luni, 1 noiembrie 2010

Rulada aperitiv Aurica



Inainte sa postez reteta de rulada, pregatita cu aceeasi ocazie ca si bomboanele Brigadeiro, am sa scriu ceva legat de aceasta periaoda.
In 2 noiembrie se sarbatorerste la noi " Ziua mortilor ". Nu numai cu aceasta ocazie imi aduc aminte de ai mei, dar acum mi s-a parut potrivit sa scriu ceva ce ma apasa de mult.
Bunicilor mei, din partea tatalui, li se spunea Tatuca si Mamuca, si au locuit cu noi. Asa le spunea toata lumea. Cu Mamuca nu am multe amintiri, dar Tatuca a fost cel mai bun bunic pe care as fi putut sa-l am. Am fost pentru el lumina ochilor, si a facut tot ce a fost omeneste posibil pentru mine. Nu atat faptul ca-mi dadea de fiecare data bani cand mergeam la scoala, nici ca-mi punea lunar pe cec, din pesnsia lui, ci cum se ingrijora el ca nu mancam " fata asta a muri de foame ", si cum se agita cand incepusem a ies la discoteca si nu apaream destul de devreme acasa, sau cum imi gatea paine cu ou sau gris in lapte cu mult zahar si cacao deasupra, astea sunt fapte si gesturi, care nu le voi uita niciodata. Stia ca-l iubesc, dar imi pare enorm de rau, ca a murit, cand eu eram la varsta, la care ti se pare ca e destul sa stie ca-i iubesti, nu trebuie sa le-o si spui. As vrea sa mai traiasca doar putin, atat, cat sa pot sa-i spun, cat de mult l-am iubit si cat de mult apreciez tot ce a facut pentru mine, si ca nu-l voi uita niciodata.
Si acum sa trec la reteta de rulada, care am luat-o de pe culinar, dar nu mai stiu de cine pusa.
Nu e ceva to die for, dar e buna, si arata tare bine pe platoul cu aperitive.

- 300 ml lapte

- 3 linguri faina

- putina sare

Se fierb pana se ingroasa. Dupa racire se adauga 5 galbenusuri si albusurile batute spuma. Se amesteca de sus in jos, si se toarna in tava unsa si tapetata cu faina. Dupa ce s-a copt, se scoate, se pune pe un servetel umed, si se ruleaza.

Pt. umplut

- o cutie pateu

- 100 g unt moale

- o lingura de mustar

- patrunjel verde tocat

- sare, piper

- 3 oua fierte

- putina sunca

- ceapa verde sau arpagic

- gogosar copt din borcan

Se amesteca, se umple rulada si se baga la frigider, pana se intareste.

Din pacate nu am decat poza finala.

16 comentarii:

  1. of,yvonne,m-ai facut sa lacrimez,ultimei mele bunici,care tot asa ,a locuit cu noi,nu cred ca i-am spus nici eu ca o iubesc,dar ne cuprindeam mereu in brate ,comunicindu-ne astfel simtirile...
    cit despre rulada,arata foarte bine si cred ca-i delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Impresionanat momentul amintirii de bunici,te inteleg perfect ca asa simt si eu.Cat despre rulada,arata tare bine,mmmm,,,,,ca vin la masa.pupici si o seara frumoasa1!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Micule,arata tare bine!cred ca ar merge minunat pe un platou de aperitive!

    RăspundețiȘtergere
  4. Alisuc, nu am vrut sa te fac sa plangi, crede-ma, dar simteam nevoia sa scriu asta.Mi-e asa de dor de el.
    Mirela, iti multumesc tare mult, esti tare draguta.
    Geta, multumesc, te pup.
    Sa aveti o seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte faina rulada.
    Micul, si mie mi-e dor de bunicii mei din partea mamei. Tot asa eram si eu, nepoata lor preferata, in fiecare zi cand veneam de la scoala mai intai treceam oe la ei, apoi mergeam acasa. Am multe lucruri ramase de la bunica, lucruri vechi dar la care tin. Desi de multe ori mi s-a spus pe blog ca am vechituri, totusi n-am sa renunt la ele, la farfuria mea usor crapata, la cutiile in care imi tin condimentele, la dispozitivul de facut kurtos si multe altele. Luna aceasta se implinesc 14 ani de cand bunicul a murit, pe 29 noiembrie , iar bunica pe 18 ianuerie, la cateva saptamani dupa el.

