luni, 6 februarie 2012

Bucte cu gem si crema de fistic



Miculinul e mare fan de dulcegarii de astea la micul dejun. Eu le mananc pe post de desert, la micul dejun cel mult dupa ce am bobinat ceva sarat. Mi-a iesit un aluat exceptional de fin si pufos, pe care am sa-l mai fac de multe, multe ori.
La umplutura am pus gem si crema de fistic, crema cumparata de Miculin din concediul de anul trecut, cu mentiunea ca-i place si ca o va manca. Asa cum ati manact-o voi, asa a mancat-o si el. Zacea in frigider, asa ca am executat-o.
Reteta din " bunatati la cuptor ".

- 500 g faina

- un cub de drojdie proaspata, eu am pus un plic uscata

- 1/2 lingurita sare

- 90 g zahar

- 250 ml lapte

- coaja rasa de la o lamaie

- 70 + 50 g unt

- 1 ou

toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

pentru umplut

- gem dupa preferinta

- nutella, branza etc, eu am pus crema de fistic

Pentru aluat se face maiaua din drojdia topita in putin lapte caldut cu putin zahar. Dupa ce a crescut se toarna intr-un vas incare s-a pus faina, si s-a facut o gaura in mijloc. Se omogenizeaza putin, apoi se adauga pe rand , celelalte ingrediente, ultimul fiind untul moale. Se framanta bine de tot, pana rezulta un aluat fin si omogen si care nu se lipeste de mana. Se acopera si se lasa o ora intr-un loc caldut, la crescut. Dupa ce a crescut, se scoate aluatul, se intinde in foaie de 0,5 cm, din care se taie apoi patrate cu latura de 10 cm. Se umplu cu umplutura dorita, se strang colturile peste umplutura si se pun cu partea lipita in jos in tava captusita cu hartie de copt si unsa cu unt topit. Pentru asta se topesc cele 50 g unt. Din acelasi unt se ung si buctele in tava, se acopera cu folie transparenta si se mai lasa 30 min la crescut. Se ung apoi din nou cu unt si se baga la cuptor pana se auresc.

eu am facut aluatul in masina de paine



intinsa foaia



gemul si crema de fistic



se strang marginile si se lipesc



se pun in tava, pe hartia de copt unsa cu unt topit, cu lipitura in jos



se ung cu ung topit



se acopera cu folie transparenta si se mai pun la crescut cel putin o jumatate de ora




apoi se ung din nou cu unt topit



si se baga la cuptor pana se auresc



gata pudrate



si sectiune

26 de comentarii:

  1. parca am fi vorbit ce desert sa facem:)) la umplutura de fistic nu m-am gandit dar e o idee buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Yumy bucte, nu am mai mancat de mult, in special cu gem, cu crema de fisti nu stiu cum este. Mama ne facea, imi aduc aminte de copilarie! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  3. mi-ai facut pofta..eu le-as manca si la micul dejun si la pranz si la cina:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce-mi place cum arata! Cred ca sunt tare bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Miha, am vazut si eu.Am sa incerc si reteta ta.
      Adela, sunt bune si cu mac.Ma bucur ca ti-am adus aminte de copilarie.
      Victoria, cu mare drag te-as servi.
      Alynusa, esti tu o sucmpa, te pup si eu.
      Just me, te astept la o portie de bucte cu mare drag.
      Mari, multumesc mult, esti draguta.Sunt chiar bune.
      Maria, multumesc esti tare draguta.
      Va pup cu drag si va doresc o zi faina.

      Ștergere
  6. Delicioase, arata asa bine grasunele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana multumesc, ma bucur mult ca-ti plac.
      te pup si-ti doresc o zi excelenta.

      Ștergere
    2. Oana multumesc, ma bucur mult ca-ti plac.
      te pup si-ti doresc o zi excelenta.

      Ștergere
    3. Oana multumesc, ma bucur mult ca-ti plac.
      te pup si-ti doresc o zi excelenta.

      Ștergere
    4. Oana multumesc, ma bucur mult ca-ti plac.
      te pup si-ti doresc o zi excelenta.

      Ștergere
  7. ptiiiiiii, p-astea zici ca le-ai facut special pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce dolofane sunt.Imi plac muuuult.Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, da, cu drag pentru tine Zazu.
      Dia, multumesc mult, draguta esti.
      va pup cu drag si va doresc o zi faina.

      Ștergere
  9. Ce frumusele mai sunt.....si ce bune or fi.....mmm.
    Pup se seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt foarte bune Maria, multumesc.Te astept cu drag la o portie.
    Te pup, seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce bune trebuie sa fie ! Mi-ai facut o pofta la ora asta tarzie!
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte bune Nico si te astept cu drag la o portie.
      Te pup si-ti doresc o zi faina.

      Ștergere
  12. par un fel de gogosele la cuptor, arata exceptional in tava, dupa ce s-au copt si cred ca miroseau divin!
    Te invit la un concurs, la mine pe blog: http://kadiasfood.wordpress.com/2012/02/05/cupcake-concurs/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, li se poate spune si asa.
      Multumesc, esti draguta tare.Sa ai o zi faina.

      Ștergere
  13. Ce-mi plac si mie, tare pufoase!
    Stiu ca nu participi la niciun concurs, dar nu ma pot abtine, vad ca ai mai fost invitata, asa ca te invit cu drag la concursul meu inimos: http://pemasadinbucatarie.blogspot.com/2012/02/concurs-ce-ti-pofteste-inima.html
    puuup

    RăspundețiȘtergere
  14. Liana multumesc mult si pentru apreciere si pentru invitatie.
    Nu prea particip la concursuri pentru ca nu prea am timp, gatesc ce mi se potriveste mie si frigiderului meu, si-mi este greu sa ma armonizez cu ingrediente si termene de la concursuri.
    Dar multumesc, esti o draguta.
    Te pup si-ti doresc weekend fain.

    RăspundețiȘtergere
  15. Le-am facut astazi si cu gem si cu nutela
    mai am doar 3 bucati pe care ma duc sa le incui in seif :))
    excelente multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma bucur enorm ca v-au placut.
    Cu multa placere.Duminica faina in continuare.

    RăspundețiȘtergere