Pana nu apar adevaratele capsuni mai fac prajituri cu mere, branza, iaurt, pentru ca dupa aceea toata vara fac dulciurile cu fructe de sezon.
Reteta asta e de pe culinar.ro si mi-a placut mult, mult de tot aluatul de tarta.
pentru aluat:
- 240 g faina
- 115 g zahar
- 150 g unt
- 2 galbenusuri
- putina sare
pentru umplut
- putin pesmet
- 7-8 mere, eu am avut 8 mari
- zahar dupa gust
- putina scortisoara
- zeama de la 1/2 lamaie
- galbenus pentru uns deasupra
Pentru aluat se pune faina, zaharul si sarea intr-un vas, se adauga untul rece taiat cuburi si se amesteca. Se pun apoi si galbenusurile si se omogenizeaza. Daca mai trebuie se poate pune putina apa rece ca gheata. La mine nu a fost nevoie. Se intinde aluatul foaie dreptunghiulara si se indoaie in trei. Se intinde din nou foaie, si se mai impatura o data tot in trei. Se inveleste in foile transparenta si se baga la frigider pentru 30 min. Pentru umplutura se curata si se rad merele, apoi se pun la calit impreuna cu zaharul pana scade zeama. La sfarsit se adauga scortisoara si zeama de lamaie. Aluatul se taie apoi in trei bucati una mai mare doua mai mici. Din partea mai mare se intinde foaia in tava, se pun merele, apoi se taie fasii dintr-una din bucatile mici, care se aranjeaza peste mere, iar din ultima bucata de aluat se decupeaza un cerc astfel incat mijlocul tartei sa ramana gol. Din bucata ramasa se decupeaza forme micute care se pun pe marginea tartei.
faina, zaharul, sarea si untul taiat cubulete
adaugate si galbenusurile
aluatul intins pentru a fi impaturit
intins si impaturit din nou
invelit in folie pentru a fi pus in frigider, incercati sa nu-l tineti mai mult de 30 minute
prima parte de aluat in forma
pesmetul
merele
fasiile de aluat, eu am folosit sucitorul pe post de liniar
fasiile puse peste mere
si ultima parte de aluat, care ar fi trebuit sa-l decupez cu farfurie mai mica astfel incat golul din mijloc sa fie mai mic, dar na, data viitoare
si gata coapta
si felia
de aproape
e cea mai buna tarta cu mere facuta pana acum de mine