ulei, lapte cam 3 1/2 zahar, putin praf de copt, 2 1/2 faina si 2 linguri cacao, putina, putina sare, am turnat in tava, bagat la cuptor, scos, pus umplutura si din nou exact acelasi aluat ca mai sus.
La umplutura am folosit 500 g branza si am pus din cea in punga, adica mai zgrunturoasa. Data viitoare pun din aia in staniol, imi place ca-i mai cremoasa. Sau se poate bate cu mixerul si asta la punga si devine mai faina.
Pentru glazura am folosit cea facuta la  Zserbo, din care am facut mai multa, si a carei reteta o pun la viitoarea postare. Peste glazura am presarat fulgi de cocos.

din pacte am poze doar cu prajitura gata facuta



de aproape


felia



si pentru cine se inscrie la gustat