joi, 28 octombrie 2010

Tort cu ananas



Sambata trecuta am avut intalnire de gradul zero. Adica, ne-au vizitat Lucica si Catalina. N-am putut rata ocazia de a face un tort, mai ales ca amandoua sunt mari amatoare. Cu toate ca daca le-as fi intrebat inainte daca sa fac sau nu tort, amandoua ar fi zis, ca nici vorba, ca sa nu ma obosesc, ca alea, alea. O data am sa le fac figura, si o sa ma fac ca ploua. Sunt curioasa daca mi-ar spune ceva.
Reteta de pe un site german, culinar.

pt. blat

- 4 oua

- 120 g zahar

- putina sare

- 3 linguri lichior de portocale

- 95 g faina

- 55 g amidon

pt. sirop

- 3 linguri zahar

- zeama de la o 1/2 de ananas

- 2 linguri lichior de portocale

pt. crema

- 5 foi gelatina

- 0,5 l frisca

- 4 galbenusuri

- 4 linguri lichior de portocale

- putina sare

- 80 g zahar, sau dupa gust

- 1 cutie branza mascarpone

- coaja rasa si zeama stoarsa de la o lime

- un ananas

Se bat albusurile cu zahar si sare. Se adauga pe rand galbenusurile, apoi lichiorul, si ultimele, faina si amidonul. Se amesteca de sus in jos, se toarna in tava unsa si tapetata si se baga la cuptor, pana trece testul scobitorii.
Pt. sirop se taie marunt 1/2 de ananas si se blenduieste. Se trece apoi prin tifon si se staorce bine, bine de tot. Se pune zaharul la caramelizat, se stinge cu lichior si zeama de ananas, si se lasa pe foc sa dea cateva clocote.
Pentru crema se pune 1/2 din frisca la infierbantat. Cand incepe sa fiarba, se ia de pe foc. Galbenusurile se bat cu sare si zahar, pana devin spuma. Se toarna frisca, luata de pe foc si racita putin, in fir subtire, peste galbenusuri. Se adauga lichiorul, zeama si coaja de lime, apoi mascarpone batut cu mixerul. Se pune apoi gelatina, inmuiata si topita, se baga la frigider si se lasa pana incepe putin sa se intareasca. Apoi se adauga restul de frisca, batuta.
Pentru montarea tortului, se taie blatul in doua pe orizontala, se insiropeaza cu siropul rece, se pune crema, apoi ananasul taiat bucatele, si cealalta jumatatae de blat. Se baga la frigider pana se intareste crema, apoi se orneaza.

din pacate, poze am tare putine

galbenusurile cu zahar si sare



batute spuma si adaugata frisca infierbantata



cu coaja rasa si zeama stoarsa de lime, plus lichiorul



cu gelatina si mascarpone, si adaugata frisca



tortul gata



inca una



felia



si felia de aproape

18 comentarii:

  1. arata superb si cred ca are si un gust foarte fresh si delicat! am notat si reteta asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos si delicios tortul.
    Week-end pacut!

    RăspundețiȘtergere
  3. Zazuza multumesc.E tare bun sa stii.Te astept cu impresii.
    Criss, pupic lui Alex, si multumesc.
    weekend placut sa aveti si voi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos l-ai ornat si ce gustos o fi fost.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Maria, tare ma bucur ca-ti place.
    te pup si-ti doresc un weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  6. mmmm,,,delicios,arata tare fain,,,,,pup si o seara faina!!

    RăspundețiȘtergere
  7. OMG,OMG ce bine arata si ce sectiune mortala,of ,iar le-ai norocit pe cele 2 mame cu o bunaciune in stilu-ti caracteristic!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere
  9. arata bestial ! e un tort pe gustul meu.daca eram pe-aproape veneam sigur.si nu ziceam nicidecum nu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si io vreau o felie aromata si pufoasa din tortul asta nemaipomenit!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Geta, a fost tare, tare bun.
    Felis, multumesc mult, esti o scumpa.Pup Mihai.
    Mirela multumesc mult, te pup si eu cu drag.
    Alisuc, pupam lia Iepu, esti tu prea scumpa.
    Vincent multumesc.Cu mare placere am sa-l adaug.
    Pansy cu multa placere te-as invita la o felie de tort.
    Liana, cand ai drum prin Targu Mures, te astept cu mare, mare drag.
    Va pup pe toate si va doresc o saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
  12. Silvia, iti multumesc pentru apreciere, esti tare draguta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce bine arata! Deja salivez ... yummy

    RăspundețiȘtergere
  14. Si daca nu am drum, pot sa-mi fac...;-) vad ca rasfeti pe toata lumea si asta iubesc eu la tine!
    O saptamana minunata! pupici multi

    RăspundețiȘtergere
  15. Alinutza, Liana, cu multa placere va astept la una, doua, trei feliute.Liana te pup, esti tu mult prea scumpa.
    O saptamana minunata sa aveti si voi.

    RăspundețiȘtergere