    RăspundețiȘtergere
  6. La noi sambata este "Ziua mortilor".
    Tare bine mai arata rulada ta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cristina, ma bucur ca ai amintiri frumoase cu bunicii tai, iar lucrurile vechi si care au si suflet in ele, sunt cele mai valoroase.Nici eu nu as renunta la ele, in locul tau.
    Te pup si-ti doresc o zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Off, Micule, ce amintiri ai trezit ! Asta este si marele meu regret, pentru mine bunicii materni au fost mama si tata, din pacate au plecat dintre noi cu multa vreme in urma iar eu n-am apucat sa le spun tot ceea ce simt pentru ei. E trist si doare, e o rana deschisa in sufletul meu, care nu se va inchide niciodata.
    Cat despre rulada, am facut-o si eu mai demult,tot de pe culinar luasem reteta, prima data nu mi-a prea placut, a doua oara am pus gogosar rosu proaspat si parca si cascaval, a fost mai buna asa. acum ca mi-ai reamintit de ea cred ca o s-o repet de sarbatori, intr-adevar da tare bine pe platoul cu aperitive

    RăspundețiȘtergere
  9. uf, sa trecem deci pe repede inainte la rulada, ca sa nu ma emotionez si eu: pare simpla de facut si delicioasa. stii deja parerea mea, ca nu lucrurile extrem de fitzoase-s bune, ci alea mai simple si mai "de casa". o imbratisare de la mine!

    RăspundețiȘtergere
  10. minunata amintire si minunata reteta.
    Si eu am amintiri extraordinare cu bunicii materni,carora si astazi,desi nu mai sunt, le multumesc pentru tot ce au facut pentru mine.
    O sa incerc reteta ca imi place cum arata.

    RăspundețiȘtergere
  11. Maria, esti draguta, multumesc.
    Vio, esti o scumpa, imi pare rau ca ti-am adus aminte de lucruri dragi, dar neplacute.Am sa incerc si eu rulada cu alte umpluturi.
    Zazuza, cu mult drag te imbratisez si eu.Esti o persoana deosebita, am simtit deja asta.
    Victoria, esti o scumpa.Ma bucur ca vrei sa incerci reteta.
    Va pup pe toate si va doresc o zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  12. auuuu Miculino ce m-ai atins la corason :(((( si eu am atatea amintiri placute cu bunicii....rulada arata de revista,ador chestiile astea aperitiv,te tzuc!

    RăspundețiȘtergere
  13. ne gandim mereu la cei plecati in ceruri ...dar de ce oare in preajma acestor sarbatori ii simtim mai aproape ?la noi in muntenia pe 6 noiembrie este Sambata mortilor si voi incerca si eu aceasta reteta.multumim ca existi!

    RăspundețiȘtergere
  14. Claudi, stiu de relatia ta cu bunicii, si multumesc mult si de apreciere.Te tzuc si eu cu drag.
    Multumesc si eu de apreciere si ma bucur tare mult ca-ti place reteta si vrei s-o incerci.
    Va pup si va doresc o seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Yvonne, din pacate, aceste emotii ne inunda odata cu amintirile despre cei care nu mai sunt. Dar, eu sunt convinsa ca ei stiu cat i-am iubit! Sper din tot sufletul ca este asa. Cat despre rulada, cred ca este un aperitiv de efect, iar combinatiile pe care le putem face sunt diferite banuiesc. Eu, una, n-as folosi pateu, dar este doar parerea mea. Stiu insa ca voi incerca o varianta personala pentru fiul meu, daca nu te superi ca umblu la reteta ta. Felicitari pentru aceasta idee!

    RăspundețiȘtergere
  16. Elena iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase.Esti o scumpa.
    Rulada sa stii ca o s-o fac si eu data viitoare, fara pateu, o sa incerc alta combinatie.
    Te pup si-ti doresc un weekend frumos.

    RăspundețiȘtergere